úterý 17. května 2016

Ostrovní trpaslíci-Zakrslý ostrovní sauropod

Vracíme se k Ostrovním trpaslíkům! Tentokráte se podíváme na druh dinosaura, který se podobně jako další miniaturní verze obrů, zmenšil pro život na malém ostrově... Je to slavný Europasaurus!

Místo: Ostrovy pravěké Evropy,
Čas: Jura,
Příklady ostrovního nanismu: Europasaurus.
Většina lidí si s pojmem dinosaurus spojí obrovské dinosaury, například dlouhokrké sauropody jako byli Diploducus, Brachiosaurus či Apatosaurus, kteří dorůstali více než 20 metrů na délku. Naproti tomu konkrétní evropské dinosaury nepovažují lidé za takové obry, jako byli ti z Nového světa. "Evropský ještěr" je toho dokladem. Takto pojmenovali v roce 2006 Octávio Mateus, Nils Knötschke a Thomas Laven dinosaura, jehož pozůstatky byly o pár let dříve objeveny v severním Německu. Už při pohledu na nalezené obratle bylo paleontologům jisté, že tento tvor byl malý. Možná to byl jeden z nejmenších sauropodů, jací kdy na této planetě žili. Vědecký výzkum totiž prokázal, že dospělci byli opravdu velice drobní. Proto je Europasaurus jedním z dokladů ostrovního nanismu. Jeho předci byli zřejmě větší, ale jelikož se tento druh vyvíjel na několika malých, izolovaných ostrovech, musela se zmenšit jeho velikost. Po většinu času druhohor byla dnešní Evropa zaplavena mořem, z něhož vystupovaly samostatné ostrovy různých velikostí. Ten Europasaurův, z něhož se jednoho dne stalo severní Německo, mohl být skutečným pravěkým rájem. Podobně jako křídový ostrov Hateg z Rumunska, i tento ostrůvek představoval útočiště pro "dinosauří liliputány". Někteří vědci se domnívají, že Europasaurův ostrov mohl zabírat méně než 2000 čtverečních kilometrů. Během své evoluce se samotný druh zmenšil rapidně, zřejmě během několika desetitisíců let. Fosilie Europasaura, jež máme k dispozici, jsou asi 155 milionů let staré. Tento veleještěr žil v období pozdní (svrchní) Jury, a je takřka neuvěřitelné, že na druhém konci planety v tu dobu pochodovali jemu příbuzní giganti typu Camarasaura nebo již zmíněného Diplodoka. A v porovnání k jejich délkám, byl to skutečně trpaslík. Dospělci měřili maximálně 6 metrů na délku, někdy se uvádí spíše 5 metrů. Nejmenší nalezený jedinec měl pouze 1,7 metru, ale bylo to mládě. Zatím nebyli objeveni další dinosauři z Europasaurova ostrova, případně pásu malých ostrovů. Je ale hodně pravděpodobné, že jejich fosilie ještě čekají na objevení. Kde se nachází kořist, tam je většinou i predátor a sever Německa mohl být před 155 miliony let domovem i zmenšených verzí megalosauridů či jiných masožravců. Dokud však nebudou objeveni, nebudeme moci tvrdit s jistotou, co představovalo pro Europasaury nebezpečí...


Zdroje obrázků: WikiMedia a www.prehistoric-wildlife.com. Pokud se Vám článek líbil, komentujte...

3 komentáře:

Alfaraptor řekl(a)...

Nadávat bys klidně mohl, máš právo vyjádřit svůj názor. Ale raději toho nechme. Uznávám, že jsem se nechal trochu unést a tímto bych se ti rád omluvil. Měli bychom jako blogeři držet při sobě a ne si jít navzájem po krku.

Ankylosaurus řekl(a)...

Skvělý článek! :) Jsem rád, že jsi o tomto pozoruhodném Brachiosauridovi napsal :). Pěkný popis je v knize od Vladimíra Sochy - Neznámí dinosauři.

nonychromek řekl(a)...

To jsem nevěděl.

Okomentovat

Nejčtenější