pondělí 28. června 2010

Doslovy k příběhům "Pradávný život" 1.

Nikdy bych nevytvořil takové příběhy, nebýt dnes již bohužel neexistujícího blogu www.davna-historie.blog.cz . Zde jsou první čtyři doslovy:

První povídka, s názvem Život v suché oblasti se odehrála před 270 miliony let na území dnešní Sibiře. Tamní zvířata, co tam byla nalezena (Scutosaurus, Gorgonopsid, Dicynodon, Labyryntodon, Lycaenops, Pareiasaurus, Moschops) byly přísbůsebeni tamnímu horku. V povídce jste se seznámili z mnoha druhy zvířat, z nichž převážné množství tvořili savcovití plazi (tj. plazi podobní savcům). Konec povídky Vám ukízal i první z velkých epizod masového vymírání-obří superbouře, která vymítila 90 % všeho živého na Zemi z období Permu...

Druhá povídka, která se odehrála před 215 miliony let, v Triasu, se jmenuje Pláň života i smrti, a pojednává o příběhu mláděte savcovitého plaza ve středním Triasu. Zvířata, která byla v povídce vyobrazena (Lystroaurus, Placerias, Coelophysis, Desmatosuchus, Postosuchus, Peteinosaurus, Fytosaurus, Ornithosuchus, Rutiodon) přežívala na jednom spojeném kontinentu Pangaea v suchých oblastech ale také v krásných vlhkých lesích. Převážně se v příběhu neobjevili dinosauři, jediným zde přítomným dinosaurem byl Coelophysis, který je v mnoha částech. Nakonec příběh skončí vybuchnutím velké sopky.

Třetí příběh byl pojmenován Raptoří útes, a to proto, že v Mongolských pouštích Gobi a Nemect přežíval nejznámější raptor, který osídlil útes, který zbyl na místě po dávném moři. Byl to Velociraptor, velmi chytrý plaz, dlouhý dva metry. Ale nebyl sám, všechna ta zvířata, tedy Saurolophus, Velociraptor, Protoceratops, Therizinosaurus, Tarbosaurus a Oviraptor žila v pouštích, které by se dnes nedali nazvat jinak než velmi rozpálené! I přesto hrozivé podmínky doby Křídy před 75 miliony let dokážou Velociraptoři přežít, a přříběh šťastně skončí...

Čtvrtý příběh se odehrává ve svrchní Křídě před 81,4 milionu let, kdy v Patagonii, v Křídě zvanou též jako Země obrů žil predátor Aucasaurus (asi 6,2 metrů dlouhý). Každopádně, nebyl sám, obří Argentinosaurus, Saltasaurus, Mapusaurus, Giganotosaurus, Alvarezsaurus, Unenlangia, Nothosuchus, Sarcosuchus, Patagosaurus, Carnotaurus a on sám tvořili nejzákladnější zástupce fauny v té době. Příběh pojednává o rodině Aucasaurů, která se dá na útěk kvůli útoku Mapusaurů. V příběhu lze ještě nalézt i ptakoještěry (Pterodaustro, Cearadactylus a Nyctosaurus). Nakonec příběh Aucasaurů šťastně skončí ulovením Argentinosaura společně s otcem všech mláďat.

V budoucnu se chystají i další povídky, od čtvrtka, jakž už jsem řekl, začne příběh "Spinův poslední lov"!

9 komentářů:

jpog řekl(a)...

dobré

mojeznamky řekl(a)...

tak proto sem to zrušil ale kdyby ste chtěli udělám ho znova

Eva řekl(a)...

Skvělé!

juriju řekl(a)...

Pěkný přehled. Nechápu, proč davna-historie i mojeznamky zrušili blog. Vždyť ho mohli nechat jenom kvůli tomu, aby se na něj mohl někdo dívat. Já jsem si rád pročítal staré články, které jsem nestihl. Jinak začínají prázdniny a já teď k začátku budu mít víc času na blog. Ale jinak skoro celý červenec budu pryč.

Remi řekl(a)...

Praktické.Nemůžu si pomoct ale jedna část mi připadá jako "předslov" než doslov;)

Utahraptor Stephen řekl(a)...

Ty obrázky to záleží skrátka na tom jakj máš počítač.Jestli máš tak jako teď já Windows 7 tak tady je návod:

morehistory řekl(a)...

jo moje adresa:www.morehistory.blog.cz

morehistory řekl(a)...

podívej se na můj blog' Budeš možná udiven! :)

juriju řekl(a)...

mojeznamky má nový blog?? A jaká je adresa???

Okomentovat

Nejčtenější