čtvrtek 29. července 2021

Tygři a další zvířecí obyvatelé Som Forest Reserve v Malajsii jsou v ohrožení

Je 29. července, slavíme tedy Globální den tygrů (někdy též Mezinárodní den tygrů), který byl zaveden v roce 2010 na Tiger Summitu v ruském Petrohradu. Je to den sloužící k osvětě této nádherné kočkovité šelmy a nebezpečí, která pro ni představuje náš druh. Všem je nám známo, že tygři na tom kvůli lidem nejsou zrovna nejlépe. A jak se zdá, situace se pro některé z nich, konkrétně tedy pro ty žijící v Malajsii, může ještě zhoršit. Protože zcela nepoučitelní jsou, zdá se, hlavně lidé, kteří mají moc, a které osud zvířat vůbec nezajímá.

Na začátku července tohoto roku bylo ohlášeno, že Pahangská královská rodina požaduje svolení od environmentálního oddělení malajského ministerstva životního prostředí a vody k započetí těžby železné rudy na území Som Forest Reserve, jež je lokalizována v mukimu Kuala Tembeling na Malajském poloostrově. Pokud bude povolení těžby vydáno, padne 60,75 hektarů deštného lesa, poskytujícího útočiště 15 zranitelným a ohroženým druhům velkých savců, mezi něž se řadí malajský tygr, slon indický, medvěd malajský či tapír čabrakový. Všechna tato a další zvířata, kterým Som Forest Reserve poskytuje jedno z posledních útočišť v Malajsii, jsou chráněna Zákonem o ochraně přírody, který byl v zemi prosazen v roce 2010. Problémem ovšem je, že území se již netěší takové legální ochraně, jako dříve. Som Forest totiž v červnu 2019 přišel o statut permanentní lesní rezervace. Přešel pod správu vlády federálního státu Pahang. A jeho královská rodina s ním má vlastní plány. Ne všichni Malajci jsou z toho nadšení, ostatně se ví, že pahangská elita je zkorumpovaná. Dědeček současného vlastníka území Somu, Tengku Nong Fatimy Sultan Ahmad Shah, měl co do činění s korupčním skandálem bývalého předsedy vlády Najiba Razaka, neboť se od něj nechal uplatit dvěma miliony amerických dolarů. Pahangská královská rodina v současné době vlastní tři z celkem jedenácti dolů na území státu. Těžba železné rudy na území Som Forest Reserve se vyplatí nejvíce právě jí; není pochyb, že většina peněz z prodeje železa půjde do kapes právě členům této rodiny. Za rostoucí bohatství už tak zámožného rodu zaplatí "jen" území pralesa o rozloze 113 fotbalových hřišť, "nějaká ta" vzácná zvířata a "pár" chudých vesničanů, jejichž přežití závisí na udržitelnosti místního ekosystému a čistotě řek, ze kterých vylovují ryby.

Malajský tygr (zástupce malajské populace poddruhu Panthera tigris tigris) v zajetí. Fotografie z webu GlobalLiving

V důsledku těžby dojde podle oficiálního posouzení ke zvýšení sedimentace blízkých řek Kerak a Pahang; vzroste tedy jejich znečištění, což výrazně ovlivní akvakulturu ve vesnicích postavených dále po jejich proudu. Je také velmi pravděpodobné, že se zvýší počet záplav, jež budou stát spoustu lidí jejich domovy. Narušení lesního ekosystému bude mít zřejmě za následek zvýšení počtu nehod v rámci konfliktu člověka s divokými zvířaty (anglicky tomu říkáme human-wildlife conflict), jelikož pochopitelně dojde k nárůstu setkání dřevorubců a následně těžařů železné rudy s místními slony a tygry. Zásah do lesního ekosystému může vyvolat zvýšení pytlačení v celé oblasti, a výrazný pokles počtu místních tygrů, jež jsou i tak nelegálně loveni pro své tělní části (například samčí pohlavní orgány, jež jsou pak za vysoké ceny prodávány do Číny). Území lesa, které má být pokáceno a následně přizpůsobeno k těžbě, se nachází asi 500 metrů od solného zdroje, kterou pravidelně navštěvuje stádo slonů, tapíři a medvědi malajští. Na místě si doplňují své vlastní tělní zásoby soli tím, že olizují kameny se vzácnou, slanou krustou. Zátěž lesa a hluk vyvolaný motorovými pilami a následně pak stroji sloužícími k těžbě rudy bude mít zcela jistě za následek plašení těchto zvířat. Budou mít méně příležitostí doplnit si minerály. Je nutné ještě uvést, že malajští tygři a další výše zmínění velcí savci jsou jen několika z celkem 188 chráněných živočichů a rostlin obývajících Som Forest Reserve. Podobné záležitosti jsou bohužel v Malajsii běžné. Lidé, zvláště tedy ti, kteří se těší velkým bohatstvím a mocí, se zkrátka nechtějí poučit, a pořád dál a dál plundrují poslední zbytky nedotčené přírody, a umožňují vyhánění a zabíjení vzácných živočichů, kteří je obývají.

Sloní rodina žijící v Som Forest Reserve. Fotografie z webu Yahoo News Malaysia

Za informace vděčím webovým stránkám Mongabay. Co si o plánu pahangské královské rodiny, jež chce těžit železnou rudu na tomto donedávna chráněném území, myslíte? Souhlasíte se mnou, že je to naprosto nechutné?

1 komentář:

Kuzuri řekl(a)...

Další článek napsaný k příležitosti Globálního dne tygrů naleznete na mém druhém blogu: http://blogorgonopsidiaries.blogspot.com/2021/07/tri-vyhubene-tygri-poddruhy.html

Okomentovat

Nejčtenější