pátek 29. května 2020

Obrázek týdne 29. 5. 2020

Je tu poslední pátek v květnu roku 2020. Co víc dodat, rozhodl jsem se dnes hledat obrázky vyhynulých kočkovitých šelem, a narazil jsem na jednu rekonstrukci, která mě uchvátila. Jejím autorem je slavný americký paleoartista Charles R. Knight, a tuto malbu zhotovil v roce 1903. Je nádherná, není-liž pravda?


Popisek k obrázku: Samec šavlozubé kočkovité šelmy druhu Smilodon populator obchází teritorium své smečky. Na vrcholku větrem bičovaného kopce označil močí nevysoký keř. Jeho listy však pravděpodobně nesou pach dalšího samce, který si dělá nároky na toto území. Původní majitel teritoria ho zahlédl, a začal řvát. Když se mu z hrdla dere ten strašlivý řev, a zároveň stojí na vyvýšeném místě, vypadá vskutku majestátně... Scéna se odehrává na území dnešní Kalifornie před 50 000 lety.

Máte-li zájem dozvědět se něco o hadech z období křídy, přečtěte si můj nejnovější článek na Blogorgonopsid Diaries, napsaný minulou sobotu.
Co se týče kvízu "Který pravěký tvor to je?", rozhodl jsem se tentokráte zveřejnit výsledek až v neděli. Pokud tedy máte zájem se zúčastnit, klidně napište odpověď k poslední nápovědě do nedělního rána. Kvíz bude samozřejmě pokračovat příští týden... Zítra Vás čeká druhá část příběhu "Přípravy na vyhubení" ze 4. série Lovců kryptidů!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější