neděle 13. června 2010

Evolution of Earth-KŘÍDA

Můj projekt pokračuje zde... Snad si ho tedy užijete.

V obdobý Křídy dinosauři osídlili každý kout planety Země, od Arktidy až po Antarktidu. Nejrozšířejnějšími býložravci jsou koncem Křídy hadrosauři a začátkem jí stále přežívají Sauropodi. Ale nejen to... V tomto období na Zemi spadl 10ti kilometrový meteorit!
TITANOSAUŘI-SAUROPODI, KTEŘÍ ŽILI V KŘÍDĚ:
Čeleď Titanosauridae vznikla začátkem Křídy (před 130 miliony lety) a její zástupci, jako třeba Alamosaurus přežili až do doby před 65 miliony let. Zástupci této čeledě byli od 10 do 22 metrů dlouzí, přičemž žili skoro na celé planetě.

(Na horním obrázku je typický zástupce Titanosaurů-Saltasaurus.)
MOCNÍ DRAVCI V OBDOBÍ KŘÍDY
Doba křídová je rovněž epochou velkých dravců. Zatímco se postupně vyvíjeli, někteří vznikli z Jurských Allosaurů (Giganotosaurus), jiní založili vlastní čeleď (např.Tyrannosauridae). Některé nálezy však prokazují, že někteří z alosaurů přežili ještě do období Křídy před 112 miliony lety, jako například australský alosaurus. V této době se na Zemi vyvíjejí i Spinosauři-největší masožravci, kteří kdy po souši kráčeli.

(Na horním obrázku je typický představitel-Carcharodontosaurus.)
JEŠTĚ PLACHTILI, ALE PROČ, KDYŽ BYL ARCHEOPTERIX SCHOPEN AKTIVNÍHO LETU?
Jeden z objevů roku 2006, Microraptor Gui, je jeden z nejzáhanějších dinosaurů. Šlo o čtyřklídlového dinosaura, který však pouze plachtil. Otázkou je, proč plachtil a nelétal, když to svedl třeba jurský archeopterix. Odpověď: Nebyl to pták, ale dinosaurus. Byl mrňavý, ale stále nám bude ještě trochu záhadný...

(Na obrázku nahoře je Microraptor Gui, nalezený v Číně.)
JIŽNÍ AMERIKA V DOBĚ KŘÍDY:
Od doby před 100 miliony lety až do období před 79 miliony lety vládli Jižní Americe různí tvorové. Jižní Amerika byla v té době spojena s Afrikou, takže tam mohli pronikat Sarcosuchové a Carcharodontosauři. V té době tam už byly i Andy. Podle vědců Jižní Amerikou, a to zvláště Argentinou, pronikala obrovská stáda Sauropodů a velkých dravých Theropodů. Asi nejhojnějším tam byl Argentinosaurus a dravec Giganotosaurus.

(Na horním obrázku si všihmněte spojení Afriky a Jižní Ameriky.)
PÁD METEORU-VYHYNUTÍ DINOSAURŮ
Před 65 miliony lety však přišel obrat-těleso o průměru 10ti kilometrů náhle spadlo z vesmíru na tehdejší Yukatán. Tlaková vlna, kterou přitom vyvolal se pohybovala přibližně 100 krát rychleji než zvuk a bez problémů postihla celou planetu během 48 hodin.

(Na horním obrázku je souboj Tyrannosaura a Triceratopse jen hodinu před tím, než na Zemi spadl meteorit.)
DINOSAUŘI V TŘETIHORÁCH?
Možná, že pád meteoritu dinosaury ještě nevyhubil, žili ještě asi pět milionů let potom. Paleocéní krajina v té době však pro dinosaury nepředstavovala zrovna nejlepší domov. Doměnka, že pád planetky přežili, je však málo uznávána.

(Na obrázku nahoře je Albertosaurus před 62 miliony let.)
A CO TEHDEJŠÍ ROSTLINY?
Rostliny obobí křídové byli pozoruhodné. Stále zde byly smrky, jehličnany, blahočety atd. ale v této době se tu také začínaly odvíjet první kvetoucí rostliny. Ty po opilení uvadly, a zrodily se plody. Nebylo tu ale žádné omezení o cykasy...

(Na horním obrázku je Cykas, typická křídová rostlina.)
Již brzy přinesu i další části!

7 komentářů:

Eva řekl(a)...

pěkné

dodoraptor řekl(a)...

To stěma obrázkama.To záležína tom jakej máš počítač.Mě už to taky nejde mám totiž novej počítač víš.

Anna (SB) řekl(a)...

Zajímavé.

vendac řekl(a)...

Budeš tam psát třeba i paleolit?navštiv mojí stránku plís.Možná není super ale já nechci aby se mi to zrušilo.

mojeznamky řekl(a)...

HAASI nebuď na mně naštvaný :-(

Maiasaura řekl(a)...

Dík že jsi o tom napsal

pumps řekl(a)...

Ive been visiting your blog for a while now and I always find a gem in your new posts. Thanks for sharing.
http://www.shoesgreat.com/

Okomentovat

Nejčtenější