pátek 3. dubna 2015

Správce dinosauřího parku - Oliverovy plány a Timův velký problém

Týdeník správce Dinosauřího parku, Dana Jamesona, pokračuje i o Velikonočních svátcích! Snad se Vám tato část zalíbí...

Oliverovy plány a Timův velký problém

Juchů, blíží se Velikonoce! V zemi mého původu, Velké Británii, docela velké svátky! Kdybych byl doma, v pondělí bych určitě hledal čokoládová vajíčka na zahradě... Ehm, no. Je pravda, že i ve svých mnoha letech bych si tuto tradici rád zopakoval. Místo čokoládových vajec ale budeme zřejmě sbírat ta skutečná, protože pragekoni Ardeosauři zase nakladli další snůšky. Peněz teď máme dost, takže máme z čeho platit teplo v teráriích, ale stejně nevíme, jak to s mláďaty uděláme. V jedné snůšce je totiž osm až dvanáct vajec, proto přemýšlíme o tom, že některá vylíhnutá mláďata převezeme zpět na Isle of Die, kde by si žila vlastním životem, anebo prostě necháme Ardeosaury volně pobíhat po našem ostrově-jsou neškodní, nikomu nic neudělají a živí se výhradně hmyzem, kterého je tady v tropech až příliš. Mě osobně se zamlouvá více ta druhá varianta. Staráme se také o snůšku vajec želv druhu Testudo atlas, největších suchozemských želv v historii planety. Jinak to vypadá, že tyto Velikonoce budou, alespoň co se týká zvířat, bezproblémové. Leptoceratops Dino je už dospělý, ale stále si se mnou rád hraje, i když jeho čelisti někdy dokáží bolestivě stisknout. Také malý Gallimimus nabírá síly, velikost i rychlost, ve které se rád cvičí. Zato obrovité Deinotherium opět projevuje známky agresivity a snaží se dostat z pozorovací ohrady, zatím neúspěšně. Plánujeme postavit mu úplně nový výběh na odlehlejším místě ostrova, odkud by mu chvíli trvalo, než by se dostal k lidem-velký samec Deinotheria je zřejmě nejnebezpečnější a nejzuřivější zvíře, které v parku chováme. Plot by mohl být postaven z betonu, který by jen tak neprorazil, poněvadž se dřevěné ohrady ukazují jako dost lacinné. Zvláštní je, že každý večer teď slyším skřehotání Dsungaripterů, kteří na sebe volají z aviaria, někdy mi připadá, že se musí rvát, ale když k nim přijdu, vždycky jen pohodlně sedí jeden od druhého vzdáleni nejméně deset metrů a čistí si kožnatá křídla svými zubatými zobáky. Kdo ví, jak to s nimi je...

Se zvířaty tedy moc problémů není, zato někteří z našich pracovníků mají potíže velké. Třeba takový Tim, Oliverův nejbližší společník a veliký přítel. S Oliverem se totiž pohádal. Oliver mu slíbil, že u ředitele parku podá na Tima výpověď. Tim se totiž pokusil zorganizovat část Oliverovy výpravy za Titanoboou, jenže se ukázalo, že pan dobrodruh měl zcela jiné plány. Tim to v sobotu večer pořádně schytal, ale nenechal se Oliverovými urážkami zmást a pěkně mu vyklopil, co si o něm od té chvíle myslí. Od té doby spolu nemluví. Tim je ale celý zkleslý, říkal mi, že má strach o svou práci. Má přece jen tu nejlepší na světě a nechtěl by o ni přijít. Vždycky, když potká Olivera, mine se s ním velmi výrazným obloukem. Oliverovi jsem zkusil sdělit, co si o tom myslím, ale ten mě okamžitě vyhodil ze svého domku-a to doslova, popadl mě za rukáv, vystrčil z dveří a pořádně zabouchl. Asi je teď hodně naštvaný. Každopádně v neděli s paleoherpetology za obřím hadem znovu vyrazil a podařilo se mu konečně odchytit jedince dlouhého takřka sedm metrů, což je mimochodem délka plně vzrostlé anakondy velké z Amazonie, ze současného světa. Skutečně obřího, patnáctimetrového hada, ale tým vůbec nenašel. Ve středu se na místo výprava opět vrátila a dokonce si v pralese postavila tábor. Při prohlídce řeky narazili na obrovitého krokodýla rodu Purussaurus, Oliver pořídil fantastický záznam na kameru, kterou připevnil k ocelové tyči a pak ji přiblížil k Purussaurově otevřené tlamě. Záznam trvá sice jen patnáct sekund, ale jsou na něm vidět všechny ty ostré zuby, kterými je krokodýlí tlama vyzbrojena. Při návratu do tábora však expedice zjistila, že stany jsou plné malých jedovatých štírů a prehistorických pavouků. Jeden z nich jednoho vědce štípl, naštěstí neutrpěl větší zranění, skončil pouze zcela vyčerpán na dalších pár dnů. Výprava tábor sbalila a vrátila se k nám do parku. Budoucnost expedice je nejistá, i když Oliver má jisté plány, jak situaci zachránit. A mimoto, má také další plán: Rád by vybudoval v parku insektárium, kam by začal vozit další zvířata-tentokrát by to byl obří hmyz. Pomoc!

Pokud se Vám dnešní část líbila, komentujte, budu rád za každý názor...

4 komentáře:

HAAS řekl(a)...

[1]: A odkaz případně přepošlete i svým známým, rodinám atd.

HAAS řekl(a)...

Ještě bych Vám chtěl sdělit jedno: Pokud víte, že jsme zodpovědní za budoucnost naší planety, stejně jako jednoho z jejích nejúžasnějších míst, Amazonie, podepište prosím tuto petici na vytvoření pravé přírodní rezervace: https://secure.avaaz.org/en/amazon_corridor_dn_a/?bQbchhb&v=56334 . Pokud vůdci Brazílie, Kolumbie a Venezuely uvidí mezinárodní zájem lidí z celého světa, mohli bychom tuto oblast chránit. :-)

Martinoraptor řekl(a)...

Super, takovou velikonoční nadílku bych si nechal líbit.

Martinoraptor řekl(a)...

Jo, ta byla dobrá. Taky se mi líbila ta úvodní jak plaval s tou ochočenou anakondou.

Okomentovat

Nejčtenější