pondělí 31. března 2014

Cynodictis (Amphicyon)


Jméno: Cynodictis,
Potrava: Hlodavci a primitivní druhy zajíců,
Výskyt: Evropa (Německo, Velká Británie, Francie) a východní Asie (Čína).
Popis:
Cynodictis je příkladem velice úspěšného druhu savce. Je to možná až zarážející, ale tento tvor vydržel na Zemi téměř beze změny 15 milionů let! Poprvé se objevil v pozdní etapě Eocénu, před 40 miliony let a vyhynul až v Oligocénu, asi před 25 milióny lety. Patřil do skupiny amphicyonidů, kteří bývají také nazýváni "psi medvědovití". V kohoutku měřil jako pes asi 30 centimetrů, to není mnoho, zato byl však rychlý a podobně jako dnešní lišky i Cynodictis se hnal především za zajíci a hlodavci. Kromě skvěle zachovalých kostí byly nalezeny i šlápoty, podle kterých se vědci snaží odhadnout, jak rychle Cynodictis chodil a případně pak utíkal. V podstatě se jednalo o takového miniaturního křížence psa a medvěda. Ocas byl delší, velmi tenký, drápy na všech čtyřech končetinách nedosahovaly příliš ohromujících rozměrů, ale nalezená lebka potvrzuje, že Cynodictis měl zřejmě velmi dobře vyvinutý čich. Je možné, že podobně jako dnešní medvědi žili samice s mláďaty v rodinách, zatímco samci žili samotářsky. Cynodictis se objevil také několikrát v seriálu Putování s pravěkými zvířaty, kde byl ovšem nazván Amphicyonem nebo Amphicyonidem, a to v epizodách Nové svítání (v noci přochází k jezeru a stává se kořistí Ambuloceta) a Země obrů (zde si již zahrál větší roli)...



Zdá se, že příště se již posuneme do období před 3 miliony let, abychom navštívili naše dávné předky i jiná podivná zvířata z tehdejší Afriky s obrázky zvířat ze čtvrté epizody seriálu Putování s pravěkými zvířaty!!!

3 komentáře:

martinoraptor řekl(a)...

Krásný popis. Mě se ten medvědovitý pes v Putování s pravěkými zvířaty moc líbí.

martinoraptor řekl(a)...

Jo díky. Zvláštní ale je, že jsem si to z Wordu kopíroval jako celek a pak to tam vložil, divné.

dinosaurss řekl(a)...

Vskutku nádherný živočich! Poznal jsem ho díky, právě již zmíněném dokumentu a jeho ztvárnění bylo podlě mě vážně moc hezky propracované!! Povedený popis i zajímavé obrázky!

Okomentovat

Nejčtenější