úterý 1. dubna 2014

Na britské univerzitě se podařilo naklonovat dinosaura!

Během včerejška celý svět šokovala velká zpráva: Mnohé zdroje ji dokonce označují za zprávu tohoto století! Paleontologové a genetici z John Moore University v Liverpoolu, Spojeném království, dali v posledních několika měsících ruce a hlavy dohromady, jelikož při výzkumu kostí Apatosaura vystavených z univerzitním muzeu narazili na něco velmi, velmi zvláštního. Bylo to zachovalé DNA Apatosaura, s čímž jsme se prozatím mohli setkat jen u pár nalezených zkamenělin, ovšem u všech se jedná o kontroverzní téma. Někteří paleontologové totiž předpokládají, že nejde o zachovalé DNA, ale pouze o novodobý výtvor miniaturních živočichů a bakterií, který tyto živoucí organizmy stvořily pod zemí, když byly fosilie ještě zakonzervovány. Nicméně, zde šlo zcela jistě o DNA Apatosaura, a tak se v průběhu zázraku klonování stalo, že se z pštrosího vejce vylíhl malý dinosauřík! Vědecký tým mu dal jméno "Spot". Prozatím je malý Spot ještě v inkubátoru, další pokusy by však měly přijít už za pár týdnů. Jedná se bez diskuse o velký milník genového inženýrství, takový byl prozatím spatřen pouze ve filmu Jurský park, kde došlo k naklonování dinosaurů díky zachovalému DNA v krvi, jež sáli pravěcí komáři, dále se zakonzervovali v jantaru a DNA dinosaurů tak zůstalo neporušeno až do té doby, kdy je odborníci extrahovali a také vložili do ptačích vajec. Z těch se pak vylíhli malí dinosauři. Nicméně každý si myslel, že jde o experiment viděný pouze ve filmu... Pravda je ovšem jiná...


Na prvním obrázku vidíte zatím jedinou zveřejněnou fotografii Spota, mladého Apatosaura, prvního kdy naklonovaného dinosaura, zatímco na druhém jeho možnou budoucí verzi. Také si myslíte, že se jedná o významný průlom v genovém inženýrství, prvním svého druhu?

7 komentářů:

Jano řekl(a)...

1. apríl?

martinoraptor řekl(a)...

Já jsem si nejprve taky myslel, že jde o apríl, ale zkusil jsem si to najít a opravdu jsem něco nalezl. Taky tam není moc známo jestli je to vtip. Bohůžel asi jo protože mi to zní až moc úžasně, ale z celého srdce doufám, že je to pravda.

Jano řekl(a)...

[2]: Bolo by to super, ale ver mi, kebyže to je pravda, bolo by to všade.

dinosaurss řekl(a)...

Byla by to skvělá zpráva, nadšením jsem tleskal, avšak myslím, že se jedná o podvod, údajné dinosauří mládě má být prý malý klokan :-(

martinoraptor řekl(a)...

[4]: No ano, to mládě vážně vypadá jako malý klokan.

HAAS řekl(a)...

APRÍL! Když se podíváte na to mládě na fotografii, všimnete si, že má typicky savčí znaky a je to opravdu mládě klokana!

siamotyran řekl(a)...

[6]: Stránku jsi našel pomocí mého odkazu nebo zcela náhodně? :D

Okomentovat

Nejčtenější