neděle 29. července 2018

Počet divokých tygrů vzrostl, ale boj ještě neskončil

Dnes je Globální den tygrů (Global Tiger Day), a my tedy máme příležitost vzdát hold největší kočkovité šelmě současného světa, která je v ohrožení. V roce 1900 žilo v Asii přibližně 100 000 divokých tygrů. V roce 2010 jich bylo jen 3200. Teprve v dubnu tohoto roku přišly pozitivní zprávy. Poprvé za celé století, během kterého počet divokých tygrů nenávratně klesal kvůli lovu, ničení přirozeného prostředí a dalším faktorům, se populace zvýšila. Nyní žije na naší planetě 3890 divokých tygrů. Zhruba polovinou (nebo možná i více než polovinou) všech divokých tygrů se pak může pyšnit Indie, tygři jsou hojní především v Národním parku Sundarbans a také v západních Ghátech. Je ironií, že zrovna Indie je v současnosti nejbezpečnějším domovem divokých tygrů a zemí, kde jich v divočině žije nejvíce. Po celá desetiletí během 20. století totiž přijížděli do Indie shikariové z celého světa a tygry stříleli. Když Indie patřila Britskému impériu, spousta zámožných Angličanů si vyjela na exotickou dovolenou a jeden lovec dokázal postřílet celé desítky tygrů během jediného dne. Podle záznamů jeden lovec zastřelil během jednoho dne i více než sto tygrů, a to bylo právě asi před sto lety. Kdysi hojná, majestátní šelma, vrcholový predátor ve svém ekosystému, padla za oběť lidem. Proto je velmi dobře, že jejich počet strmě, pomalu, ale jistě narůstá... Ztratili jsme však tři z devíti poddruhů tygra. Tygry jávské, balijské a kaspické už nikdo nikdy neuvidí. Zbyl nám tygr ussurijský, bengálský, indočínský, malajský, sumaterský a jihočínský. Populace posledního jmenovaného je už pravděpodobně vyhynulá v divočině, i když někteří správci rezervací tvrdí, že v posledních letech našli nějaké otisky drápů v bahně. I kdyby však nějací tygři jihočínští v divočině žili, šlo by o jedince, nebylo by jich možná více než deset a je spíše pravděpodobnější, že už žádní nejsou. V roce 2007 jich v zajetí žilo 73.

Během let byla učiněna řada kroků k ochraně tygrů. V roce 2005 vznikla v Indii National Tiger Conservation Authority. Už roku 1973 vznikl v Indii Project Tiger. Discovery International stojí za svým projektem nazvaný Project CAT. Je realizován s pomocí World Wildlife Fund a jeho cílem je zdvojnásobit populaci divokých tygrů do roku 2022. Toho se má docílit především rozšiřováním přirozeného prostředí tygrů. Minulý rok na podzim přišly zprávy o tom, že Kazachstán hodlá reintrodukovat tygry do Ili-Balkashského regionu, a to za pomocí WWF. Stále je zde tedy naděje, že tuto majestátní šelmu zachráníme. To však neznamená, že jsme vyhráli. Světovou populaci divokých tygrů bychom mohli přemístit na jeden fotbalový stadion a všichni by se tam vešli. A jen v Texasu, v zoo a soukromých chovech, žije 10 000 tygrů! Kolik jich pak žije v hrůzných podmínkách některých soukromých čínských chovatelů, kteří je chovají jen proto, aby je nakonec zabili a prodali části jejich těla těm, kteří věří, že mají nějaké zázračné účinky...

Zapojme se společně do projektů na záchranu tygrů... Některému z nich můžete darovat nějakou částku. Možná se Vám poštěstí i více... Budoucnost tygrů je v našich rukou... Děkuji za Váš čas.

Obrázek je z National Geographic.

2 komentáře:

Maty26 řekl(a)...

Skvělé zprávy :)

Safaripark team řekl(a)...

Po té špatné zprávě o tygřích jatkách v Bášti konečně pozitivní článek. :-)

Okomentovat

Nejčtenější