pondělí 23. července 2018

Zvláštnosti ve světě ryb: Živorodé ryby

Minulou středu jsem začal s projektem Zvláštnosti ve světě ryb, a rozhodně v něm hodlám pokračovat! Předchozí část se zaměřila na chodící ryby, v této části se zase podíváme na ryby živorodé... Doufám, že Vás článek zaujme, pokud ano, budu jedině rád...

Ryby (Osteichthyes) jsou obrovskou skupinou obratlovců, která se objevila už v období Kambria a dala základ všem ostatním, evolučně mladším skupinám obratlovců snad jen s výjimkou paryb. Moderní ryby se poprvé objevují ve fosilním záznamu v Siluru až Devonu, přičemž se některé skupiny od té doby změnily jen málo... Podle odhadů žije v současné době na naší planetě 24 000 až 30 000 druhů ryb, což z nich samozřejmě činí největší skupinou obratlovců vůbec! Některé druhy jsou velmi dobře známé a setkáváme se s nimi na našem talíři. Jiné jsou tak málo prozkoumané, že o nich nevíme takřka nic, a neustále jsou objevovány nové, dosud nepoznané druhy... V seriálu Zvláštnosti ve světě ryb se podíváme na některé výstřednosti v rybím světě, jak ostatně napovídá samotný název. Jsou některé současné ryby schopné chodit po souši? Rodí některé ryby živá mláďata? To jsou jen některé z otázek, na něž dostanete odpovědi...

ZVLÁŠTNOSTI VE SVĚTĚ RYB

ŽIVORODÉ RYBY


Pokud mluvíme o tom, jak začíná život ryb, asi většinou pomyslíme na rybí jikry. Ve školách nás přece už od prvního stupně učí, že je ryby kladou. A rozhodně je to pravda, vždyť také řada ryb je vejcorodých. Některé ryby kladou jikry jen tak do vody a ponechávají je vlastnímu osudu, jiné, jako například lososi, nejprve vyhloubí tělem či ocasem jamku do štěrku na dně řeky či jezera a teprve tam jikry nakladou. Existuje ale i řada živorodých ryb, tedy ryb, jež přivádějí na svět živá mláďata...

U striktně živorodých ryb je embryo vyživováno tělem matky, ke kterému je uvnitř připojeno. Velká část ryb, které rodí živá mláďata, jsou však přece jen ryby vejcoživorodé, tzn. mládě je ve vajíčku, které není nijak připojeno k tělu matky. Rozpustí se během vývoje a matka už pak přivede na svět živé potomky... Živorodé ryby ale nejsou ničím extrémně výstředním, vždyť takové ryby čeledi Poeciliidae, česky živorodkovití, se běžně chovají v akváriích. Na obrázku vidíte jejich zástupce mečovku zelenou (Xiphophorus helleri).


Všichni afričtí a američtí zástupci čeledi živorodkovitých jsou skutečně živorodé ryby, jež přivádějí na svět živá mláďata, a nemluvíme zde o vejcoživorodosti. Tato čeleď ryb se vyskytuje hojně na jižní polokouli, tedy v Africe a Jižní Americe, i když jednotlivé podčeledi žijící na těchto kontinentech se od sebe odlišují. Byly od sebe odděleny po 100 milionů let. Před stovkou miliónů let se rozpadl Velký jižní kontinent, tedy Gondwana. Africké a americké živorodkovité ryby tedy zůstaly od sebe odděleny.

Druh živoroděnka lesklá (Poeciliopsis lucida), jež se endemicky vyskytuje v Mexiku a dorůstá délky jen 5 centimetrů, vykazuje známky matrotrofie. To znamená, že metabolismus vyvíjejících se mláďat uvnitř matčina těla ovlivňuje metabolismus matky. A to pak umožňuje výměnu živin. Znamená to však také, že se uvnitř matky může vyvíjet několik skupinek malých rybek najednou, přičemž jsou různého "věku" (i když se ještě nenarodily). Na obrázku vidíte druh Poeciliopsis occidentalis, živoroděnku západní.


Ryby čeledi příbojovkovití, latinsky Embiotocidae, z podřádu vrubozubců, také rodí živá mláďata. Jejich název je složen z řeckých slov embios, tedy "přetrvávající" a tokos, tedy "porod", což opět odkazuje na to, že jsou tyto ryby živorodé. Setkáme se s nimi na severovýchodě Tichého oceánu. Jsou to mořské ryby, i když druh Hysterocarpus traskii (na obrázku) žije ve sladkých vodách Kalifornie. Na jih od mexického státu Baja California už se s touto čeledí ryb obvykle nesetkáme.


Mořští koníci sice kladou vajíčka, ale přece jen by se dalo říci, že přivádějí na svět živá mláďata, zvláště uvážíme-li, že je u sebe nosí sameček. Vajíčka ho potřebují pro dostatek kyslíku a živin, takže je otec v podstatě takovou jejich matkou, a proto můžeme říci, že i mořští koníci jsou živorodí. To samé platí o jehlovitých rybách podčeledi Syngnathinae (označovaných anglicky jako pipefish).


U mořských koníků a jehlovitých je to tedy sameček, kdo je těhotný... Každopádně je zajímavé, že některé živorodé ryby mají jakousi formu placenty, i když to samozřejmě není pravá savčí placenta jako u placentálních savců.

Dost zajímavou rybou je holoměnka (Comephorus), rod zahrnující dva druhy. Je to rod endemicky se vyskytující v jezeře Bajkal v Rusku. Samička rodí najednou 2000 až 3000 larev. Obvykle se tak stává od srpna do dubna příštího roku. Většina samic však po narození mláďat umírá (říkáme tomu semelparita).


Existuje ale i množství dalších živorodých ryb... Znáte nějaké, které jsem zde neuvedl? Je jich opravdu hodně... Doufám, že se Vám tento článek líbil, další část projektu Zvláštnosti ve světě ryb napíši co nejdříve!

1 komentář:

Maty26 řekl(a)...

Akvarijní živorodky, nikdy jsem ani neuvažoval nad tím, že je to zvláštní :D

Okomentovat

Nejčtenější