pondělí 3. července 2017

Putování s pravěkými monstry, 3. epizoda


Nová éra specializovaných plazů nastala... V závěrečné části trilogie Putování s pravěkými monstry: Život před dinosaury nahlédneme do života obyvatel krutých pouští superkontinentu Pangaea i dalekých končin Antarktidy, která před dvěma sty padesáti milióny lety vypadala úplně jinak, než dnes. Závěrečný díl cyklu BBC z produkce Impossible Pictures z roku 2005.

Uběhly miliony let a svět se změnil. Z kdysi suchých, avšak jehličnany pokrytých plání se stala nemilosrdná poušť, největší poušť, jaká kdy na naší planetě existovala. Nachází se v centru superkontinentu Pangaea a je to brutální svět. Pro plazy je to však dokonalé místo. Nejprve se seznámíme se Scutosaurem, který byl pro své stáří ponechán bez stáda. Ostatní zvířata ho opustila a starý samec je v nebezpečí. Zaútočí na něj velká samice Gorgonopsida (Gorgonops longifrons) a nažene jej do pasti, kde ho zabije. Gorgonopsidi žijící okolo jediné zdejší jámy z vodou však začínají mít problémy. Brzy se přiblíží velké stádo Scutosaurů a vypije všechnu vodu z nádrže. A zatímco stádo putuje dál, život závisící na jámě s vodou je uvržen v nebezpečí. Brzy přichází zkáza v podobě velké písečné bouře, a velké Permské vymírání začíná. Někteří ho však přesto přežili, byli to malí Diictodoni, a jejich potomkům se věnuje druhá část epizody. Z konce období Permu se posouváme na samý začátek Triasu. Antarktida byla před 248 miliony let pokryta jehličnatým lesem, který obývali Lystrosauři. Podíváme se také na předka dinosaurů, malou, avšak mrštnou Euparkerii, která již dokáže běhat po zadních. V budoucnu budou díky tomuto znaku dinosauři velmi úspěšní. Zatím však vládnou savcovití plazi. Obrovité stádo Lystrosaurů, které do této skupiny živočichů patří, vyráží na cestu za novými pastvinami. Na cestě je čeká mnoho nebezpečí, od jedovatého Therocephaliana až po hladové Chasmatosaury (Proterosuchus), z nichž mnozí nežrali už jeden rok a čekají pouze na každoroční příchod Lystrosaurů k jezeru... Nakonec je to však malá Euparkeria, která je velkým vítězem války mezi příšerami. Její potomci brzy ovládnou svět a na dalších 170 milionů let bude Země patřit dinosaurům!

Zvířata z této epizody: Gorgonopsid (Gorgonops longifrons), Diictodon, Scutosaurus, Labyrinthodont (zřejmě Rhinesuchus), Lystrosaurus, Therocephalian (v Putování s dinosaury kynodont), Chasmatosaurus (též zvaný Proterosuchus), vážka a Euparkeria.

Příště popis první epizody cyklu Putování s pravěkými lidmi!!!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější