sobota 28. července 2018

Vyhynulí tvorové z Karibiku: Buteogallus borrasi

Přináším další část projektu Vyhynulí tvorové z Karibiku. Minulý rok jsem v rámci této série článků představil obrovskou pravěkou sovu Ornimegalonyx. Nyní se seznámíme s dalším velkým dravým ptákem, který kdysi obýval karibské ostrovy, nebo přesněji řečeno jeden velký karibský ostrov...

Jméno zvířete: Buteogallus borrasi,
Zařazení: Ptáci (Aves), řád dravci (Accipitriformes), čeleď jestřábovití (Accipitridae),
Vyhynutí: Raný Holocén,
Příbuzní: Existují.
Rod Buteogallus se česky označuje jako káně a v současnosti zahrnuje 10 druhů těchto dravců, přičemž je známo dalších 6 vyhynulých druhů. Tyto káně se ve fosilním záznamu objevují v období středního Miocénu. Nejde o káně, se kterými se setkáme zde, v Evropě (rod Buteo), ale o vyloženě novosvětské káně, z nichž většina žije v neotropické zóně. Areál rozšíření jednoho druhu pak zasahuje i na samý jih Spojených států amerických, severněji už káně rodu Buteogallus nenalezneme... Buteogallus borrasi byla jednou z největších kání západní polokoule a žila v období Pleistocénu a raného Holocénu. Dlouho byla považována za kubánského endemita, její fosilie se totiž našly pouze na Kubě. Jelikož však šlo o ptáka, a i mezy dravci najdeme tažné druhy, domnívají se někteří odborníci, že tato pravěká káně poletovala při honu za potravou i nad dalšími ostrovy v západním Karibiku a možná dokonce i nad severoamerickou pevninou. Faktem však zůstává, že Buteogallus borrasi je nejhojnějším fosilním jestřábovitým ve čtvrtohorních horninách na Kubě. Druh byl popsán v roce 1970, kdy mu bylo přiděleno jméno Aquila borrasi. Aquila je orel, a jak se ukázalo, tento druh nespadal do tohoto rodu. Později byl nazýván Titanohierax borrasi. Toto jméno bylo změněno až v roce 2007, od té doby je tento pták oficiálně považován za pravěkou káni. Nejvíce fosilních pozůstatků bylo odkryto na nalezišti Llanura Meridional de La Habana... Buteogallus borrasi je jednou z prehistorických ikon Kuby a tak byl ještě pod názvem Aquila borrasi vyobrazen v roce 1982 na kubánské poštovní známce.


Tvar zánártí prozrazuje, že tento dravec lovil ve vzduchu, pravděpodobně tedy vždy přiletěl ke své kořisti, chňapl po ní ostrými drápy, uchopil ji a odnesl pryč. Poté, co s ní usedl, zabil ji klovnutím zobáku opatřeného ostrou špičkou, ostatně jako je tomu u všech dravců. B. borrasi se vyskytoval hlavně v savanovém habitatu, lovil na otevřených prostranstvích. Zřejmě lovil pouze malé živočichy, například hlodavce či větší hmyz a plazy, zejména tedy ještěry (kupříkladu leguány) a hady. Případně mohla tato pravěká káně lovit také mláďata větších savců, například menších pozemních lenochodů... Více bohužel o tomto dravci nevíme, jeho životní styl pro nás asi vždy bude záhadou. Většina zdrojů, z nichž se o tomto ptáku dozvíte, ani neuvádí, jak velké měl rozpětí křídel, i když z kosterních pozůstatků tedy jasně vyplývá, že tato káně byla o moc větší než dnešní káně velká (Buteogallus urubitinga) ze Střední a Jižní Ameriky.


Obrázky a informace z:

Tato série bude pokračovat...

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější