čtvrtek 12. února 2015

110. výročí narození Zdeňka Buriana

Přesně včera, 11. února 2015, uběhlo již 110 let od narození významného českého malíře Zdeňka Buriana, který zemřel roku 1981 ve věku 76ti let. Ačkoliv proslul jako ilustrátor mnoha dobrodružných knih, které se v Česku během minulého století celkem hojně vydávaly, po celém světě je známý především díky svému umění neuvěřitelně realisticky ztvárnit ve svých malbách prehistorické krajiny i jejich tisíce či miliony let vyhynulé obyvatele. Ačkoliv od doby, kdy Burian své malby stvořil, uběhla již dlouhá doba a o dinosaurech i jiných prehistorických tvorech bylo zjištěno mnoho nového, jeho obrazy se stále těší velké popularitě. Víme sice, že dinosauři netáhli ocas po zemi jako varani a krokodýli, jak je Burian na svých obrazech vystihoval, ne všichni dinosauři byli jen šupinatí a pravděpodobně šlo i o mnohem vitálnější tvory-přesto však mají jeho obrazy skutečně veliké kouzlo. Na základě Burianových obrazů byly později natočeny i scény do slavného českého filmu Cesta do pravěku z 50. let minulého století, včetně setkání hlavních s Apatosaurem (Brontosaurem) či souboj Ceratosaura se Stegosaurem. Možná ještě zajímavějším je novodobé zjištění, že Burianovy obrazy možná mohly inspirovat japonskou Godzillu. Přišlo se na to nedávno, když jeden sběratel jeho díla sledoval dokument o natáčení onoho japonského filmu a v jedné scéně si všiml knihy s reprodukcemi malířových obrázků. Nikdo neví, zda by to mohla být pravda, rozhodně jde ale o podivuhodné zjištění... Zpráva o 110. výročí narození Zdeňka Buriana včera oběhla celý svět díky mírně pozměněnému logu nejoblíbenějšího internetového vyhledávače Google.






Do komentářů můžete psát své názory na téma. Podle mě je skvělé, že si svět 110. výročí narození Zdeňka Buriana takto připomněl...

4 komentáře:

siamotyran řekl(a)...

Super článek o Velkém člověku :)

siamotyran řekl(a)...

Já taky dostal prvního někdy na prvním stupni.Pak pár let nic a pak začali frčet ty blogy s příběhy Bioniclů tak jsme s mým sousedem začali Bionicle zase kupovat a psát (ne moc kvalitní) příběhy.Pak po pár letech nás to přestalo bavit a zase jsme přešli na něco jiného :)

Martinoraptor řekl(a)...

Skvělý článek. Byl to opravdu úžasný ilustrátor, jeho kresby působí vážně reálně.

siamotyran řekl(a)...

Já se o pravěk jakožto dinosaury zajímal už odmalička co jsem poprvé viděl Putovaní s Dinosaury (cca 2001) a do ted mě to nepustilo, ale mimo to mám ještě pár dalších koničků co mě v současné době baví i více, ale takovéto že by mě to přestalo bavit nehrozí když se tomu věnuju už skoro 15 let :)

Okomentovat

Nejčtenější