pátek 7. května 2021

Obrázek týdne 7. 5. 2021

A je tu první Obrázek týdne po 12. narozeninách mého blogu a zároveň též první příspěvek do této rubriky v letošním květnu! Vzhledem k tomu, že ve středu Blogorgonopsid oslavil další výročí, a je mezi námi už tucet let, rozhodl jsem se, že budu tentokrát pro Obrázek týdne hledat nějakou kresbu či malbu gorgonopsianta, a co se nestalo! Zcela náhodou jsem objevil toto krásné dílo, na kterém je jeden ze zástupců tohoto pozoruhodného kladu savcovitých plazů docela unavený, jako by se nechával číst každý den, podobně jako náš Blogorgonopsid. Anebo ne? Posuďte sami. Mně osobně se však tento obrázek velice líbí. Jeho autorem je John Conway.


Popisek k obrázku: Je krátce po poledni. Sluneční paprsky se opírají do tenkých kmenů svrchnopermských rostlin, a jen velmi jemně je v tuto dobu roztahují po lesní půdě. Na ní odpočívá Inostrancevia alexandri, jeden z největších predátorů svého času. Jakožto největší známý gorgonopsid měří 3,5 metru na délku a váží až 300 kilogramů. Její tělo je pokryto hrubou srstí, a kromě ní zdědí někteří její velmi vzdálení potomci také ony dlouhé špičáky. U inostrancevie dosahují délky 15 centimetrů, jsou tedy dostatečně dlouhé na to, aby přeťaly krční tepnu či průdušnici jakéhokoliv živočicha, na kterého si zamane zaútočit. Před predátorem tak velkým, jako je ona, se mohou velcí pareiasauři obývající tento kraj chránit jen jedním způsobem - žít ve stádech. Je však pravděpodobné, že i tato Inostrancevia nežije sama, a že někde poblíž v tomto řídkém permském lese odpočívají další členové její hrůzu budící lovecké smečky. Prozatím však velký permský vlk na potravu nemyslí, a dál poklidně oddechuje, užívaje si poledního ticha, jen občas přerušeného bzučením hmyzu. Scéna se odehrává na území Archangelské oblasti v severním Rusku před 253 miliony let.

Minulý pátek jsem napsal na Blogorgonopsid Diaries článek o nedávno vyhynulých lemurech, mezi něž patřil třeba i zvláštní "koalí lemur" Megaladapis. Článek si můžete přečíst po kliknutí sem.
V brzké budoucnosti snad na tento blog dorazí další část Projektu Velociraptorinae! Užijte si víkend, a pokud můžete, zajděte ven do přírody, již krásně rozkvetlé!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější