pondělí 13. října 2014

Obří mravenci a kudlanky v současnosti?

Z Amazonského deštného lesa občas přicházejí zprávy o pozorování dosud neznámých tvorů. Příkladem může být i taková obří kudlanka, které už kryptozoologové dali i latinské jméno-Mantis giganticus. Mnozí domorodci tvrdí, že zahlédli tento hmyz při lovu tapírů, ale někdy si prý troufne dokonce i na větší predátory, jako jsou jaguáři. Podle tvrzení domorodců obří kudlanka zabíjí s pomocí vysoce účinného toxinu obsaženého ve slinách, který je do těla kořisti či nepřítele vpouštěn pomocí velikých mangibur (čelistí) a dokáže prý zabít zvíře velikosti dospělého hřebce. Na výšku měří tak 2 metry. Ve 20. či 30. letech minulého století prý jeden cestovatel v africkém Zambezi také zastřelil nějakou obrovskou kudlanku, zřejmě už ale ne tak velikou, jakou je ta amazonská. Entomologové o těchto zprávách dost pochybují, žádné záznamy ani fotografie obřích kudlanek nebyly zatím pořízeny. Možná se jedná jen o domorodou legendu a také o jeden z více případů záhad týkajících se obrovského hmyzu Amazonského pralesa. Dalším jsou například bájní obrovití mravenci, měřící na délku asi 1,5 metru, což je poněkud přehnané. Tím pádem by byl ještě větší, než pravěký mravenec Titanomyrma (dříve Formicium), který žil v Eocénu a měřil 6 centimetrů. Používají prý celé kmeny stromů ke stavění svých kolonií a kusadly dokáží drtit i kameny. Podle některých zpráv dokáže prý mravenčí královna jakoby ovládat či manipulovat se členy kolonie. Nejpravděpodobněji jsou to výmysly, ale Amazonský deštný prales se nám ztrácí před očima v důsledku lidského působení na přírodu, a bylo by na škodu nezjistit, co se v něm ještě skrývá...


Snad se Vám tento mírně kryptozoologický článek líbil, pokud ano, můžete komentovat...

3 komentáře:

dinosaurss řekl(a)...

Velice zajímavý článek, Amazonský deštný prales je tak málo prozkoumaný, že některé podivuhodné druhy stále čekají na své objevení..

martinoraptor řekl(a)...

Velice zajímavé.

osobnost řekl(a)...

osobně bych to nepsal dobrovolně ale když mi bylo asi 6 let viděl jsem pakuji viděl jsem mravenčí královnu dlouhou +/- 23 cm pamatuji si to protože jsem ji viděl přilétnout na cestu a když jsem se ji pokusil chytit a byl jsem od ní asi 1,5 metru tak odletěla. nevím jestli to byl přelud nebo něco jiného, jistý jsem si v tom že letěla přesně jako mravenčí královna. jinak super článek :)

Okomentovat

Nejčtenější