čtvrtek 15. srpna 2019

Ztracená fauna Nového Zélandu: Heracles inexpectatus

Dnešní část Ztracené fauny Nového Zélandu je výjimečná v tom, že se v ní seznámíme s tvorem, jenž byl popsán teprve tento rok, a o jeho objevu jsme se dozvěděli v podstatě teprve minulý týden! Obvykle bych něco takového zařadil do rubriky Nejnovější zkameněliny, ale když již třetím rokem tvořím tento novozélandský projekt, proč tohoto úžasného živočicha rovnou nepředstavit v něm?! Doufám, že si článek užijete...

Jméno: Heracles inexpectatus,
obecné jméno: v některých médiích se mu přezdívá "squawkzilla",
vyhynutí: Miocén, před 16 miliony let.
Nejnovějším přírůstkem fauny ze Saint Bathans z Jižního ostrova Nového Zélandu je gigantický papoušek druhu Heracles inexpectatus. Jde o vůbec největšího kdy objeveného zástupce řádu papoušků (Psittaciformes). Mohl vážit až 7 kilogramů, přičemž jeho výška činila celý 1 metr. Kvůli své velikosti nebyl tento prehistorický megapapoušek schopen létat; žil tedy hlavně na zemi nebo případně na stromech. Pravděpodobně to byl dobrý lezec, koneckonců byl vybaven obrovitými drápy, skvěle se hodícími k držení se větví vysoko nad zemí. Heracles inexpectatus je dokonalým příkladem ostrovního gigantismu. Pravdou však také je, že jde o extrém. Na Novém Zélandu v minulosti žila celá řada ptáků z několika odlišných řádů, kteří dosáhli skutečně úctyhodných velikostí. Ať už šlo o gigantické běžce, tedy ptáky moa, nebo přerostlé dravce, jmenovitě o orla Haastova. Ale zřejmě žádný z těchto ptáků nebyl proporčně tak velký, téměř až nesrovnatelný, s ostatními velkými zástupci svého řádu... Heracles disponoval masivním zobákem, s jehož pomocí mohl rozlousknout prakticky cokoliv. Kdyby náhodou klovl člověka, mohlo by to skončit minimálně zlomenými prsty, a ne na ptákově straně. Lidé samozřejmě na Nový Zéland dorazili až 16 milionů let poté, co vyhynul. Horniny, v nichž byly kosti Heracla nalezeny, pocházejí z doby před 19 až 16 miliony let, tedy z miocénní epochy. Australští a novozélandští vědci, jež stojí za nedávným popisem tohoto neuvěřitelného rekordmana ptačí říše, věří, že mohl být oportunistou. Snad měl pozici někde výše v potravním řetězci; někteří papoušci jsou schopní sníst skoro cokoliv, a tak je možné, že se Heracles čas od času kromě semen a ovoce přiživoval i na mase.


Rodový název papouška odkazuje na řeckého hrdinu Hérakla. Není to poprvé, co byl prehistorický papoušek ze Saint Bathans pojmenován po postavě z řecké mytologie. Nelepsittacus vděčí za své zvučné jméno legendě o Neleovi, mýtickém králi z Pylosu, který byl Héraklem zabit. Vzhledem k tomu, že Heracles inexpectatus mohl teoreticky zabíjet své menší příbuzné pro potravu, je možné, že se Nelepsittacus též mohl stát jeho obětí... Druhový název inexpectatus znamená "nečekaný". Nikdo netušil, že kosti tak velkého vyhynulého papouška budou kdy v Saint Bathans objeveny v roce 2019! Vypadá to, že tato "squawkzilla" osídlila určitou niku ve svém ekosystému, jež nebyla zaplněna savci. Proto byl Nový Zéland domovem nejen tohoto, ale i dalších obrovských ptáků.


Obrázky z:

Nečekané a úžasné, že ano? Doufám, že v budoucnu dojde k dalším zajímavým objevům, které projekt Ztracená fauna Nového Zélandu opět poněkud ozvláštní!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější