pátek 21. května 2021

Obrázek týdne 21. 5. 2021

Celý tento týden patří na mém blogu plameňákům! Prostřednictvím projektu 6 druhů jste se dosud seznámili se čtyřmi z nich, a popisy dvou dalších vyjdou pochopitelně o víkendu. Rozhodl jsem se, že i Obrázek týdne, tentokrát s krásným datem 21. 5. 2021, bude patřit plameňákům. Ovšem ne některému z žijících šesti druhů, nýbrž jednomu z alespoň 10 známých vyhynulých zástupců rodu Phoenicopterus (jen pro upřesnění, ten dnes zahrnuje tři z šesti žijících druhů plameňáků). Tento krásný obrázek jsem našel na webu The New Daily. Jeho autorem je Frank Knight, významný australský ilustrátor vědeckých prací a dětských knih o přírodě a také ornitolog, který mj. pracoval i na publikaci Parrots of the World: An Identification Guide, jež byla vydána v roce 2006.


Popisek k obrázku: Na březích slaného jezera se shromažďují pravěcí plameňáci druhu Phoenicopterus eyrensis. Podobně jako současní zástupci čeledi Phoenicopteridae, i tito pozdně oligocénní ptáci jsou vybaveni zobákem schopným oddělit od sebe bahno a drobné vodní organismy, jimiž se živí. Přes lamely na spodní čelisti jeden z plameňáků filtruje z vody malé korýše, drobný hmyz a jeho larvy, měkkýše a sinice. Jiný plameňák, ten v popředí, předává přefiltrovanou potravu do zobáčku svému jedinému potomkovi, který se vylíhl z křídově zbarveného vajíčka - jediného, který pár vyprodukoval. Drobný ptáček ještě není růžový, protože dosud nepřijal dostatek karotenoidů z potravy. Vlastně se nezbarví do růžova ještě několik let; pár mladíků v pozadí na sebe stále upozorňuje svým bílým pernatým pokryvem, a to už se oba blíží dospělosti! Hejno se dále věnuje hledání potravy, ale někteří ptáci břeh přelétají ve snaze najít si lepší místo k objednání a snězení oběda. Phoenicopterus eyrensis žil v pozdním oligocénu a raném miocénu, před 25 až 23 miliony let, a byl popsán Adamem Yatesem v roce 2015 na základě fosilního materiálu nalezeného na východě Eyreova jezera v Jižní Austrálii. Jednalo se o jednoho z největších a nejrobustněji stavěných plameňáků, jež kdy žili. Byl rozhodně větší než jeho současný bratránek z okolí Eyreova jezera, Phoenicopterus novaehollandiae. Na přelomu paleogénu a neogénu tento obří plameňák sdílel toto prostředí s podivným nelétavým ptákem druhu Dromornis stirtoni, vzdáleně příbuzným kachnám.

Tento týden byl skutečně divoký. Stalo se toho tolik! Před pár dny bylo oznámeno, že AT&T sloučí Discovery Communications s WarnerMedia, což mě osobně ani tolik nepřekvapilo, ale když teď budou Discovery Channel, Animal Planet a další kanály společnosti patřit Warnerům, nemohu se zbavit pocitu, že je to další krok v mediální válce mezi největšími americkými korporacemi, a to sice mezi Warnery a Disneym (Disney dokončil před dvěma lety koupi Foxu, který mnoho let předtím koupil National Geographic, tudíž NG patří společnosti Disney). Už to není jen válka Mickeyho a Looney Tunes, ani Marvelu (vlastněného Disneym) a DC (vlastněného Warnery). Jinak tento týden zajásali batmanovští fanoušci, neboť bylo oznámeno, že je ve výrobě nový animovaný seriál Batman: Caped Crusader, produkovaným Brucem Timmem (DC Animated Universe), J. J. Abramsem a Mattem Reevesem (režisérem filmu The Batman, který vyjde příští rok). A stalo se toho ještě mnohem víc... Příští týden bude také velmi zajímavý, neboť na BBC Two začíná nová série Springwatch! Chris Packham a Michaela Strachan budou tentokrát vysílat živě z Norfolku, konkrétně z Wild Ken Hill. Máme se, na co těšit!
V příštích týdnech můžete na Blogorgonopsidu očekávat pokračování projektu 6 druhů. Ten následující budu věnovat jedné skupince zvířat z moří a oceánů!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější