sobota 12. listopadu 2016

Premiéra Planety Země 2!

Před deseti lety, v roce 2006, měl na BBC One premiéru úžasný cyklus Planeta Země (Planet Earth), vyprávěný Sirem Davidem Attenboroughem. Byl to jeden z prvních, snad i vůbec první seriál, ve kterém se objevila spousta scén se zvířaty ve slow-motion, tedy zpomalené záběry ukazující mnoho detailů. Seriál byl tehdy velmi populární a velké oblibě se těší dodnes. Jen v době premiéry ho ve Spojeném království v průměru sledovalo 9 milionů lidí, což je velký úspěch. A nové pokračování není výjimkou... Planeta Země měla ještě několik pokračování, tedy devadesát minut dlouhý film Země a také seriál Planeta Země živě (Planet Earth Live) provázený Richardem Hammondem. Nicméně nyní, v roce 2016, britské obrazovky ukazují seriál Planeta Země 2 (Planet Earth II)! Sir David Attenborough, který tento rok oslavil devadesátiny, rozhodně nehodlá být zpomalen. První díl začal pohledem na Alpy, nad kterými Sir David Attenborough letěl v horkovzdušném balonu (kromě toho nyní Sir David chystá tour po Austrálii a Novém Zélandě, což je neuvěřitelné a zaslouží si za to obrovskou poctu). Planeta Země 2 je prvním seriálem televize BBC, který byl natočen výhradně v Ultra-high-definition. Je to obrovsky drahý proces, zvláště pak, vzpomenete-li si na všechny ty zpomalené záběry. Natočit tyto pořady vždy znamená mít obrovský počet kameramanů, velké množství času (z mnoha hodin pokusů o záběry se do seriálu nakonec dostane třeba jen pět šest minut, a to v lepším případě) a hodně peněz na jejich zaplacení. BBC to ale neodradilo. Planeta Země 2 opravdu navazuje na úspěch první série. Za těch deset let tvůrci zjistili, že řada příběhů, jež nebyly v první sérii ukázány, skutečně stojí za to, aby byly divákům zprostředkovány pomocí dokumentárního cyklu... Vysílání Planety Země 2 započalo na BBC One dne 6. listopadu 2016. Bylo v něm například ukázáno, jak galapážští hadi, jež jsou velmi plaší a není jednoduché je natočit, loví mláďata slavných mořských leguánů. Tuto neděli poběží druhý díl. A počet sledujících? Neuvěřitelných 9,2 milionu, větší sledovanost měl snad jen krátký speciál Strictly (soutěž, ve které tančí známé osobnosti, tento formát pořadu určitě dobře znáte). Mnohé záběry v Planetě Země 2 byly pořízeny z bezpilotních letounů, ovládaných ze země. V posledních několika letech se takto letecké záběry často natáčejí, poněvadž záběry z vrtulníku bývají někdy trochu roztřesené (mě osobně to ale vůbec nevadí, stabilizace kamery není podle mě vždycky úplně nutná)... Ačkoliv Planeta Země měla jedenáct epizod, druhá série jich má šest. To však nic nemění na tom, že to bude skvělá podívaná. V Americe poběží seriál BBC America od ledna 2017, v kontinentální Evropě určitě během příštího roku. Můžeme si být jisti tím, že v ČR bude seriál vysílán jak na ČT2, tak na Prima Zoom...

Snad se Vám tento informační článek líbil. Mnozí z Vás o tomto seriálu již slyšeli, někteří z Vás možná už viděli první díl (já zatím ne, nicméně ten klip s galapážskými užovkami ano). Že je to něco neskutečně zajímavého?

4 komentáře:

Bleskobleska řekl(a)...

Promiň, že odpovídám až teď, na blogu teď moc nebývám.

Leaellynaraptor řekl(a)...

O tento seriál jsem se zas tolik nezajímal, nejspíše proto, že v roce 2006 jsem znal spíše jen dokumenty jako Putování s Dinosaury a podobné, a Planetu Země jsem možná ani neviděl.

Maty26 řekl(a)...

Viděl jsem ukázku na facebooku a tajil se mi dech! Nádherné záběry!

dinosaurss řekl(a)...

Super, zní to úžasně.

Okomentovat

Nejčtenější