neděle 15. května 2016

Jack Horner opouští Museum of the Rockies

Jeden z nejslavnějších paleontologů současné doby a také jedna z ikon amerického státu Montana, Jack Horner, opouští Museum of the Rockies, kde pracoval po 34 let. Hornerovi bude letos v červnu, vlastně přesně za měsíc, 70 let. Dalo by se tedy říci, že odchází do důchodu, ale není to tak úplně pravda. Bude totiž pracovat pro University of Washington v Seattle, kde probíhá příprava nového dinosauřího muzea. Horner o svém odchodu z Museum of the Rockies řekl, že je na čase vyzkoušet nějaké jiné místo. Všichni jeho studenti již dostudovali, dokončil i svou vědeckou práci. Jack Horner (pravým jménem John R. Horner) se v Montaně i v celém světě proslavil především jako vědecký poradce při natáčení filmů ze série Jurský park. Nalezl řadu dinosaurů, jedním z nejpopulárnějších je pak Maiasaura ("dobrá ještěří matka"), jež byla jedním z prvních důkazů, že dinosauři stavěli hnízda a dále se o svá vejce starali. Objevil také více Tyrannosaurů, než kdokoliv jiný na světě. Pradoxem je, že Horner je jedním z mála, možná snad i jediným paleontologem na světě, který tvrdí, že T-Rex nebyl dravec, ale mrchožrout. Důkazem jsou podle něj kratičké přední končetiny, shodná délka stehenní a holenní kosti poukazující na nepřílišnou rychlost zvířete při běhu, i silné čelisti schopné drtit kosti-to jediné, co by na mršině zbylo po jiných masožravcích. Existují však důkazy, že Triceratopsové nebo Edmontosauři alespoň v jednom případě útok T-Rexe přežili. Zhojené kosti a rýhy po Tyrannosauřích zubech to dokazují. Horner je také známý projektem Dinochicken, na němž spolupracuje s evolučními biology a genetiky. Cílem je pozměnit některé struktury u ptačích mláďat na dinosauří, a vytvořit tak pravé "dino-kuře". I přes některé kontroverze je Jack Horner váženým paleontologem. Studenti Museum of the Rockies na konci dubna oslavovali jeho práci a přáli mu vše dobré do budoucna. Nyní řeší muzeum jeden problém: po odchodu paleontologa, který má snad větší přehled o geologii Montany, než kdokoliv jiný, musí být nalezen někdo, kdo by jej nahradil. Toto hledání prý začne na konci léta, případně na začátku podzimu...


Snad se Vám článek o této "paleontologické novince" líbil, pokud ano, komentujte...

3 komentáře:

Bleskobleska řekl(a)...

Když nad tím tak přemýšlím, ani nevím, co si mám o tyrannosaurech myslet. Jestli byli mrchožrouti nebo masožravci - nejspíš bych řekla, že byli od každého trochu.

Martinoraptor řekl(a)...

[Smazaný komentář] Tak tohle bylo naprosto přesné.

Ankylosaurus řekl(a)...

Ano, Jack Horner je velice kontroverzní osoba. Já osobně s jeho teorií mrchožravého Tyrannosaura nesouhlasím, už jen ta zhojená rána u Edmontosaura je jasným důkazem. Na druhou stranu podporoval výzkum Mary H. Schweitzerové ohledně Tyrannosauří gravidity, což je mimochodem velmi zajímavá práce - když tak o ní píše Vladimír Socha na svém blogu.

Okomentovat

Nejčtenější