pátek 14. května 2021

Obrázek týdne 14. 5. 2021

Jen co jsme se naděli, je skoro půlka května za námi. Není to prostě neuvěřitelné, jak rychle ten čas letí? Své by o tom ostatně mohl vyprávět malý stegosaurus, který kdysi, v období spodní křídy, zanechal na severozápadě Číny malou stopu. Nakonec se dostala do rukou našeho druhu, konkrétně pak do rukou paleontologů, a devětatřicetiletý čínský paleontolog Lida Xing o ní se svými kolegy napsal článek do vědeckého žurnálu Palaios. Vyšel před více než dvěma měsíci, 3. března tohoto roku. Na rekonstrukci malého čínského stegosauříka jsem narazil dnes odpoledne, když jsem z jakéhosi důvodu hledal další a další obrázky stegosauridů, jako by už nestačilo, že jsem je v této rubrice reprezentoval tento rok minimálně dvakrát. Když jsem tu kresbu spatřil, neodolal jsem. Prostě jsem ji s Vámi musel sdílet. Jejím autorem je umělec vystupující pod jménem Kamitoge.


Popisek k obrázku: Mládě stegosaurida druhu Wuerhosaurus homheni se v přítomnosti dospělých zástupců svého druhu prochází po březích mělkého jezera. Zcela náhle ho zaujal pohyb, a z čistě modré oblohy se k němu snáší vážka, jež před chvílí poletovala nad vodou a hledala nějaký menší vodní hmyz k snědku. Drobný stegosauřík je jí naprosto zaujatý. Jeho velké, nevinné oči se zaměřují na její rychle se pohybující křídla. Na rozdíl od dospělců je tento malý dinosaurus mnohem světlejší; jeho boky nejsou šedé, ale nažloutlé až jemně hnědé. Má také pruhovaný ocásek. Z toho už trčí malé ostny, které by mohl v případě potřeby použít k obraně, i když by zřejmě nebyly příliš účinné - rozhodně ne tak účinné, jako několik desítek centimetrů dlouhé thagomizery dospělců. Nevypadá to, že se v okolí jezera momentálně pohybuje nějaký nebezpečný predátor. Jsou tu jen další wuerhosauři. Mládě je tedy v naprostém bezpečí. Jednu ze stop, jež za sebou zanechává, naleznou mnohem, mnohem později hledači fosilií v čínské provinci Sin-ťiang. Její délka se bude rovnat 5,7 centimetrům, a bude tak nejmenší stegosauří stopou známou do té doby vědeckému světu. Scéna se odehrává v období spodní křídy.

Obrázek jsem stáhl z webu Live Science. Není známo, zda malý stegosaurus patřil k rodu Wuerhosaurus, nicméně pozůstatky adultů tohoto stegosaurida byly nedaleko jeho stopy nalezeny, takže to nelze úplně vyloučit. Druh ani rod každopádně nebyl podle stopy identifikován, jasné je jen to, že ji vytvořilo mládě jednoho ze zástupců těchto střechatých dinosaurů.
Co nového můžete v brzké době čekat na mém blogu? Rozhodně něco zbrusu nového! Brzy začne nový projekt...

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější