neděle 12. října 2014

Australia Zoo

Po delší době Vám přináším další článek o nějaké významné atrakci do rubriky Muzea, výstavy, zoo a dinoparky . Stejně jako minule, opět jsem si vybral jednu slavnou zoologickou zahradu, kterou jsem se rozhodl popsat... Vítejte u popisu Australia Zoo!!!

Australia Zoo byla založena Bobem a Lyn Irwinovými 3. června roku 1970, původně pod jménem "Beerwah Reptile and Fauna Park". V roce 1982 se ale název změnil na "Queensland Reptile and Fauna Park". Během těchto let byl původní rodinný park s plazy a dalšími zvířaty, které australan Bob Irwin chytal, neustále rozšiřován o jednotlivé akry a hektary. Roku 1987 se součástí parku stal i Crocodile Environmental Park. V 90. letech minulého století Bob a Lyn Irwinovi odešli z vedení parku, a předali je svému synu Stevu Irwinovi, v té době muži přemisťujícímu nebezpečné krokodýly z blízkosti domácností v Severním teritoriu Austrálie. Steve přejmenoval celé místo na Australia Zoo a pod vedením jeho samotného a také jeho manželky Terri začal původní rodinný park vzkvétat. Australia Zoo byla značně rozšířena a brzy přilákala mnoho návštěvníků. Podílel se na tom i samotný Steve, z něhož se stal koncem 90. let moderátor televizních pořadů stanice Animal Planet. Mnohé z jeho pořadů se odehrávaly právě v jeho domově-v této zoo. Na její existenci upozornil především svými dlouhodobě běžícími sériemi Lovec krokodýlů a Zápisky lovce krokodýlů. Na počátku jednadvacátého století pak Australia Zoo získala mnohá ocenění, včetně cen za podporování cestovního ruchu v Austrálii. Jedním z hlavních poselství zoo se stala ochrana přírody a díky velké popularitě a návštěvnosti zde byla před deseti lety dokonce otevřena nemocnice pro léčení zraněných divokých zvířat, která funguje 24 hodin denně a není nikdy zavřena. I po tragické smrti Steva Irwina, kterou 4. září 2006 při natáčení dokumentárního pořadu způsobil rejnok, je Australia Zoo velmi populární a těší se velké oblibě a návštěvnosti...



I dnes to s Australia Zoo vypadá velmi dobře. Je vedena Terri Irwin, přičemž ředitelem zoo je Wes Mannion. Co se vystavovaných zvířat týká, nabízí jich tato zoo opravdu veliké množství. Z ptáků zde žije spousta druhů papoušků, ibisové, sovy, kondoři, sokoli a emu, ze savců například ti známější jako tygři, žirafy, klokani, dingové, tasmánští čerti, pandy červené, vombati, lemuři či gepardi, zebry a asijští sloni, ale také ti méně oblíbení, jako jsou dva druhy amerických vačic, či dokonce podivný jihovýchodoasijský binturong, opravdu parzvláštní cibetkovitá šelma, s oblibou přezdívaná "medvědokočka". Samozřejmě, asi největším tahákem zoo jsou plazi, kteří byli už původním zaměřením rodinného parku. V současnosti žije v Australia Zoo na čtyřiadvacet krokodýlů mořských, sedm různých druhů krajt, hroznýši, scinkové, leguáni, obrovské želvy, a dokonce i nejjedovatější had světa-taipan!!! Dále z těch nebezpečných a jedovatých hadů následují smrtonoši a pakobry, tedy typičtí zástupci australské fauny.


Snad se Vám tento poměrně kratší popisek nejslavnější australské zoologické zahrady líbil, pokud ano, komentujte, a vězte, že když se Vám naskytne jakákoliv příležitost k návštěvě Austrálie i této zoo, je dobré ji plně využít!!!

4 komentáře:

dinosaurss řekl(a)...

Nádherná Zoo, asi jedna z těch, které prostě člověk chce navštívit za každou cenu :-D.. Velmi zdařilý popis, také se mi líbí ta socha, je to takové symbolické..

martinoraptor řekl(a)...

[1]: Já už tak nějak nemám co dodat.

Steve, we love you řekl(a)...

nnnááádddhhheeerrrnnnýýý!!! jsem tak rád že lidi pořád vzpomínají na Steva a nezapomnělo se na něj s jeho smrtí.

Steve, we love you řekl(a)...

tento web budu zaručeně sledovat jsem rád že si lidi moc váží přírody a zvířat jako vy a jako Steve

Okomentovat

Nejčtenější