sobota 18. října 2014

Dokonalé příklady evoluce: Kůň

Další z mých slibovaných projektů, na které jsem již upozornil v článku Podzimní premiéry, je tu! Tento seriál se bude zabývat dokonale zdokumentovanou evolucí u některých živočišných skupin, u nichž jsou patrné všechny měnící se znaky během desítek milionů let-začneme u koně!

1. STUPEŇ EVOLUCE KONĚ:
Začalo období Eocénu v pozdních třetihorách a z nemalých a nepříliš působivých savčích skupin se začaly vyvíjet ty více známé a oblíbené. Mezi nimi byli i primitivní koňovití. Ve spodním Eocénu žily rody Hyracotherium (známé také jako Eohippus, nebo-li "kůň úsvitu") a Propalaeotherium. Hyracotherium bylo objeveno již roku 1840 a žilo v Severní Americe, zatímco jeho též primitivní příbuzný se vyskytoval v Evropě, především na území dnešního Německa. Oba tito malí tvorové dosahovali zhruba tak velikosti kočky nebo lišky, v kohoutku měřili jen od 30 do 50 centimetrů. Na nohou neměli kopýtka, ale jen velké tvrdé prsty, čímž se od dnešních koní lišili, jiný byl ale i jejich celkový vzhled-s dlouhýma nohama byli sice stavěni na rychlý běh, ale jejich mírně přikrčená páteř na dnešní koňovité příliš neodkazovala. Během pozdního Eocénu se pak objevilo ještě poměrně větší Palaeotherium, možná bylo potomkem předchozího Propalaeotheria. Tento tvor byl již sice vyšší, v kohoutku měřil asi 75 centimetrů, ale koně také ještě příliš nepřipomínal. Malý vzrůst těchto tvorů způsobil především ztísněný prostor eocénských lesů. Malá velikost navíc hrála roli i ve skrývání se před dravci, a štíhlé a zároveň mírně podsadité tělo připomínající tapíra se k probíhání mezi hustými keři jen hodilo. U primitivních zástupců čeledi Palaeotheridae si můžeme všimnout čtyřech zakrnělých prstů na zadních a třech na předních končetinách.


2. STUPEŇ EVOLUCE KONĚ:
Evoluce koně je opravdu velmi dobře zdokumentována. Jakmile po Eocénu přišel Oligocén, objevili se již vyšší savci, a koně byli mezi nimi. Slovem vyšší však nemůžeme myslet jejich velikost, která se oproti eocénským dnům takřka nezměnila, jde spíše o vyšší úroveň jejich vývinu. Před asi 25 miliony let žil v Severní Americe prakoník rodu Mesohippus. Měl dlouhé, štíhlé nohy běžce, protáhlý tvar těla a dalo by se i říci, že z prstů se u tohoto tvora vyvinula primitivní kopýtka. Všechny tyto znaky svědčí o prostředí, ve kterém žil-byly to pravděpodobně veliké travnaté pláně. Zde však museli být Mesohippové neustále velmi obezřetní. Stejně jako udělali velký krok v evoluci koňovití, přešlápli velikou propast času i jejich predátoři. Někteří vědci se však dokonce domnívají, že Mesohippus by mohl být přímým potomkem Eohippa (Hyracotheria). Nedělil je nijak velký časový skok a navíc oba žili na stejném místě. Mnohé znaky se zde shodují, což dává dokumentaci evoluce koně správný řád a směr...


3. STUPEŇ EVOLUCE KONĚ:
Mesohippus již na první pohled koně připomínal, ale stále jste ještě neviděli více. Například Anchitherium doslova připomínalo nějakou mulu či osla. Tento koňovitý savec žil ještě též v Oligocénu, před asi 26 miliony lety, a to v Eurasii. Dalším a neméně významným stupněm v evoluci koně je Meryhippus z Nebrasky. Zvětšování rozměrů poukazuje na možnou vyšší rychlost u tohoto rodu, stejně jako na naprosté přizpůsobení životu na travnatých pláních plných obezřetných a bystrých dravců. Na Meryhippovi je zajímavý především předek jeho kopyta-anebo ještě stále jakéhosi vyvýšeného prstu. Toto zvíře trávilo svůj život na špičkách, zatímco zadní část paty se prostě k pevné zemi normálně nedostala. Je to podivuhodný evoluční trik. Další podivuhodností je prodloužený krk. Hlava už však přesně připomínala dnešní koně, a to z jednoho důvodu: vysoké zuby vhodné k trhání trávy potřebovaly k ukotvení velikou čelist. Dalšími stupněm evoluce koně je Parahippus, též známý ze Severní Ameriky v Miocénu.


ZÁVĚREČNÝ STUPEŇ EVOLUCE KONĚ:
Rody Hippotherium, Pliohippus, Hipparion a Hippidion by se dala evoluce koně takřka zakončit. Všichni byli poměrně velicí, měli na nohách kopyta, končetiny byly protáhlé a dlouhé, pefektní k běhu. Všichni byli elegantní, rychlí a moderní. Jejich dnešní potomky známe všichni moc dobře. Navíc byli díky lidské důmyslnosti někteří koně vyšlechtěni a zdomestikováni, a dnes není výjimkou je vidět v interakci s lidmi...




Příště si představíme ještě lépe zdokumentovanou evoluci! Seznámíte se s kytovci, starobylou, ale zároveň neuvěřitelně adaptibilní skupinou savců, kteří se rozhodli pro zdánlivě nemožné: opustit domovskou pevninu a vtrhnout do nebezpečenství moře!

5 komentářů:

martinoraptor řekl(a)...

Velice zajímavé a skvěle sepsané.

martinoraptor řekl(a)...

[2]: uhodnul !!!

martinoraptor řekl(a)...

Přesně.

martinoraptor řekl(a)...

Částečně, ale spíš už mě nebaví dávat článek každý den. Často jsem se do toho nutil nebo to psal na rychlo a vypadalo to podle toho. Chtěl bych to zkusit spíš jednou za čas, ale zase bych na článcích pracoval déle a doufám, že budou lepší. Však to na blog všechno napíšu toho 28. října.

dinosaurss řekl(a)...

Nádherné, prostě nemám co dodat.. Krása!

Okomentovat

Nejčtenější