středa 18. května 2016

Základní údaje o čeledích dinosaurů-Camarasauridae

Další čeledí, kterou si v tomto seriálu představíme, jsou Camarasauridi! Tito velcí sauropodi byli opravdu podivuhodní... Jaká tajemství však skrývají?

Název čeledi: Camarasauridae,
Autor názvu a popisu: Edward Drinker Cope roku 1877,
Nejznámější dinosauři z čeledi: Camarasaurus,
Doba výskytu: Pozdní Jura.
Camarasauři a jejich příbuzní patřili mezi jurské obry, často dorůstající úctyhodných rozměrů, díky nimž se s ostatními gigantickými sauropody řadili mezi největší obratlovce vůbec. Jako čeleď nejsou Camarasauridi zrovna známí, navíc jsou si celkem podobní s Brachiosauridy a tak je někdy lidé považují za zástupce jedné velké skupiny. Ale pozor! Zřejmě to nebyli tak blízcí příbuzní. Camarasauridi měli podobně jako Brachiosauridi zadní končetiny kratší, než ty přední. Například Camarasaurus byl na úrovni předních končetin vysoký 3,8 metru. Dále je tu dlouhý krk, směřující vzhůru-nebyl k tělu připnut vodorovně jako u Diplodocidů či jiných. Hřbet byl vzhledem ke končetinám takřka ve vodorovné poloze. Lebka byla nápadně široká. Zuby těchto dinosaurů byly lžícovité. Obrovský Camarasaurus byl 17,5 až 20 metru dlouhý, mohl vážit i 30 tun a žil před 150 miliony lety na území západu USA-alespoň tam byly nalezeny jeho kosti. Jedna slavná kostra se nachází v Dinosaur National Monument v Utahu. Je zajímavá tím, že kosti vůbec nebyly vyproštěny z horniny, a proto se v ní dále nacházejí. Kosti jsou také v anatomické poloze. To není případ sestavené kostry Camarasaura, kterou můžete vidět v Pittsburghském muzeu. Camarasaurus je nejznámějším členem této čeledi, avšak někteří Camarasauridi byli objeveni i v Asii. Opisthocoelicaudia byla alespoň v minulosti považována za Camarasaurida (dnes za Titanosaurida, kteří žili o 80 milionů let později). Avšak například čínský Euhelopus zřejmě byl Camarasauridem. Toto zvíře žilo v rané Křídě, krátce po skončení Jury, a měřilo 15 metrů na délku. Ve stejné době žil v Číně i Asiatosaurus. Bohužel, ten je někdy považován za nomen dubium, jelikož jej známe pouze z fosilizovaných zubů. Zkoumat takový druh je tedy opravdu velice obtížné... Camarasauridi byli pochopitelně býložravci, živící se hlavně vysoko rostoucí vegetací. Mnozí, jako Camarasaurus, žili ve stádech tvořených jedinci různých generací...


Další část tohoto projektu již brzy! Pokud se Vám však líbil tento díl zaměřený na Camarasauridy, komentujte...

5 komentářů:

nonychromek řekl(a)...

Někdy ano, někdy ne.

Bleskobleska řekl(a)...

Camarasauři se mi vždy líbili :3 Mají hrozně pěknou hlavu.

nonychromek řekl(a)...

Během tohoto, nejpozději příštího týdne se u mě objeví Cesta života.

Ankylosaurus řekl(a)...

Pěkný článek :). Jsem si toho Euhelopa hledal na internetu, celkem mě to zaujala - asijský křídový sauropod. Ale nenašel jsem ho zařazeného jako Camarasaurida ale jako Euhelopida. Jistě to byl ale zajímavý sauropod, stejně jako Camarasaurus :).

Martinoraptor řekl(a)...

Velmi zajímavé :)

Okomentovat

Nejčtenější