pátek 6. července 2018

Správce dinosauřího parku - Letní klid

Správce dinosauřího parku je zpět! Po několikaměsíční přestávce se vracíme na Tedův ostrov za Danem Jamesonem, který má tu nejlepší, ale také nejbláznivější práci na světě. Spravuje totiž Dinosauří park Charlese Teda, kam jeho přítel Oliver Marsh vozí prehistorická zvířata z Isle of Die, jediného místa, které ještě v jednadvacátém století obývají pravěké druhy zvířat... Slíbil jsem, že tyto části, zřejmě úplně poslední, a jež budou vycházet v červenci a srpnu opět každý pátek, budou dost podobné těm původním z podzimu 2013, kdy celá sága začala... Doufám, že si návrat Správce dinosauřího parku užijete!

Letní klid

Začalo léto. V Dinosauřím parku se neustále pracuje. Spousta hladových dinosauřích krků se musí každý den nasytit, a tak je krásný vzduch našeho tichomořského ostrova občas prosycen i nepříjemným zápachem porcovaného masa. Den co den procházím parkem a kontroluji výběhy a jejich zvířecí obyvatele. Musím se přesvědčit, zda jsou zcela v pořádku... Od psaní svého týdeníku jsem si dal přestávku několika měsíců. Za tu dobu se situace parku velmi změnila. Už zase jsme dobře financovanou přírodní rezervací. Oliver přivezl z Isle of Die několik zajímavých zvířat. Během jara na náš seznam pravěkých živočichů přibyl žralok Hybodus. Byl umístěn do akvária, kam je mu každý den vhazován dostatek ryb, takže netrpí hlady. Dalším novým přírůstkem je velice zajímavý pravěký varan. Jmenuje se Saniwa ensidens. Oliver nám Saniwu přivezl jen pár dnů poté, co byla paleontology v dubnu tohoto roku oficiálně popsána. Je to nejkurióznější obratlovec ze všech. Někteří plazi mají tzv. "třetí oko", například novozélandské hatérie. Ale tento pravěký varan, který se proháněl po Wyomingu před 49 miliony let, měl rovnou i "čtvrté oko", takže měl v podstatě dva páry očí. Dvěma viděl svět kolem sebe jako každý jiný varan a dvěma dalšími na vrcholku hlavy vnímal světlo. Dinosauří park se může pyšnit zatím jen jednou Saniwou. Na Isle of Die jsou velice vzácné. Na svých expedicích už bohužel Oliver na žádnou další nenarazil. Saniwu jsme umístili do domu s terárii, hned vedle gigantických želv Testudo atlas (Colossochelys). Ty mimochodem během jara nakladly další dvě snůšky vajec. Ozvali se nám někteří soukromí chovatelé ze Spojených států, Kanady i Austrálie, že prý by měli o želvičky zájem. Ale ony nejsou na prodej. Raději je odchováme v parku, a pokud jich bude moc, vypustíme je do divočiny Isle of Die.

Dalším živočichem, kterého Oliver přivezl, je pravěký děsopták Andalgalornis. Vůbec mi jeho přítomnost v parku nevadí. Máme už sice Mesembriornise, ovšem rozšířit si sbírku děsoptáků nebyl špatný nápad. Když ho přivezli, byl celý vystrašený. Uspali ho sice předtím, než byl naložen do převozní krabice, nesené vrtulníkem, ale on se probral přímo nad oceánem. Nějakou dobu trvalo, než se na našem ostrově zcela usadil. Teď je však už po více než měsíc spokojený. Je to samec. Oliver přemýšlel o tom, že by mu přivezl i družku, ale při poslední expedici na Isle of Die před dvěma týdny si nepříjemně poranil koleno, když spadl z vysokého srázu. Zrovna pozoroval Compsognathy... Parafrázoval pak trochu větu Dietera Starka z druhého Jurského parku: "To se nedělá, šmírovat kompíky." Novým přírůstkem v parku, který mi opravdu dělá radost, je pozemní lenochod Nothrotherium, kterému říkáme Martha. Je to ten nejklidnější obyvatel parku, jaký zde kdy byl... Mému Leptoceratopsovi Dinovi se daří velmi dobře. Právě pobíhá po mé zahradě. Myslím, že si s ním půjdu hrát...

Další část zase za týden... Snad Vás návrat Správce dinosauřího parku potěšil...

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější