neděle 20. června 2010

Odvětví masožravců-hmyzožravci

Tady můj seriál o rozdělení dinosaurů pokračuje... Seznam dílů: 1.díl: Býložravci (tento díl proběhl 21.dubna), 2.díl: Masožravci (11.května), 3.díl: Odvětví masožravců-hmyzožravci (dnes), 4.díl: Odvětví masožravců-rybožrouti (datum neurčeno). Zde je další část!!!

Masožravci se dělí na skupinu hmyzožravců, a dinosauři byli právě jako tato skupina, která se z požírání červeného masa oddělila, velmi úspěšní. Někteří hmyzožravci, jako třeba Comsognathus požírali pouze hmyz a pavoukovce. Ale nebyli to jen dinosauři... Byli to právě ptakoještěři, tedy létající plazi, kteří se na hmyz velmi dobře specializovali. Severoamerický Anurognathus se zřejmě přiživoval na šídlech. Mláďata dinosaurů však také žrala hmyz, tedy ta masožravá. Například dokument BBC Putování s dinosaury poukazuje i na první lov Velkého Ala, alosaura z doby jurské. Představte si, že tedy znovu můžete přicestovat v čase do dob hmyzožravých prehistorických zvířat, která žila současně s dinosaury na planetě Zemi. Teď jsme přistáli v geologické minulosti, době, zvané Jura. Kdesi v Anglii v této době žil Comsognathus, miniaturní, půl metru dlouhý běžec s velkou chutí k jídlu. Tu mu poskytoval jen hmyz, který lovil. Ve stejné době v Severní Americe žil ptakoještěr, létající plaz který se zase jmenoval Anurognathus. Jeho kořistí se stávají vážky a šídla, a tito tvorové kladou vejce dokonce i na velkých dinosaurech, jako je Diplodocus nebo Apatosaurus. Anurognathové tedy měli dostatek potravy. Ale co třeba mláďata dinosaurů?

Teď jste přistáli v době zvané Křída... Mláďata dinosaurů lovila, tedy ta masožravá, spočátku vždy jen hmyz. Jihoamerické pláně byly domovem Aucasaurů. Tito jedno a půl tunové hrůzy pochodovaly po Zemi přibližně 10 milionů let, stejně jako jejich mláďata. V té době létali třeba v podrostech vážky. A právě vážky a hmyz bylo to první, za čím mláďata masožravých dinosaurů začala běhat. Existují i další tvorové, kteří se živili hmyzem, ale létající plazi a dinosauři byli ti, kdo se za hmyzem honili, někteří již od narození. Některé druhy, jako třeba Comsognathus, měli uspůsobené oči k tomu, aby viděli miniaturní kořist mezi vysokým podrostem a smi měli jen půl metru. Hmyzožravci měli také specializaci k rychlému, výkonnému běhu. Malé tlapky chytli potravu a vše bylo již v pořádku. A byla tu pečínka na grilu. Ale předci dinosaurů, jako třeba Euparkeria byli těmi z prvních, kteří začali s lovem hmyzu jako předci dinosaurů. V obdobím zvaném Trias jsme nyní přistáli... Žijí tu Eparkérie, a loví tu vážky. Teď už víte o hmyzožravcích určitě něco více...


Za nedlouho zase další část, možná ještě tento měsíc, možná příští!

5 komentářů:

Remi řekl(a)...

Super článek!!!

Alfaraptor řekl(a)...

Tak mi potom dej vědět a já ti pomůžu. Z mojí stránky si vem cokliv budeš chtít.

dinoexpres2 řekl(a)...

Super nádherný článek!!!!!!!Jo a HAASI konečně se mi podařilo přihlásit i na ten starý blog takže budu i na něj něco přidávat.

Alfaraptor řekl(a)...

Kdy budeš dělat ten článek o trespíku?¨

charlotte olympia řekl(a)...

Q. What did the carpet say to the floor?
http://www.shoesgreat.com/

Okomentovat

Nejčtenější