středa 28. července 2021

Nové přírodopisné dokumenty z léta 2021

Zatím poslední článek o nových přírodovědných dokumentárních filmech a seriálech jsem napsal zhruba v polovině dubna. Od té doby samozřejmě vyšla celá řada dalších krásných dokumentů. V květnu a červnu se na BBC Two vysílal Springwatch 2021, ze kterého jsem dříve tento měsíc umístil na svůj blog již pět vybraných klipů, samozřejmě je toho však mnohem víc! V tomto článku shrnu některé, byť zřejmě ne všechny, z nových přírodopisných dokumentů, jež vycházejí letos v létě. Mnohé z nich měly či mají premiéru právě tento měsíc! Bez dalšího prodlužování se tedy vrhněme na tuto letní přehlídku!

Chris Packham: The Walk That Made Me

Dnes, 28. července 2021, se ve 20:00 greenwichského času bude na televizní stanici BBC Two vysílat devětapadesátiminutový snímek Chris Packham: The Walk That Made Me. Pravdou je, že to není ani tolik dokumentární film o přírodě, jako spíše o našem oblíbeném britském průvodci dokumenty o přírodě a velmi aktivním ochránci přírody Chrisu Packhamovi, který patří ve Spojeném království bezpochyby mezi nejznámější televizní osobnosti. Film si dává za cíl přiblížit divákům spíše Chrisův osobní příběh, a následuje tak podobně koncipované dokumenty Chris Packham: Asperger's and Me (2017), Chris Packham: In Search of the Lost Girl (2018) a Chris Packham: Forever Punk (2020). Jak napovídá samotný název nového snímku, Chris se vrací do míst, jež v podstatě změnila jeho život coby přírodovědce. Zkoumá v něm dlouhou pěšinu ve svém domovském Hampshire, vedoucí podél řeky Itchen. Na cestu se vydává s vlastní kamerou, a začíná ji poblíž Southamptonu, kde ostatně jako malý vyrůstal, a končí ji u Winchester Cathedral. Zatímco se shledává s místními živočichy a lidmi, kteří se podobně jako on vydali do této krásné lokality trochu si oddechnout, odhaluje divákům, s jakými potížemi se jako mladík vyrůstající s autismem potýkal. Přitom též diváky informuje o způsobech, jak pobytem v přírodě zlepšit své duševní zdraví. Režisérem snímku Chris Packham: The Walk That Made Me je Cy Chadwick (Yorkshire Walks, Winter Walks), a jeho výkonným producentem je Tony Parker. Ačkoliv se dnes večer tento dokument vysílá v podstatě v premiéře, byl již 9. července tohoto roku uveden na BBC One South & Oxfordshire, tedy pouze na "jihoanglické" verzi prvního kanálu BBC.


Iolo's Pembrokeshire

Nový čtyřdílný dokument provázený dalším oblíbeným moderátorem ze Springwatch, a to sice Iolo's Pembrokeshire, se v premiéře vysílal na stanici BBC One každé pondělí od 5. července v čase okolo 19:35. V tomto seriálu se Iolo Williams, welšská ikona dokumentů o přírodě a bývalý pracovník RSPB, vydává prozkoumat okres Pembrokeshire na jihozápadě Walesu, přičemž diváky seznamuje s jeho zvířecími obyvateli a různými přírodními krásami. V první epizodě se Iolo vypravuje do Slebech Park za jezevci a různými zástupci třídy hmyzu, a v okolí St David's Head se setkává s jediným jedovatým hadem Británie - zmijí obecnou. Druhý díl je věnován horám Preseli Mountains a ptačím migrantům, jež hnízdí na jejich svazích. Na poloostrově Marloes také Iolo nachází světlušky, a později pozoruje sovu pálenou při lovu. Třetí díl patří mj. lovící poštolce a ledňáčkům na březích Ceibrw Bay a vzácným vydrám na řece Cleddau, a poslední, čtvrtá epizoda je věnována volavkám a orlovcům říčním u Gann Estuary, tulením mláďatům na březích Aber Felin Bay a pavoukům v překrásném Gwaun Valley. Každý díl je dlouhý 29 minut. Producentem i režisérem seriálu je Iolův dlouhodobý spolupracovník Osian Griffiths, který stojí také za seriálem Iolo's Great Welsh Parks z roku 2017. Na závěr ještě uvedu, že některé z Iolových dokumentů jsou vyráběny přímo pro BBC Wales a jsou tedy ve welštině, nikoliv však v angličtině. Iolo's Pembrokeshire ovšem v angličtině natočen byl, nemusíte tedy mít znalosti keltských jazyků, abyste jej mohli zhlédnout.


Born to be Wild: Season 2

Představili jsme si tedy nové dokumenty natočené v Anglii a ve Walesu. Ale co Skotsko? Nebojte, i jemu je věnován jeden nový seriál, konkrétně tedy 2. série oblíbeného pořadu Born to be Wild, který se, jak jste asi čekali, vysílá na stanici BBC Scotland. První díl druhé řady se v premiéře odvysílal v pondělí 19. července ve 20:00, druhá epizoda pak byla uvedena toto pondělí a opět ve stejném čase. Born to be Wild se natáčel ve Scottish SPCA National Wildlife Rescue Center, kam jsou posílána zraněná divoká zvířata z celého Skotska, aby byla rehabilitována a v nejlepším případě vypuštěna zpět do přírody. V první epizodě druhé řady se do centra dostavili malí liščí sirotci, jež se tým veterinářů rozhodl pojmenovat Solo a Padme, podle postav ze Star Wars. Nechyběl ani malý tuleň kuželozobý se zraněnou ploutví. Ve druhé epizodě se centrum ujalo osiřelých veverek Goose, Puffina, Noddyho a Doda. Každá epizoda seriálu Born to be Wild je dlouhá 58 minut. První série, která byla uvedena na televizní obrazovky v únoru a březnu 2019, měla celkem 10 epizod. Zatím není známo, kolik dílů bude mít série druhá, lze však předpokládat, že to bude tak nějak podobné. Výkonnými producenty tohoto pořadu jsou Nigel Pope (Big Cat Diary, Britain Goes Wild with Bill Oddie) a Jackie Savery (Highlands: Scotland's Wild Heart, Nature: Hotel Armadillo). 


Eden: Untamed Planet

Od 24. července se na BBC America vysílá zbrusu nový dokumentární cyklus Eden: Untamed Planet, vyprávěný herečkou Helenou Bonham Carter (The Crown). Tato šestidílná série se věnuje některým z posledních skutečně nedotčených míst na Zemi a jejich zvířecím obyvatelům. První epizoda nese název Borneo: Sacred Forest, druhá Namib: Skeleton Coast and Beyond, a třetí, jež bude uvedena v první srpnovou sobotu, Luangwa: The Emerald Valley. Na informace o dalších třech si budeme muset ještě chvíli počkat. Eden: Untamed Planet je "klasickým" přírodovědným dokumentem bez moderátorů, plným úchvatných záběrů, a každý díl je složen z příběhů různých živočichů té části planety, jíž je věnován. Producenty seriálu jsou Mark Brownlow (Blue Planet II, Earth's Tropical Islands) a Steve Cole (Thailand: Earth's Tropical Paradise). Nádherné záběry zvířat a krajiny jsou dílem kameramanů Rogera Munnse (Shark Week: Ninja Sharks, Oceans of Wonder) a Richarda Szkilera (The Year Earth Changed). Každá epizoda má jiného režiséra; mezi nimi jsou to například Ingrid Kvale (Expedition Borneo), Hannah Hoare (Tales from Zambia) a Joanna Haley (Seven Worlds, One Planet). Mimo stanici BBC America je cyklus vydáván také na streamovací službě AMC Plus.


Shark Beach with Chris Hemsworth

Fanoušci filmové verze Thora od Marvel Comics a jeho neskutečně velkých, okouzlujících bicepsů jistě zajásali, když byla před nedávnem v rámci obřího, šestitýdenního slotu SharkFest na National Geographic oznámena premiéra nového snímku Shark Beach with Chris Hemsworth. V tomto pětačtyřicetiminutovém speciálu se slavný australský herec vydává zjistit, proč máme my, lidé, tak komplikovaný vztah se žraloky. Na stanici National Geographic Channel byl ve Spojených státech amerických uveden 5. července, a od 9. července je ke zhlédnutí na streamovací službě Disney+. Ovšem zde, ve střední Evropě, byl na Nat Geo uveden už 3. července 2021; v Česku tedy pod názvem Chris Hemsworth na pláži žraloků! Úkolem talentovaného herce a zároveň také environmentalisty je v tomto dokumentu zjistit, proč na pobřeží Austrálie v posledních letech roste počet útoků žraloků na lidi. Setkává se přitom s předními odborníky na žraloky a představuje divákům různé nové technologie a preventivní opatření, jež mají těmto nehodám zabránit. Přitom hledá způsob, jak by mohli být lidé ke žralokům přátelštější. Režisérkou dokumentu je Sally Aitken (The Pacific: In the Wake of Captain Cook with Sam Neill), komentář k němu napsal Benjamin Grayson (asistent Kennetha Branagha při natáčení filmu Thor z roku 2011). Kromě Chrise Hemswortha vystupuje v dokumentu také potapěčka a ochránkyně přírody Valerie Taylor. 


Playing with Sharks: The Valerie Taylor Story

A právě Valerie Taylor, jež je se svým zesnulým manželem Ronem Taylorem autorkou dokumentárních klasik jako Playing with Sharks (1962), Shark Hunters (1963), The Great Barrier Reef (1978) či Shadow Over The Reef (1993), je věnován další dokumentární snímek, který měl letos v červenci premiéru na National Geographic Channel a na Disney+ v rámci SharkFestu. Režisérkou i tohoto filmu je Sally Aitken. Playing with Sharks: The Valerie Taylor Story je 95 minut dlouhým snímkem o životě ochránkyně přírody, která zasvětila svůj život bourání mýtů o žralocích. V dokumentu vystupuje také australský expert na žraloky Rodney Fox (Giants with Nigel Marven, Ocean's Deadliest). Hudbu ke snímku složila Caitlin Yeo (Sanctuary). Produkovali jej Bettina Dalton (Animals Arms Race), Paul Wiegard (Hunt for the Wilderpeople), Alan Arson (Australia: The Story of Us) a další. Snímek je dílem produkční společnosti Wildbear Entertainment. Premiéru měl 23. července.


The Bat Man of Mexico

30. června tohoto roku uvedla americká televizní stanice PBS snímek The Bat Man of Mexico, který 13. dílem 39. série cyklu Nature. Následuje tak díl dvanáctý, Sharks of Hawaii, o kterém jsem psal v předchozím článku tohoto typu v dubnu. The Bat Man of Mexico pojednává o ekologovi Rodrigu Medellinovi a zvířatech, kterým zasvětil svůj život - netopýrech. V rámci tohoto hodinového dokumentu se vydává do jeskyní mayského města Calakmulu, jež jsou obývány více než třemi miliony těchto krásných, i když pro některé lidi poněkud hrůzu nahánějících létajících savců. Jedním z druhů, které Medellin studuje, je Leptonycteris yerbabuane. Tento druh listonose patří mezi největší zvířecí hvězdy tohoto filmu. Divákům je přiblížena Medellinova práce, jež je pochopitelně velmi důležitá k rozšiřování našich znalostí o středoamerických netopýrech. Vypravěčem dokumentu je Sir David Attenborough, režisérem je Tom Mustill (Inside Nature's Giants), producentem je Peter Fison (Born in the Wild, Yellowstone Live) a za kamerou stál při natáčení George Woodcock (Britain's Polar Bear Cub). Jen uvedu, že snímek byl původně vyroben pro BBC jako součást cyklu Svět přírody (The Natural World) už v roce 2014, kdy byl také poprvé odvysílán. Na PBS byla ovšem na konci června tohoto roku vysílána nová, zkrácená verze.


Our Wild Adventures

Osmidílný cyklus Our Wild Adventures byl premiérově vysílán na BBC Two od 9. května do 17. července 2021 každou neděli ve 20:00. Je věnován moderátorům přírodovědných dokumentů od BBC Studios Natural History Unit a jejich příběhům z natáčení přírodopisných pořadů v různých částech světa. Tito lidé o svých zážitcích před kamerou vyprávějí, a někdy divákům ukazují i různá mementa z natáčení, načež je většinou z archivu BBC ona scéna vytažena a znovu prezentována. Lidmi, kteří v tomto seriálu vystupují, jsou moderátoři Chris Packham, Steve Backshall, Liz Bonnin a Gordon Buchanan. V prvním díle své příběhy sdílejí také kameramani Vianet Djenguet a Sue Gibson. Epizody cyklu jsou následující: Africa, The Frozen North, Asia, Rainforests, North America, Australasia, Britain and Ireland a Land of the Tiger. Režisérem pěti epizod Our Wild Adventures je James Vale (Countryfile: Somerset). Máte-li výše uvedené moderátory britských dokumentů o přírodě rádi a sledujete jejich tvorbu, pak se na tento seriál určitě podívejte - umožní Vám zavzpomínat s nimi na různé zajímavé chvíle, které jste už možná na svých televizních či počítačových obrazovkách viděli!


Pochopitelně jsem zde nemohl uvést všechny nové dokumentární filmy či seriály o přírodě, které v poslední době vyšly nebo naopak vycházejí v příštích několika týdnech. Vězte však, že je jich ještě více! Samozřejmě nadále čekám na premiéru nové trilogie Shark with Steve Backshall, která by měla být uvedena někdy v srpnu tohoto roku na britské stanici Sky TV. Až bude dáno datum premiéry, určitě Vám dám prostřednictvím tohoto blogu vědět!

I v příštích měsících budu psát podobné články o nových přírodopisných dokumentech!

1 komentář:

Kuzuri řekl(a)...

Tak, už se dívám na Chris Packham: The Walk That Made Me. Začalo to nádherně. Vypadá to na velice klidný dokument; nehraje v něm ani hudba, jen zpěv ptáků. :) Chris ho natočil celý sám - žádný štáb.

Okomentovat

Nejčtenější