úterý 20. srpna 2019

Velké kočky z pravěku: Panthera palaeosinensis

Už potřetí v řadě tu máme další část projektu Velké kočky z pravěku v úterý! Začíná se to, zdá se, stávat mým zvykem... V rámci tohoto projektu jsem Vám již představil jaguára evropského a longdanského tygra. Tentokrát popíši šelmu, která nemá žádný obecný název... A teď se už honem pusťte do čtení!

Vědecký název: Panthera palaeosinensis,
obecný název: není (jen čas od času je referován jako "ancestral tiger", což je dosti nepřesné),
vyhynutí: Pleistocén, před 2 miliony let.
Kočkovitá šelma druhu Panthera palaeosinensis se řadí k nejstarším zástupcům velkých koček z rodu Panthera. Její fosilie byly nalezeny na severu Číny, a na základě nich ji pak v roce 1924 popsal a pojmenoval rakouský paleontolog Otto Zdansky (i díky jeho přispění našim znalostem prehistorických kočkovitých šelem byla po něm pojmenována šelma Panthera zdanskyi). Toto zvíře mělo znaky v podstatě všech žijících velkých koček, tedy jak lva, levharta a jaguára, tak i sněžného levharta a tygra. Tvořilo v podstatě základ vývojového stromu rodu Panthera... Otto Zdansky zmínil P. palaeosinensis poprvé ve svém díle "Jungtertiäre Carnivoren Chinas" ("Čínští masožravci/Čínské šelmy mladšího terciéru"). Bohužel není zcela jisté, z jaké doby nalezené pozůstatky pocházejí. Jisté je jen to, že pocházejí z hornin datujících se do Pliocénu či Pleistocénu. Většina odborníků se shoduje, že tato šelma žila před 3 až 2 miliony let.


Délka lebky P. palaeosinensis činila 262 milimetrů, dolní čelist měřila 169 milimetrů. Celkově měřila tato kočka na délku 1,7 metru, v kohoutku asi 70 centimetrů a její hmotnost se pohybovala více či méně okolo 70 kilogramů. Byla stavěna podobně jako jaguár; měla silné přední končetiny ke skolení kořisti a poměrně protáhlé tělo hbitého stromolezce. Velikostně patřila do stejné kategorie jako jaguár (ten může měřit až 1,8 metru na délku, a jeho hmotnost se pohybuje od 56 do 96 kilogramů). Na nalezené lebce se bohužel nezachovaly špičáky, tudíž nevíme, jak dlouhé byly. Spodní špičáky jsou nicméně tvaru typického pro kočky z rodu Panthera.


Zdroje obrázků:

Doufám, že se Vám tento článek líbil! Jako vždy budu rád za hodnocení hvězdičkami nebo za komentáře... Tento projekt bude pokračovat!

2 komentáře:

jp307 řekl(a)...

Úžasná kočka.

Safaripark team řekl(a)...

Tento článek se tak trochu sešel s premiérou levharta obláčkového v Safariparku pod Klíčem. Příjemné počtení. Opět jsem se něco nového dozvěděl. :-)

Okomentovat

Nejčtenější