sobota 17. července 2021

Nový druh ostrorepa z triasu pojmenovaný po Siru Davidu Attenboroughovi

Dnes žijí na naší planetě jen čtyři druhy ostrorepů (Xiphosura). Jsou posledními zástupci vývojové linie bizarních mořských členovců, patřících do podkmenu klepítkatců (Chelicerata), kteří započali svou existenci již v době před 445 miliony let, v ordoviku. Ale zatímco dnes se již naše planeta nemůže chlubit velkou druhovou diverzitou této skupiny, a navíc na tom počty některých z nich nejsou kvůli našemu druhu zrovna nejlépe (dva jsou klasifikovány jako ohrožené), v minulosti bylo ostrorepů opravdu požehnaně. Pravděpodobně nejnověji dosud popsaným vyhynulým zástupcem řádu ostrorepů je Attenborolimus superspinosus, popsaný Rusellem B. C. Bicknellem a Dmitrym E. Shchebarkovem v článku publikovaném 30. června tohoto roku ve vědeckém žurnále PeerJ. Člověk nemusí být velkým znalcem přírody, aby okamžitě poznal, že autoři studie pojmenovali toto zvíře po Siru Davidu Attenboroughovi, ikoně popularizace přírody a skutečném bohu televizních moderátorů přírodovědných pořadů, který letos v květnu oslavil své 95. narozeniny. Attenborolimus patří do čeledi Austrolimulidae, jejíž zástupci žili v permu, triasu a juře; jeden druh byl dokonce popsán z pozdní křídy, pak však tato čeleď zcela mizí z fosilního záznamu. Tato konkrétní specie žila na konci triasu, asi před 200 miliony let. Z první geologické periody druhohor jsou přitom známy jen dvě čeledě ostrorepů, Austrolimulidae a Limulidae (do druhé jmenované patří všichni v současnosti žijící ostrorepi). Austrolimulidi se vyskytovali jak v okrajových mořích poblíž pevniny, tak ve sladkých vodách. Attenborolimus žil na území Ruska; jeho fosilie byly nalezeny během paleontologických expedicí do Uralu v letech 2018 a 2019. Pocházejí ze souvrství Petroplavovka. Attenborolimus byl popsán na základě tří exemplářů, z nichž ten nejlépe zachovalý (ačkoliv jeho telson není kompletní) měří 32 centimetrů na délku. 

Holotyp PIN 5640/220

Russel Bicknell uvedl, že tento ostrorep byl pojmenován na počest Sira Davida díky jeho přispění k ochraně přírody a popularizaci vědy. Attenborolimus je nyní jedním z minimálně 12 druhů živočichů a rostlin - z nichž některé, jako takový Attenborosaurus, jsou též vyhynulé - nesoucích jméno oblíbeného televizního přírodovědce. Nález zvířete je důležitý také z mnoha dalších důvodů; poskytuje lepší pohled na zotavení ostrorepů z velkého permského vymírání, během něhož vymizelo 95 % všech mořských organismů. Attenborolimus a jeho morfologie mohou paleontologům říci mnohé o evolučních adaptacích ostrorepů, jejichž přímí předkové byli v podstatě oním největším vymíráním druhů v dějinách naší planety zasaženi. 

Původní studii naleznete zde. Za další informace vděčím webům EcoWatch a The Conversation

1 komentář:

Kuzuri řekl(a)...

Jistě jste čekali, že tu dnes, v sobotu, bude další část Démona Curupiry. Bohužel však dnes nemám na její napsaní čas, a tak vyjde až příští sobotu. :-)

Okomentovat

Nejčtenější