pondělí 5. srpna 2024

Zážitky Jeffa Corwina - Hroznýš psohlavý a ploskorep listoocasý

Hroznýš psohlavý a ploskorep listoocasý. Při svém průzkumu madagaskarských lesů se Jeff Corwin setkává s řadou zástupců herpetofauny tohoto ostrova, jenž bývá často nazýván osmým kontinentem. V tomto úryvku nám představí dva druhy šupinatých. Prvním je hroznýš psohlavý (Sanzinia madagascarensis), nejedovatý stromový had z čeledi hroznýšovitých (Boidae), dosahující maximální délky asi 2 metrů. Většinu svého času tráví hroznýši psohlaví ve větvích stromů; dobře šplhají, a kořist - různé ptáky a savce - chytají ze zálohy též na stromech. Jakmile oběť chytí svými ostrými, dozadu zahnutými zuby, obtočí kolem ní své smyčky, a postupně ji, laicky řečeno, uškrtí. Je známo, že si pochutnají i na bodlínech (rod Tenrec), kteří v případě ohrožení vztyčují ostré bodliny, jež pokrývají jejich záda. Jinak jsou hroznýši psohlaví docela klidní; tento had nemá s Jeffem žádný problém, a rozhodně jej nekousne. Madagaskar je znám pro své chameleoní obyvatele - žije na něm asi 150 druhů. Tito ještěři, z nichž někteří jsou schopni měnit barvu kůže podle okolního prostředí, však nejsou jedinými, kdo vzal na své evoluční cestě kamufláž dosti vážně. Jeff nás seznámí s ploskorepem, gekonem z rodu Uroplatus, jehož kůže dosti připomíná kůru stromů nebo dokonce mech či lišejníky na ní rostoucí. Tyto výtečné mimikry zvyšují jeho šanci k přežití; schválně, jestli jste si ho při prvním přejetí kamerou po kmeni stromu všimli! Pokud ne, očividně patříte do skupiny potenciálních predátorů, jejichž zrakům ploskorepové mistrnně unikají. Po jeho odchycení nám Jeff ukáže, jak si gekonovití čistí své zraky, aby sami dobře viděli; činí tak s pomocí svého jazyka. A nakonec možná tento ploskorep listoocasý (Uroplatus sikorae) vyčistí i Jeffovy oči. Našemu průvodci zbývá jen umístit ho na svůj obličej.

Klip z epizody Madagaskar - Ostrov zapomenutý v čase (Madagascar: The Land That Time Forgot) z 1. série Zážitků Jeffa Corwina (The Jeff Corwin Experience), vysílané poprvé v roce 2001 na Animal Planet.

1 komentář:

Kuzuri řekl(a)...

Nemohu si pomoci, ale pokaždé, když projedu část klipu, v němž Jeff vyslovuje vědecký název představeného ploskorepa, slyším "Uroplatus silky". Že by faktická chyba v tomto filmu? Jediným zástupcem rodu Uroplatus, jehož druhové přízvisko začíná na slabiku "si", je U. sikorae.

Okomentovat

Nejčtenější