čtvrtek 21. května 2020

Čápí bílí hnízdí ve velké Británii poprvé po 604 letech

Letošní jaro je pro milovníky ptáků ve Spojeném království zvlášť výjimečné. Poblíž Bassenthwaite v Lake District National Park totiž v dubnu zahnízdila samice orlovce říčního, a přestože vejce, která nakladla, byla jistě neoplozená, jednalo se o značný úspěch. Bohužel však tento pták podle zpráv z konce dubna podlehl zraněním, jež utrpěl na silnici. Ještě větší hnízdní úspěch byl však zaznamenán u britských čápů bílých. Je to neuvěřitelné, ale poprvé od roku 1416 začali hnízdit ve Spojeném království!
Naposledy přivedli čápi bílí na svět mláďata na území Velké Británie na střeše St Giles Cathedral ve skotském Edinburghu před 604 lety. Letos na jaře si tři páry zhotovily hnízda na území statku Knepp v Západním Sussexu. Je to skutečně úžasná novinka - každým rokem jsou na území Anglie zahlédnuty asi jen dvě desítky čápů bílých, dál na sever či na severozápad, do Skotska nebo Walesu, pak nezavítali už pěknou řádku let. Mnoho roků se mluví o reintrodukci těchto ptáků, kdysi ve Spojeném království mnohem početněji zastoupených. Čápi bílí totiž skutečně jsou původními ptačími obyvateli Británie, a podle paleontologických nálezů byl pro ně ostrov (v poslední době ledové samozřejmě jen poloostrov, neboť byla Británie spojena s kontinentální Evropou územím tzv. Doggerlandu) důležitým hnízdištěm po nějakých 360 000 let. Úspěšná reintrodukce těchto ptáků, lidmi vytlačených ze svého přirozeného prostředí, už proběhla ve Francii, Švýcarsku i v Nizozemí. Obecně se ví, že čápi jsou přizpůsobiví, a na území mnoha evropských států hnízdí třeba na střechách a jejich komínech, tudíž mohou přivést na svět a následně vychovat novou generaci i v lidmi vytvořeném prostředí. Návratem čápů do Spojeného království a monitorováním těch několika málo desítek jedinců, kteří do něj každoročně zavítají, se zabývá společnost White Stork Project. Pravdou je, že jeden pár čápů bílých se v Anglii pokusil o rozmnožování už minulý rok, a to též na území statku Knepp. Byl však neúspěšný. Z vajec se nakonec mláďátka nevyklubala.
Rok 2020 však přinesl velkou změnu. Ve druhé polovině minulého týdne totiž Lucy Groves z White Stork Project oficiálně oznámila, že hnízdění čápů bílých v Anglii bylo úspěšné. Poprvé po 604 letech se na území Spojeného království vylíhli malí divocí čápi ve volné přírodě. Pozorovatelé ohlásili, že rodiče minulý týden začali z jednoho hnízda odstraňovat skořápky a následně z něj vylétat za potravou, kterou pak v podobě natrávené kaše přinášeli do hnízda, a mimo jejich zraky pak vyvrhovali mláďatům do zobáčků. Úspěšný byl pouze jeden pár, ostatní dva alespoň zatím neuspěly (jiná dvojice byla však okolo 20. dubna pozorována při páření). Tento konkrétní pár měl na starost celkem pět vajec, neví se ale přesně, kolik z nich se vylíhlo. Matka mláďat přiletěla do Kneppu poprvé v roce 2016 z Polska, původ otce však není ornitologům znám, neboť nenese identifikační kroužek. Je dost možné, že na ostrov nikdy předtím nezavítal. Oba rodiče se o hnízdo usilovně starali po celých třiatřicet dnů inkubace, a výsledek rozhodně stojí za to. V průběhu času se jistě dozvíme, kolik mláďat se vylíhlo. V současné době není možné to zjistit - je lepší, když se ke hnízdu na stromě nikdo nepřibližuje.
Členové White Stork Project doufají, že první hnízdní úspěch čápů bílých ve Velké Británii po více než šesti stovkách let je prvním krokem k obnovení čapí populace v zemi. Pokud vše půjde hladce a podle plánů, přiletí v roce 2030 na jih Anglie již 50 párů, a to díky fázovému vypouštěcímu programu uvedenému do chodu během pětileté periody. 

Čápi bílí v Británii!
Samice se vítá se samcem po návratu z honu za potravou pro mláďata (vyfotografováno minulý týden, obrázek z https://knepp.co.uk/white-storks)

Je úžasné, že čápi bílí konečně zase hnízdí ve Spojeném království! Ve střední Evropě se samozřejmě můžeme s čápy setkat poněkud častěji, já během lockdownu viděl jak pár čápů bílých, tak čápů černých. V České republice jsou oba druhy zvláště chráněny jako ohrožené druhy.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější