pátek 22. května 2020

Obrázek týdne 22. 5. 2020

Tentokrát jsem hledal obrázky vyhynulých druhů sov, a podařilo se mi najít jeden, který je mi na pohled velmi příjemný. Jeho autorem je Julian Hume, anglický paleontolog, spisovatel a paleoartista, zabývající se především prehistorickými ptáky. Napsal několik knih, včetně velice zajímavé publikace Extinct Birds of Hawaii, ze které tato malba pochází.


Popisek k obrázku: Havajský puštík druhu Grallistrix auceps útočí na skupinu mohů hnědých (Moho braccatus), sotva dvaceticentimetrových pojídačů nektaru. Přitom vyděsil několik šatovníků druhu Chloridops wahi, ptáčků zeleného zbarvení, kteří se rozlétají pryč stejně poděšeně jako mohové. Scéna se odehrává na havajském ostrově Kaua'i na počátku našeho letopočtu, přibližně před 2 tisíci lety. Všechny vyobrazené druhy ptáků v důsledku lidské kolonizace Havaje vyhynuly. Grallistrix se nedokázal vypořádat s konkurencí zavlečených polynéských krys, a vyhynul už ke konci prvního milénia. Zato moho hnědý nadobro zmizel až v roce 1987.

Vyhynulí havajští ptáci jsou tématem, které mě velmi zajímá, a je tedy velice pravděpodobné, že se k němu někdy v budoucnu na blogu vrátím.
Zítra bude pokračovat čtvrtá série Lovců kryptidů, a to první částí nového třídílného příběhu. Od začátku příštího týdne se pak vrátí kvíz "Který pravěký tvor to je?", který byl na čas ukončen po prvním týdnu v únoru. Pravidla jsou stále stejná, zúčastnit se může každý! Užijte si zbytek dnešního dne a nadcházející víkend!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější