úterý 11. března 2014

Phlegethontia

Phlegethontia je řazena mezi Aistopody, skupinu lepospondylů, tedy hmyzožravých obojživelníků. Její výskyt byl zaznamenán v pozdním Karbonu a na počátku období permského, před 300-295 milióny lety. Tento hadovitý tvor však ve skutečnosti i přes svůj vzhled nebyl plaz a ani s hady neměl nic společného, ti se totiž vyvinuli až o 200 miliónů let později. Přesto si vědci i veřejnost myslí, že se Phlegethontia mohla pohybovat stejně jako had. Minimálně na vodní hladině mohla vlnit své podlouhlé tělo, což ji činilo velmi rychlou, narozdíl od jiných obyvatel karbonsko-permské bažiny, kteří byli adaptováni pro život ve vodě a přitom byli zavalití a pomalí. Tělo Phlegethontie měřilo celý 1 metr. Pozůstatky byly nalezeny nejen v americkém Ohiu, ale dokonce i v České republice. Celkově se tento podivný živočich podobal Ophiderpetonovi, jinému lepospondylovi s hadovitým tvarem těla. Ovšem paleontologické studie jasně prokázaly, že ačkoliv je možná páteř vedena stejně, Phlegethontia má úplně jinou stavbu lebky. V té byly velké otvory a ty byly zase odděleny úzkými kostmi, což ji činilo odlehčenou. I tím byl tento obojživelník spjat s moderními hady. Zřejmě žila v norách, které si hloubila ve vlhké půdě. Zuby prokazují, že byla masožravá, Phlegothontia lovila nejraději hmyz...
Popisek můžete najít v knize "Ilustrovaná encyklopedie dinosaurů a pravěkých zvířat" na str. 54.

Příště Pantylus!!!

3 komentáře:

dinosaurss řekl(a)...

Když jsem nejprve viděl ten obrázek, řekl jsem si, že to bude nejspíš nějaký had, opravdu tak vypadá, až teprve díky tvému povedenému popisu jsem se dozvěděl, jak moc zajímavý a zvláštní i vlastně český obojživelník to byl!!

martinoraptor řekl(a)...

Vskutku zajímavý tvor i popis. Taky jsem nejprve myslel, že jde o hada.

siamotyran řekl(a)...

Pěkný popis, taky jsem se sním a jeho příbuznými na internetu nedávno setkal..na přelomu Karbonu a Permu bylo hodně prazvláštních druhů obojživelníků a plazů :)

Okomentovat

Nejčtenější