pondělí 30. července 2018

3000. článek na blogu Blogorgonopsid + Zajímavosti ze světa pravěku a přírody

Dnes, 30. července 2018, přidávám na svůj blog v pořadí již 3000. článek! Je to neuvěřitelné, i když zároveň pochopitelné, neboť články píši takřka každý den již po devět let (tedy s výjimkou několika prvních měsíců mého blogu a také některých delších a vzácných přestávek). Donedávna jsem počet článků na svém blogu ani nesčítal. Pak jsem ho začal před pár lety uvádět v narozeninových článcích a tento rok jsem si uvědomil, že dosáhnu čísla 3000 a bude třeba to nějak oslavit... Proto přidávám tento článek, ve kterém uvedu některé zajímavosti ze světa dinosaurů, pravěku a přírody... Ale dále chci apelovat na Vás, na čtenáře, bez kterých by přece tento blog takto dlouho nevydržel a rozhodně by na něm nebylo 3000 článků. Jestli víte o nějakém zajímavém tématu, o kterém bych mohl zpracovat článek, klidně to napište do komentáře. Nemohu slíbit, že takový článek napíši, ale pokud mě téma zaujme nebo mi bude blízké, rád o něm napíši...

3000 článků na Blogorgonopsidu je pro mne opravdu velké číslo a nikdy jsem nesnil o tom, že vůbec takové množství napíši. Je však pravdou, že mezi nimi jsou i některé úvodníky do rubrik nebo články, ve kterých jsem předal diplomy za soutěže, takže ne každý článek byl vyloženě informačním nebo případně příběhem... Obvykle to píši jen tehdy, když má můj blog narozeniny, ale ještě jednou bych chtěl poděkovat Vám všem, kdo můj blog navštěvujete a občas zde třeba zanecháte komentář. Každá zpětná vazba je pro mě dobrá, takže ještě jednou díky... Ve stávajících letních projektech budu pokračovat, budu pokračovat i v psaní svého příběhu V době prvních čtyřnožců, možná vytvořím nějakou soutěž a mám v plánu také začít přidávat videa z Lovce krokodýlů, jednoho z ikonických dokumentů. Také chci začít s projektem, který se konečně zase zaměří na dinosaury!


ZAJÍMAVOSTI ZE SVĚTA PRAVĚKU A PŘÍRODY:

1. Zřejmě nejmenším dinosaurem vůbec je Mellisuga helenae. Česky je nazýván kalypta nejmenší a je to nejmenší pták a tedy opravdu také dinosaurus. Jedná se o malého kolibříka živícího se rostlinným nektarem a žijícího v Karibiku na Kubě a na Ostrově mládeže. Údajně byl však pozorován i na Haiti a na Jamajce. Samička kalypty nejmenší měří jen 6,1 centimetru a váží 2,6 gramu, sameček je mnohem menší a váží v průměru 1,95 gramu, přičemž měří 5,5 centimetru.

2. Nejlehčím sauropodem, zástupcem této obrovské skupiny gigantických čtyřnohých a dlouhokrkých býložravců, byl Blikanasaurus. Žil v pozdním Triasu na území dnešní Jihoafrické republiky. Vážil pouze 250 kilogramů.

3. 8 z 10 nejlehčích teropodních dinosaurů jsou kolibříci. Pouze 9. a 10. nejlehčí teropod (a také pták) jsou střízlíkovec a pěvec banakit americký.

4. Jediný dosud známý had rozmnožující se pouze partenogenezí je slepák květinový (Indotyphlops braminus) z Afriky a Asie, i když byl uměle vypuštěn na Havaj nebo do Ameriky. Samec nikdy nebyl nalezen, zdá se, že celá světová populace tohoto hada sestává pouze ze samic. Partenogeneze se však může vyskytnout i u dalších hadů; v roce 2014 například samice anakondy velké (Eunectes murinus) porodila tři mláďata, i když byla v teráriu pouze s jednou další samicí.

5. Několik pravěkých zvířat pojmenovaných podle postav/míst ze slavných filmů, knih nebo komiksů: ptakoještěr Ikrandraco avatar (podle Ikrana z Avataru), ceratopsid Medusaceratops lokii (podle Lokiho z marveláckých komiksů a filmů), pachycefalosaurid Dracorex hogwartsia (doslova "dračí král z Bradavic", pocta sérii o Harrym Potterovi), carcharodontosaurid Sauroniops pachytholus (doslova "Sauronovo oko" z Pána prstenů), teropod Gojirasaurus quayi (podle Godzilly).

6. Několik v současnosti žijících zvířat pojmenovaných podle postav ze slavných filmů, knih nebo komiksů: jihoamerická sladkovodní ryba Otocinclus batmani, houba Spingiforma squarepantsi (podle Spongeboba Squarepants), novozélandský žralok Gollum suluensis (podle Golluma či Gluma z Pána prstenů), středoamerický pavouk ze skupiny skákavek Bagheera kiplingi - to je zároveň jediný dosud známý pavouk živící se pouze rostlinami.

7. Největším suchozemským plžem je oblovka obrovská (Achatina achatina), jež pochází z Afriky a je invazním druhem. Dorůstá délky 18 až 30 centimetrů. Živí se ovocem a zeleninou.

8. Největším současným bezobratlým je zřejmě kalmar Hamiltonův (Mesonychoteuthis hamiltoni) z jižního oceánu. Několik jich bylo nalezeno v žaludcích vorvaňů. Je však známo jen několik exemplářů. Prý může dorůst do délky 12 až 14 metrů a vážit 750 kilogramů. Oko je široké 27 centimetrů, čočka má 12 centimetrů.

9. Nejbližším vyhynulým příbuzným tygra (Panthera tigris) je kočkovitá šelma označovaná jako Longdanský tygr, jinak Panthera zdanskyii. Pozůstatky (včetně lebek) této šelmy byly nalezeny v provincii Gansu v Číně. Vyhynula před více než 2 miliony let.

10. Pravděpodobně nejstarší mikrofosílie náleží mikroorganismům, jež existovaly už před 4,28 miliardami let. To je poměrně brzy poté, co se na naší planetě utvořil oceán, k čemuž došlo před 4,41 miliardami let, přičemž naše planeta jako taková vznikla před 4,54 miliardami let. Tyto mikrofosílie pocházejí z kanadského Quebecu.

Oblovka obrovská

Medusaceratops lokii

V psaní na tento blog budu samozřejmě pokračovat!!! Ještě jednou Vám děkuji za podporu.

5 komentářů:

čtenář řekl(a)...

Gratuluji k píli, odhodlání, fantazii a nezdolnosti v psaní. Dovolím si udělit malou známečku - samozřejmě jednička.

Kaatedocus řekl(a)...

Moc ti gratuluji k tak obrovskému počtu článků. Jen tak dál. :-)

HAAS řekl(a)...

[1]: Děkuji. :-)

Safaripark team řekl(a)...

Jen pokračuj, Tvoje články mě baví číst, je v nich řada zajímavých informací. :-)

HAAS řekl(a)...

[4]: Díky. :-)

Okomentovat

Nejčtenější