sobota 22. března 2014

Jaxartosaurus

Jaxartosaurus byl hadrosauridní dinosaurus ze skupiny Ornithischia, tedy ptakopánví. Jméno tohoto dinosaura znamená v překladu z latiny "ještěr od Jaxartu". Byl pojmenován podle řeky Jaxart v Kazachstánu, kde poprvé došlo k odkrytí jeho kosterních pozůstatků. Jaxartosaurus se jako všichni ostatní hadrosauridi vyskytoval v pozdní Křídě. Obýval pravděpodobně oblast celé dnešní Asie, doklady o jeho výskytu máme z Kazachstánu, Ruska a Číny. Na první pohled připomínal Jaxartosaurus velmi výrazně Corythosaura, ale hřeben na hlavě byl mnohem menší. Přesto se také podobal přilbě. Jako tomu bylo u Jaxartosaurových příbuzných, i zde byl hřeben dutý, propojen s nozdrami a hrdlem, takže mohl vydávat charakteristický zesílený zvuk pro dorozumívání se členy stáda nebo varování před predátory. Živil se nízko rostoucími rostlinami, především bylinami, ale okusovat mohl i listí cykasů a kapradin. Dosahoval totiž výšky 5ti metrů. Dlouhý byl tento dinosaurus 8 až 9 metrů a vážit mohl okolo 4 tun. Nalezeny byly i zuby Jaxartosaura, které byly normálně v tisícovkách ukryty v jeho "kachním" zobáku. Zuby byly velmi opotřebované, takže je jasné, že Jaxartosaurus trávil většinu života žraním...
Jaxartosaurus se v knihách příliš neobjevuje, přesto je však vyobrazen v několika publikacích, včetně encyklopedie Speciální průvodce-Dinosauři (autor Gerrie McCall).

Příště další kazachstánský kachnozubec, Aralosaurus!

5 komentářů:

dinosaurss řekl(a)...

No-nééé.. To byl ale pěkný hadrosaur! Krásný popis! Mimochodem, zapomněl jsem se Tě optat, zda-li jsi viděl ten animovaný film Putování s dinosaury 3D..? :-)

martinoraptor řekl(a)...

Krásné. Vidím, že jsi se teď zaměřil na hadrosaury. Jo a díky.

siamotyran řekl(a)...

Moc pěkný popis vypadá trochu jako Corythosaurus..hadrosauři patřili mezi nejpěknější dinosaury vůbec :)

dinosaurss řekl(a)...

Jojo, byl jsem na tom a nemůžu si to vynachválit, jak moc to bylo vynikající, doporučuji shlédnout, viděl jsem to v češtině i v angličtině a je to vážně skvělý animovaný film! :-)

mojeznamkyavatar řekl(a)...

Zajímavé zvíře. Toho dinosaura vůbec neznam!

Okomentovat

Nejčtenější