pátek 28. května 2021

Obrázek týdne 28. 5. 2021

Další týden je za námi, a tak je tu další Obrázek týdne! Už jsme během letošního května v rámci této rubriky odpočívali s inostrancevií, procházeli se po březích jezera s malým wuerhosaurem a posledně jsme pozorovali pravěkého plameňáka krmícího svého droboučkého potomka. Tentokrát pro změnu zavítáme pod hladinu pravěkých moří! Tento nádherný obrázek jsem poprvé uviděl asi před dvěma týdny, kdy ve vědeckém žurnále Cretaceous Research vyšel článek popisující nový druh mosasaura, pochopitelně touto malbou zobrazený. Je dílem Andreye Atuchina. Přiznejte si to - pohled na tento obrázek je zkrátka skvělým zakončením tohoto pracovního týdne!


Popisek k obrázku: Temné hlubiny svrchnokřídového moře proťal přinejmenším pětimetrový přízrak. Je to Pluridens serpentis, velký mosasaur z podčeledi Halisaurinae, a jeden z děsivějších obyvatel křídového pekelného akvária. Ačkoliv je to skutečně velký plaz, a někteří dospělci zřejmě dorůstají i více než desetimetrové délky, je vybaven relativně malými zuby, jež mu znemožňují uchvátit větší kořist. Jinými slovy, je specializovaný na lov menších mořských živočichů, a tento Pluridens právě jednoho z nich našel - krakatici rodu Dorateuthis. Ať se gladiem vybavený hlavonožec snaží sebevíc, nemá šanci mu uniknout. Pluridens již svým rozeklaným, varaním jazykem ochutnává vodu v jeho bezprostředním okolí, a zanedlouho, možná za pouhou vteřinku, po něm chňapne a ukončí jeho život. O kus blíže hladině pluje druhý mosasaur, a svým vzhledem děsí hejno ryb. Pluridens serpentis je v pořadí třetím popsaným druhem rodu Pluridens, a byl popsán v květnu 2021 na základě fosilních ostatků nalezených v Maroku a datujících se do stupně maastricht. Jednalo se zřejmě o jednoho z posledních mosasaurů, neboť žil nepříliš dlouho před skončením druhohor a tedy i velkým vymíráním, jež tehdy "věk plazů" nadobro ukončilo.

Nádhera, není-liž pravda? Nevím, jak vy, ale já přemýšlím o tom, že si ten obrázek dám alespoň na pracovní plochu. 
Během uplynulého týdne se toho zase stalo tolik! V úterý se začal na BBC Two vysílat Springwatch 2021, a abych řekl pravdu, už se moc těším, až se na něj podívám (na jeho sledování v živém vysílání bohužel nyní čas nemám). Také skončil Self-Isolating Bird Club Chrise Packhama a Megan McCubbin, se kterým jsem žil od března minulého roku - od té doby, co celý svět obrátila vzhůru nohama covidová pandemie. Rozhodně se doporučuji na poslední epizodu SIBC podívat, na jejím konci vystupovali i někteří z hostů, jež jsme v živých vysíláních klubu v posledních čtrnácti měsících vídali (mj. Nick Baker, Gary Moore, Paul Harfleet a další). Užijte si víkend, vyražte ven, pokud můžete, a těšte se na další várku 6 druhů, kterou Vás zasypu příští týden - a půjdeme do pravěku!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější