sobota 5. června 2010

Evolution of Earth-JURA

Tady pokračuje můj velmi dlouhý seriál o prehistorických obdobích až po Pleistocén. Snad si tedy tento díl také užijete, pokusím se vylíčit mnoho informací...

V období Jury se již Pangaea rozdělila na několik částí-Laurasii a Gondwanu. Tyto světadíly se později staly příkladem pro naše kontinenty. Na souši už začali převládat dinosauři a ve vzduchu začali létat gigantičtí létající plazi. Ve vodách žili velicí mořští ještěři ale už tu byli i první savci.
VELIKOST TU HRÁLA ROLI:
V Juře hrála největší šanci velikost. Dinosauři dosáhli délky víc jak 5 metrů. Obrovití plazi jako Diplodokus nebo Brachiosaurus byli jen některými z gigantů, kteří chodili v té době po souši. V mořích, ve třeba legendárním Tethys žili největší předátoři-Liopleurodonti, dlouzí až 26 metrů. Na obloze létali gigantičtí ptakoještěři-Pterosaurus byl z nich snad největší.

(Na obrázku nahoře je až 13 metrů vysoký Brachiosaurus.)
ŽE BY SE SAVCOVITÍ PLAZI JEŠTĚ NEVZDALI?
Je to možná překvapivé a mnozí z vědců tomu kdysi odmítali uvěřit, ale i v období Jury na Zemi žili savcovití plazi-podobali se však savcům a měli srst. Vědci si o nich nejdříve mysleli, že jsou to myšky, ale byli to dávní obyvatelé pouští. Nejznámější Jurský savcotvárný plaz Oligokipus vypadal jako myš, šplhal po stromech a lovil hmyz. Člověk by ho snadno chytil do ruky.

(Na horním obrázku je Lytrosaurus, savcovitý plaz, který však v Oligokipově době neexistoval.)
TYRANOSAUŘI SVÉ DOBY
V Juře se na Zemi objevili i velcí dravci. Některým, jako třeba Allosaurovi se dá říkat "tyranosaurus své doby". Byl 12 metrů dlouhý a vážil 2 tuny, ale zdaleka nebyl osamělý. Lovci sauropodů totiž obývali skoro celou Zeměkouli. Ceratosaurus, Dilophosaurus nebo Cryolophosaurus byli dalšími gigantickými lovci. Někteří z Jurských "lvů" byli delší než 6 metrů, což je činilo opravdu obřími a navíc měli někteří z nich zuby zahnuté dozadu.

(Na obrázku nahoře je i 6 metrů dlouhý a 1,5 tuny vážící Ceratosaurus.)
NEJVĚTŠÍ, KTEŘÍ KDY PO ZEMI KRÁČELI A NEJTĚŽŠÍ
Před asi 150 miliony lety vládly Zemi doslova sauropodní dinosauři (označení pro býložravé dlouhokrké dinosaury). Někteří, jako Brachiosaurus měli 13 metrů na výšku, další, jako Diplodokus byli dlouzí i 40 metrů. A nejen to. Kdo vládl oceánům? V době před 160 miliony lety se na Zemi objevil Liopleurodon, šestadvaceti metrový predátor, který vážil 125 a více tun. Tito tvorové byli největší a nejtěžší...

(Na horním obrázku je Liopleurodon z cyklu BBC Putování s dinosaury.)
NAŠI PŘEDKOVÉ Z DOBY POZDNÍ JURY:
Když před 145 miliony lety Oligokipus vyhynul, zaujali jeho vládu srstnatých zvířat myšky a primitivní opice. Primáti byli schopni skákat ze stromu na strom v noci a viděli čenrobíle, tedy podobně, jako dnešní komba, a chytali hmyz. To samé jurské myšky.

(Na horním obrázku je druhohorní myš z doby Jury.)
PRVOTNÍ PTÁCI:
V Jurském období se také na Zemi objevili první opeření ptáci. Archaeopterix litographica nebo Anchiornis byli jedni z primitivních ptáků. Nové výzkumy podle nejnovějších technologií navíc dokazují, že Archaeopterix byl schopen aktivního letu za každé doby-tedy létal podobně jako současní ptáci. Někteří jeho potomci však dokázali pouze plachtit...

(Na horním obrázku je nová rekonstrukce Archaeopterixe.)
A CO TEHDEJŠÍ ROSTLINSTVO?
Před 180 miliony lety na Zemi existovali již cykasovité rostliny, které spásali býložravci. Nechyběli zde ani kapradiny ale veliký význam pro výskyt Jurského rostlinstva jsou blahočety. Lesy té doby byli pokryté převážně jehličnany. Presličky a plavuně dosáhli výšek nad 10 metrů... Ale jedna z významných skupin tehdejších rostlin byli Bennettitalesy.

(Na horním obrázku vidíte Bennettitales.)
Ani jiné kapitoly mého velmi dlouhého seriálu Vás snad neminou, těšte se na příště!!!

6 komentářů:

cipela řekl(a)...

Ahoj - mám takovej problém a hodně to spěchá. Prosím mohla by ses na tomto odkazu přidat do této skupiny a ohodnoti formou - To se mi líbí - komentář od Zdenka Chodúra - oplatím ti to třeba reklamou nebo až 6 mi hlasy v libovolné anketě.Prosím nezlob se za reklamu ale to hrozně spěchá - děkuji...

Rigytic-Lucy řekl(a)...

Krásnej blogísek-fakt úplná krása :)

theropoda řekl(a)...

super :)

juriju řekl(a)...

Nádherný článek :)

Uru řekl(a)...

PROČ MĚ NEMÁŠ V SB?:(

mojeznamky řekl(a)...

hej já si stáhnu ten obr ceratosaura já o něm budu psát!

Okomentovat

Nejčtenější