neděle 20. září 2020

Projekt Velociraptorinae: Itemirus

Začíná nový projekt, který se bude zabývat jen a pouze velociraptoriny! Tato podčeleď dromaeosauridů je všeobecně dobře známá, a díky svému nejznámějšímu zástupci, Velociraptorovi, také docela populární. Ode dneška budu po několik příštích měsíců popisovat všechny zástupce podčeledi Velociraptorinae, a to včetně druhů, kteří byli do této podčeledi dříve s jistotou řazeni, ale dnes jsou považováni za členy jiné podčeledi. Prvním "velociraptorinem", kterého si popíšeme, je Itemirus, který je zrovna docela problematický, co se taxonomického zařazení týče... Doufám, že si tento projekt užijete! 

Rod: Itemirus
Druh: I. medullaris
Výskyt: Uzbekistán
Období: pozdní křída, před 91 miliony let.
Pozůstatky tohoto poměrně malého teropodního dinosaura byly nalezeny v roce 1958 poblíž vesnice Itemir v souvrství Bissekty (nebo též Bissekt) v poušti Kyzylkum na území Uzbekistánu. Byly poněkud skoré, našla se totiž jen zadní část lebky s poničenou mozkovnou. Popisu zvířete se ujal ruský paleontolog Sergej Kurzanov z Paleontologického institutu Ruské akademie věd (tehdy Sovětské akademie věd) v roce 1976. Zařadil zvíře do vlastní čeledi Itemiridae, jež je dnes považována za synonymum Dromaeosauridae. Výsledky jeho výzkumu obsahovaly mimo jiné údaje o anatomických podobnostech mezi čeleděmi Tyrannosauridae a Dromaeosauridae. V roce 2004 navrhl proslulý americký paleontolog Thomas Holtz, aby byl Itemirus zařazen do nadčeledi Tyrannosauroidea. Pak přišli v roce 2009 Philip J. Curie a Nicholas Longrich, provedli kladistickou analýzu příbuzností jednotlivých dromaeosauridů, a zařadili Itemira do podčeledi Velociraptorinae. Itemirus by v této podčeledi zůstal, a byl by považován za velociraptorina až do vyhynutí lidstva, kdyby v roce 2014 neprovedli mnohem detailnější výzkum doktoři Hans-Dieter Sues a Alexander Averianov, a nezařadili by tento rod do podčeledi Dromaeosaurinae. Přinejmenším se však můžeme na Itemira dívat jako na bývalého velociraptorina. Pravdou je, že se toho jinak o tomto dinosaurovi moc neví. Itemirus medullaris byl určitě karnivor, a ačkoliv se nenašly jeho zuby, jistě je měl dostatečně ostré k tomu, aby projížděly masem jeho obětí - to je koneckonců samozřejmé. Je odhadováno, že tento dravý dinosaurus měřil na výšku asi 30 centimetrů a od špičky čenichu po konec ocasu měřil asi 1 metr. Pravděpodobně vážil jen 3 kilogramy; tyto číselné údaje alespoň uvádí web Dinodata.de. Další informace o zvířeti už přinesl výlitek mozkovny. Toto zvíře mělo dobrý zrak, a spoléhalo se na něj při lovu. Mělo také schopnost udržovat dobře rovnováhu. Druhový název Itemira odkazuje na prodlouženou míchu (medulla oblongata), jež byla částečně přítomna v nalezené mozkovně. Itemirus žil na území střední Asie v období pozdní křídy stupně turon. Setkával se s takovými dinosaury, jako byli ankylosaurid Bissektipelta, hadrosauromorfové Gilmoreosaurus (některými však považovaný za nomen dubium) a Levnesovia, a také rohatý dinosaurus Turanoceratops. Je možné, že smečky Itemirů lovily mláďata Turanoceratopsů nebo se vrhaly na mladé Levnesovie, případně zabíjely i mláďata Bissektipelt, kterým se ještě nevyvinul dostatečně silný zádový pancíř.



Obrázky jsou z WikiMedia Commons a Dinodata.de. Možná, že v budoucnu začnu další podobné projekty, které by se věnovaly přímo dinosaurům z různých podčeledí nebo čeledí celkově! Další část tohoto projektu již brzy!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější