úterý 1. září 2020

Objeveno dokonale zachované embryo patagonského titanosaura

Na konci srpna byly v žurnále Current Biology publikovány výsledky pozoruhodného výzkumu, který se týkal nedávno objeveného, 80 milionů let starého embrya nalezeného v argentinské Patagonii. Toto embryo bylo součástí jednoho z několika vajec, jež paleontologové odkryli v proslulém nalezišti Auca Mahuevo. Bylo tak dokonale zachované, že se odborníci z Argentiny, Slovenska a Spojeného království mohli pustit do výzkumu jeho lebky, a podařilo se jim zjistit nové poznatky o anatomii a životě křídových titanosaurů.
Jak řekl doktor Martin Kundrát z Univerzity Pavla Jozefa Šafárika, jedná se o první kdy nalezenou trojrozměrnou fosilii lebky embrya sauropodního dinosaura. Pomocí synchrotronové mikrotomografie se vědeckému týmu povedlo nasnímat vnitřní strukturu lebečních kostí, zubů a také měkké tkáně zachované uvnitř lebky malého titanosaura. Nalezli částečně zvápnělé elementy embryonické mozkovny a zřejmě také temporálních svalů. Vše také nasvědčuje tomu, že malí titanosauři byli vybaveni "premaxilárním růžkem", jenž byl jakousi obdobou vaječného zubu, avšak s jedním podstatným rozdílem; nebyl tvořen kostí ani zubovinou, šlo zkrátka o ztloustlý výčnělek, jenž mohl být tvořen vápníkem, který embryo odčerpalo ze skořápky. Malí titanosauři se líhli s tzv. monocerotickou tváří a také s binokulárním viděním. Schopnost vnímat zrakem své okolí stereoskopicky jim samozřejmě zůstala po celý život, sauropodi neměli špatný zrak. Rozhodně však nedlouho po opuštění vajíčka ztratili onen výčnělek na čenichu.
Je naprosto úžasné vědět, že čerstvě vylíhlí titanosauři měli prodloužený ostrý čenich, na rozdíl od dospělců. Výzkumu se věnovali paleontologové Rodolfo A. Coria, John Nudds, Terry W. Manning, Luis M. Chiappe, Per E. Alberg, Martin Kundrát a další. Bohužel se nepodařilo určit, kterému konkrétnímu druhu embryo patřilo. Klamavý je už jen jeho vzhled, a lebku nelze kvůli jejímu tvaru porovnat s lebkou žádného dospělého titanosaura. Může se jednat o nový druh, anebo také ne. Jde každopádně o úžasný objev, který nám prozrazuje něco nového o biologii těchto dávno vymřelých zvířat. Každé nové zjištění doplňuje náš obrázek o jejich životě. Zároveň se jedná o skvělé doplnění našich poměrně nedávno nabylých znalostí o embryiích sauropodomorfů; mnohé další informace již přinesly recentní objevy embryií jurských rodů Massospondylus a Lufengosaurus z Jihoafrické republiky a Číny.

Snímek lebky malého titanosaura, rekonstrukce jeho monocerotické tváře, stereskopické vidění a premaxilární růžek, sloužící k rozbití skořápky

Zvětšený snímek lebky embrya z Auca Mahuevo

Za informace i obrázky vděčím webu Sci-News.com. Původní studii naleznete na tomto odkazu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější