úterý 25. března 2014

Legendární moře Tethys

Když se řekne Tethys, většina lidí si vybaví pradávné moře plné mořských plazů, kteří žili v prosluněných vodách. Skutečně tomu tak je. Moře Tethys patří k nejznámějším zaniklým oblastem naší planety, spolu s prakontinenty Pangaea, Gondwana a Laurasie či se světoznámým oceánem Pantalassa. Tethys však nebylo jen druhohorní moře, existovalo i po část třetihorní éry. Podle všech výsledků pokročilých vědeckých bádání se slané vody Tethydy nacházely mezi Laurasií a Gondwanou. Samotné moře bylo výsledkem rozpadu obrovského prakontinentu Pangaea, který se rozlomil na dva menší kontinenty, Velký severní (Laurasie) a Velký jižní (Gondwana) na konci Triasu před asi 200 miliony let. Východně od Tethydy se nacházela Sibiř a na západě se rýsoval raný Atlantský oceán. Tethys bylo zjevně teplé moře, jeho proudy směřovaly převážně na sever do chladnějších severních vod. Součástí Tethydy bylo i množství malých ostrovů a ostrůvku, včetně Vindelických ostrovů. Ty tvořily okraj pevniny při hranicích Tethydy s Laurasií. Legendární moře vydrželo po dlouhé miliony let. Na konci doby křídové ale pevnina prošla výraznou změnou, kontinentální desky se začaly posunovat mnohem pomaleji a vznikl tak svět, jak ho dnes známe, tedy alespoň pohledem z vesmíru. Tethys však nezmizelo. Ještě před 30 miliony let pokrývalo značnou část jižní Asie a také jednu z nejsušších oblastí, jaké dnes známe-Saharskou poušť. Právě proto byly na území Sahary objeveny žraločí zuby, ulity měkkýšů a také vrcholný predátor tehdejší Tethydy, masožravý kytovec Basilosaurus (viz. rubrika Z dob savců). Před 65 miliony let možná zanikl svět dinosaurů a mořských plazů, kteří dominovali oceánu, ale žraloci a obrovské velryby přejaly vládu těchto majestátních monster. Jak se však blížíme víc a víc k současným dnům, Tethys zmizelo z povrchu Země. A kromě pozůstatků všech těch vyhynulých tvorů a solné vrstvy hluboko pod zemí nám z něj nezbylo nic...


Někteří z nalezených obyvatel Tethydy: Obrovský pliosaur a dravý kytovec Basilosaurus



Chystám se ještě napsat o legendárním oceánu Panthalassa, ale o něm až někdy příště!

6 komentářů:

siamotyran řekl(a)...

Moc pěkný článek :)

dinosaurss řekl(a)...

Nadpis tohoto článku mluví za vše, Tethys je legenda a myslím, že jím i vždy zůstane!! Nádherně zpracovaný článek!! Už se nemůžu dočkat na Panthalassu!!

martinoraptor řekl(a)...

Nádherně napsaný článek. Vybral jsi moc zajímavé téma. Taky moc krásné obrázky. Opravdu moc zajímavé, taky se nemůžu dočkat dalších článků.

martinoraptor řekl(a)...

Díky za upozornění. Co se týče mého Hell Creec (Creek) a Santa Klaus (Claus),tak to jsem prostě celý já.

Antroz T6 řekl(a)...

Pěkné! Škoda, že tolik míst, která tu byla, jako například toto moře, už neexistuje. :(

Marian řekl(a)...

Je jazero Chiemsee, pozostatkom prastareho mora Tethys?

Okomentovat

Nejčtenější