úterý 24. února 2015

Lovcem dinosaurů, 1. kolo

Slibovaná soutěž Lovcem dinosaurů začíná! Prozatím se přihlásilo šest soutěžících: Dinosaurss, Martinoraptor, Blogplateosaurus, Matouš Pavlík, Matt a Nonychromek. Možnost přihlášení jsem již sice "uzamkl", nicméně měl-li by někdo opravdu velký zájem se do soutěže ještě přihlásit, mohl bych přimhouřit oči a mezi soutěžící ho přidat. Úkol Vás, hráčů, je jednoduchý: Každému z Vás teď napíši popisek nějakého prehistorického tvora (dinosaura či jiného vyhynulého zvířete), na základě kterého budete muset uhodnout, o co se jedná. Protože dostane každý z Vás jiné zadání, můžete odpovídat rovnou do komentářů a nehrozí, že by někdo opisoval. Nakonec vyhraje ten, kdo toho během soutěže uhodne nejvíce a naloví si tak největší počet dinosaurů... Tak tedy začínáme, držím Vám všem palce!

DINOSAURSS

Napiš jméno dinosaura, který žil zhruba před 150 miliony let v Severní Americe a jeho charakteristickým znakem byly velké pláty táhnoucí se na zádech. Na ocasu se nacházely čtyři dlouhé, ostré bodce, kterými v případě nebezpečí mohl útočníkovi uštědřit zničující ránu. Ačkoliv byl úžasně vyzbrojený, jeho mozek byl velký jen jako vlašský ořech... Je to...?

MARTINORAPTOR

Tento dinosaurus patří mezi jedny z vůbec nejproslulejších. Byl to malý opeřený masožravec žijící v Mongolsku před 75 miliony let, na každé zadní končetině z prstu vyčníval srpovitý dráp. Patřil mezi nejingeligentnější dinosaury. Byl to...?

BLOGPLATEOSAURUS

Jak zní název veliké kočkovité šelmy, která se vyskytovala v Severní a později i v Jižní Americe v Pleistocénu? Patří mezi největší kočky, jež jsou nazývány šavlozubými. Spousta nalezených kostí tohoto savce pochází z naleziště Rancho La Brea v Kalifornii...

MATOUŠ PAVLÍK

Jak se jmenoval mongolský dinosaurus, který se stal proslulým pro své dlouhé, zhruba 70-ti centimetrové drápy? Tento živočich možná připomínal krutého zabijáka, ve skutečnosti však šlo o neškodného vegetariána (tedy pokud by na tebe nedupl). Byla po něm dokonce pojmenována čeleď jemu podobných dinosaurů...

MATT

V období Jury žil na území Evropy jeden evoluční mylník. Když byl poprvé objeven v německém Solnhofenu, okamžitě přišly domněnky o tom, že se ptáci vyvinuli z dinosaurů. I tento živočich samotný bývá často přezdíván "prapták", měl samozřejmě peří, ale tlamu měl plnou ostrých zoubků, jako dinosauři... O jakého tvora se jedná?

NONYCHROMEK

Byl to velký ptakoještěr žijící v období Křídy, z temena hlavy mu vybíhal dlouhý podivný útvar, o němž si někteří vědci myslí, že mohl sloužit jako kormidlo nebo snad působil podobně jako paví ocas k předvádění se. Rozpětí křídel tohoto ptakoještěra nebo-li pterosaura bylo veliké, ocas měl krátký a živil se zřejmě rybami. Znáš název tohoto tvora?

Ještě jednou, všem mnoho štěstí! Jen bych chtěl upozornit, že další kola soutěže se zde nebudou objevovat tak často, počítám snad, že pouze tak dvakrát nebo třikrát do měsíce. Nechci totiž blog zahltit jen soutěží, takže bych těm z Vás, kteří sem příliš často nechodí, doporučil, aby blog častěji sledovali a měli tak povědomí o tom, kdy se zde objeví nové kolo soutěže. Toho dalšího se dočkáte zjevně v příštím měsíci!

12 komentářů:

Martinoraptor řekl(a)...

Tak to bude zřejmě Velociraptor.

dinosaurss řekl(a)...

To je určitě Stegosaurus.

nonychromek řekl(a)...

Myslím, že Pteranodon.

nonychromek řekl(a)...

Původně jsem chtěl dát Nyctosaura, ale ten byl malý

HAAS řekl(a)...

[4]: No, úplně tak malý nebyl, jeho rozpětí by svou délkou rozhodně přesáhlo dospělého člověka, ale Pteranodon byl určitě mnohem větší.

Ankylosaurus řekl(a)...

Ahoj, pokud by to ještě šlo, tak bych měl taky zájem se přidat :).

nonychromek řekl(a)...

Aha, já někde četl že jen 60 centimetrů

Martinoraptor řekl(a)...

Nenapadlo mě, že bych o to mohl přijít když jsem to měl uloženo na dvou místech, které spolu nesouvisí.

HAAS řekl(a)...

[6]: Jistě, tebe beru hned!

HAAS řekl(a)...

[7]: Ne, některé spekulace uvádějí i 4 metry, ale možná je to už moc. Dva jsou optimální velikostí...

matt řekl(a)...

Archeopteryx

Matouš Pavlík řekl(a)...

Tak to je jasný Therizinosaurus. A navíc můj oblíbený! :-D

Okomentovat

Nejčtenější