pátek 18. září 2020

Obrázek týdne 18. 9. 2020

Dnes je 18. září, významný den hned z několika důvodů, zároveň je to ale pátek, a to v současné době na Blogorgonopsidu znamená další Obrázek týdne! Minulé dva týdny patřily dinosaurům, v obou případech teropodům. Rozhodl jsem se tedy hledat dnes malby jiných živočichů, konkrétně mých oblíbených bezobratlých - pavouků, a to zvláště těch, kteří žijí v jednadvacátém století! Netrvalo dlouho, a narazil jsem na jedno dílo, které mi vzalo dech. Jeho autorkou je Cara Bevan, umělkyně ze Severní Karolíny, malující především současnou zvířenu, od koček a psů přes žáby po hady a pavouky. Tento nádherný obrázek pochází z jejího oficiálního webu, na němž najdete spoustu jejích dalších překrásných výtvorů.


Popisek k obrázku: Križák druhu Neoscona domiciliorum číhá na kořist ve své nově zbudované pavučině. Je to nádherný pavouk, s rudými končetinami, sem tam pokrytými světlými i tmavými chloupky, a jemným křížovitým znakem na zadečku. Ten může být u některých jedinců ještě světlejší, skoro až bílý. Neoscona domiciliorum se vyskytuje pouze ve Spojených státech amerických, od Texasu a Louisiany přes Indianu po Massachusetts a New York. Žije v lesích, a aktivní je hlavně po setmění. Tento jedinec je samice, jen ony totiž staví sítě, a většinou si vytvářejí nové každou noc. Opouštějí je s příchodem denního světla. Ranní slunko už ozářilo barevné listoví, změněné podzimem, a nechytí-li se křižákovi do sítě v příštích okamžicích nějaký hmyz, svou síť zřejmě nadobro opustí.

Nezapomeňte, že dnes vychází na Netflixu animovaný seriál Jurský svět: Křídový kemp (Jurassic World Camp Cretaceous), který bude podle mě jedním z nejlepších animovaných seriálů tohoto roku (spolu třeba se seriálem Kipo a divotvorná zvířátka, který Netflix uvedl v lednu)!
Včera jsem přidal na blog trailer k novému příběhu... Zároveň jsem ale taky napsal článek o pelonosce hluchavkové na Blogorgonopsid Diaries. Dnes na tento blog přibude ještě jeden příspěvek!

1 komentář:

Kuzuri řekl(a)...

Na YouTube se objevil "nový" rozhovor se Stevem Irwinem z roku 2002! Úžasné! :-) This made my day. https://www.youtube.com/watch?v=SBt8tHR8WiI&ab_channel=TheBobbieWygantArchive

Okomentovat

Nejčtenější