čtvrtek 29. listopadu 2018

Nespoutaná Čína s Nigelem Marvenem-Setkání s kobrou monoklovou

Setkání s kobrou monoklovou. Na začátku svého dobrodružství v provincii Jün-nan, jež je čínským královstvím zvířat, se Nigel vydal z města Dali do rezervace Wuliangshan. Zajímali ho především tamní plazi a obojživelníci. Tím potenciálně nejnebezpečnějším a zřejmě také nejkrásnějším, se kterým se setkal, byla kobra monoklová. Zde se Nigel nejprve setkává s nádhernými asijskými papoušky, a pak náhle uprostřed lesa nachází kobru, rozvalenou na sluníčku, vyhřívající se. Tento had má jed který je kombinací neurotoxinů a cytotoxinů. V minulosti byly kobry v Číně ohroženy, neboť lidé věřili, že smícháním jejich krve s vínem docílí lepšího zraku. To není pravda, a dnes už tomu snad věří jen málokterý Číňan.

Legendární scéna z prvního segmentu první epizody šestidílného seriálu Nespoutaná Čína s Nigelem Marvenem (Untamed China with Nigel Marven), který v roce 2011 vyrobila Nigelova tehdejší společnost Image Impact Ltd pro Animal Planet.

2 komentáře:

Safaripark team řekl(a)...

Hady mám rád, jsou to zajímaví a užiteční tvorové. Kobra monoklová je jedním z mých oblíbených. Nechápu, že někteří lidé mají vůči hadům předsudky, bojí se jich, případně dokonce štítí. Nejspíš to bude především kvůli neinformovanosti.

HAAS řekl(a)...

[1]: Já myslím, že za to určitě může hlavně neinformovanost. Někteří lidi si myslí, že had prostě kousne cokoliv. To vůbec není pravda. Většina jedovatých hadů se člověku vyhne. Uštknou pouze, jsou-li zahnáni do kouta nebo opravdu otravováni... Ale myslím, že se ten obecný názor na hady mění, přece jen se stávají čímdál oblíbenějšími domácími mazlíčky. :-)

Okomentovat

Nejčtenější