neděle 13. září 2020

Sibiřský permafrost vydal mršinu jeskynního medvěda!

Úžasných paleontologických nálezů není nikdy dost, a neustále jich přibývá! Včera, 12. září, byl ohlášen naprosto neuvěřitelný objev mršin dvou jeskynních medvědů (Ursus spelaeus), které se zachovalými měkkými tkáněmi a takřka neporušenými zuby vydal permafrost na ostrově Ryakhovsky v ruském Jakutsku! Nález je 39 000 let starý, a jde o vůbec první kdy nalezenou "zmraženou" mršinu této velkolepé pleistocénní šelmy.
Věčně zmrzlá půda Sibiře již v minulosti vydala několik podobně dobře zachovalých mamutích mláďat, jež v některých případech po odkrytí vypadaly, jako by zmrzly teprve o týden dříve. Význačné byly také objevy zmražených psovitých šelem z doby ledové; jeden byl učiněn na konci minulého roku, další nález, tentokráte 14 000 let staré štěně, byl zase ohlášen před třemi týdny. Zmrzlé mršiny jeskynního medvěda jsou nádherným doplněním této podivuhodné sbírky. Nalezené šelmy byly matkou a mládětem, jak přesně před devětatřiceti tisíci lety zemřely však zatím není známo. Dospělá samice byla skutečně výborně zachovalá, její čenich je téměř netknutý, a uvnitř jejího mumifikovaného těla se nacházejí zbytky vnitřních orgánů. Mládě je také poměrně dobře zachovalé, ačkoliv dle zveřejněných fotografií se zdá, že mu chybí končetiny. Konkrétní detaily o těchto zvířatech se zřejmě dozvíme v brzké době, až bude proveden vědecký výzkum.
Oba "vyslance" z doby ledové nalezli na ostrově Ryakhovsky místní obyvatelé starající se o stáda sobů. Odkryté pozůstatky byly přemístěny do prostorů Severovýchodní federální univerzity v Jakutsku (NEFU), kde místní vědečtí odborníci, mezi něž patří i doktorka Lena Grigoreva, jež poskytla rozhovor pro Siberian Times, hodlají provést detailní analýzy, a odebrat zvířatům DNA. NEFU již ostatně proslula pokusy o klonování mamutů a srstnatých nosorožců, jež se však výhledově nebudou realizovat ještě přinejmenším několik let. Co se stáří obou medvědů týče, 39 000 let je zatím odhad, a nemusí být úplně přesný; doktor Maxim Cheprasov uvedl, že je nutné provést radiokarbonovou metodu k určení přesného stáří obou šelem. 
Rozhodně se jedná o převratný objev. Jak již včera různé zdroje uvedly, jeskynní medvědi byli dosud známi jen z kostí. Výzkum dospělého jeskynního medvěda i jeho drobného potomka nám tedy přinese spoustu nových informací. Je-li žaludek alespoň jednoho ze zvířat relativně neporušený, mohou výzkumníci zjistit, co posledního šelma před svou smrtí pozřela. Díky zachovalosti obou mrtvol tak mohou odborníci vyvodit nové informace o životě jeskynních medvědů a jejich biologii. 

Mumifikovaná samice jeskynního medvěda

Mládě

Detail zubů a čenichu dospělce

Zdrojem informací a fotografií pro tento článek je web Siberian Times. Skutečně pozoruhodný objev, že ano? Mě osobně tedy skutečně nadchl! A kdo ví, která další zvířata z doby ledové budou ještě v budoucnu ve věčně zmrzlé půdě Sibiře objevena...

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější