neděle 18. srpna 2019

Vyhynulí tvorové z Karibiku: Titanohierax

Nová část projektu Vyhynulí tvorové z Karibiku tu nebyla od 22. července, takže už je nejvyšší čas se k němu vrátit, a představit Vám dalšího vymřelého pozoruhodného obyvatele karibských ostrovů!

Jméno zvířete: Titanohierax gloveralleni,
Zařazení: ptáci (Aves), řád dravci (Accipitriformes), čeleď jestřábovití (Accipitridae),
Vyhynutí: pozdní Pleistocén,
Příbuzní? Existují.
Titanohierax byl doslova titánský dravý pták, který se svou velikostí rovnal největším samicím současných orlů (u většiny dravců platí, že samice jsou větší než samci, ale samozřejmě existují výjimky). Podle nalezených fosilních pozůstatků lze odhadovat, že jeho hmotnost činila 7,3 kilogramu - jen pro srovnání, samice orla bělohlavého, proslulého symbolu Spojených států amerických, mohou vážit 5,6 kilogramu (samci "jen" 4,1 kilogramu). Také jeho drápy byly obrovské; jeden měřil dokonce 5,7 centimetru. Takovými drápy mohl lehce popadnout velkou kořist, a vzhledem k jeho velikosti mu pak asi nedělalo problém si ji pěkně odnést někam, kde ji následně zabil. Zřejmě lovil větší savce, kupříkladu pozemní lenochody. Těch bylo na karibských ostrovech ještě v pleistocénní epoše docela dost. Pokud zatím víme, Titanohierax žil na Kubě, Hispaniole (v Dominikánské republice a na Haiti) a také na Bahamách. Jeho fosilie se datují do doby před 126 000 až 12 000 lety. Vyhynul krátce před skončením doby ledové, nebo lépe řečeno před koncem Pleistocénu. Není pochyb, že tento titánský jestřáb byl ve svém prostředí vrcholovým predátorem...


Jediným platným druhem je T. gloveralleni, jenž byl popsán v roce 1937 americkým ornitologem a paleontologem Alexanderem Wetmorem. V minulosti však byla do tohoto rodu zařazena i káně druhu Buteogallus borrasi. Až mnohem později se přišlo na to, že patřila mezi pravé káně, a ne do vyhynulého rodu Titanohierax. Je však pravdou, že samotný Titanohierax gloveralleni byl nejblíže příbuzný káním rodu Buteogallus... Jak již bylo zmíněno, Titanohierax se živil masem větších obratlovců. Nejen pozemních lenochodů, ale také leguánů, rozličných druhů ptáků nebo hadů... Vzhledem k tomu, že typový exemplář, na základě něhož byl druh popsán, byl nalezen ve vápencové jeskyni Upper Pasture Cave na ostrově Little Exuma na Bahamách, říká se tomuto ptáku někdy v angličtině "Bahama eagle".


Obrázky z:

Snad se Vám tento článek líbil, pokud ano, hodnoťte hvězdičkami nebo komentujte!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější