čtvrtek 22. července 2021

15. výročí premiéry Prehistorického parku!

Bylo to v sobotu 22. července 2006 v 18:50 greenwichského času, když na britské televizní stanici ITV1 zazněla poprvé ta slavná slova. "V našem světě něco schází. Úžasná zvířata pohřbená v písku času. Co kdybychom je však dovedli přivést zpět? Co kdyby vyhynutí nemuselo trvat navěky?" Ta slova v originálním znění přečetl herec David Jason, vypravěč seriálu. A pak započala první výprava Nigela Marvena, dobrodruha cestujícího v čase, s cílem zachránit pravěká zvířata před vyhynutím. Cíl jeho první mise byl po zbudování speciální rezervace v odlehlé části jihoafrických Dračích hor jasný: Tyrannosaurus rex. Dnes je to přesně 15 let, co byl Prehistoric Park uveden na televizní obrazovky!


Je jisté, že nejednoho člověka tehdy nový šestidílný fiktivní dokument z dílny Impossible Pictures, od tvůrců legendárního cyklu Putování s dinosaury (Walking with Dinosaurs) a jeho pokračování, z nichž některými již Nigel provázel, zcela nadchnul. Jako kombinace jurskoparkovského námětu s cestováním v čase, které měl už náš oblíbený britský televizní přírodovědec dobře zažité, nabídl Prehistorický park divákům skutečně unikátní zážitek. Bylo to v podstatě dokudrama, ve kterém jako by se spojil Lovec krokodýlů Steva Irwina s Putování s dinosaury. Dodnes se jedná o můj nejoblíbenější televizní pořad. Každou sobotu od 22. července do 26. srpna se Nigel vydal na misi do dávných časů, aby přivedl některého ze známých i méně známých pravěkých tvorů, od tyranosaura přes mamuta srstnatého a tehdy pro vědecký svět i veřejnost stále poněkud relativně nového microraptora přes děsoptáka, šavlozubé kočky a obří karbonský hmyz až po největšího krokodýla, který kdy žil. Každé dobrodružství bylo nebezpečné; hrozilo, že se tým v lesích pravěké Číny udusí, že jeden z posledních mamutů na Zemi třeba už nikdy nevstane nebo že dokonce v celém parku zavládne chaos. Je spousta lidí mé generace, kteří na Prehistorickém parku vyrostli, a určitě se k němu občas velice rádi vrací!


Kromě Nigela samozřejmě v Prehistorickém parku vystupovali také britská veterinářka Suzanne McNabb a skotský herec Rod Arthur, který hrál Boba. Ve třetí epizodě se také objevil novozélandský herec Morgan Williams a ve čtvrtém dílu si zahostovala televizní průvodkyně přírodou Saba Douhlas-Hamilton. Prehistorický park se natáčel v roce 2005 v Jihoafrické republice, v Chile, Yukonu, na Novém Zélandu, v Brazílii, na Floridě a na Fraser Island v Austrálii. Poměrně velkému štábu zabralo asi 150 dní, než šestidílnou sérii natočil. Výkonným producentem seriálu byl Jasper James, spoluzakladatel společnosti Impossible Pictures a producent či režisér předchozích dokumentů ze série Putování s... První dvě epizody Prehistorického parku režírovala Karen Kelly (Horizon: The Death Star), třetí a čtvrtý díl Sid Bennett (Predator X, The Dinosaur Project) a pátou a šestou epizodu Matthew Thompson (March of the Dinosaurs). Zmíněna musí být také nádherná hudba Daniela Pembertona (Spider-Man: Into The Spider-Verse), kterou pro seriál nahrál Pražský filharmonický orchestr. Nigelova společnost Image Impact Ltd se podílela na rešerši vědeckých informací použitých při natáčení seriálu. CGI animace byla dílem společnosti Framestore, za animatroniky pak stáli talentovaní lidé z Crawley Creatures. Tyto společnosti vytvářely animaci a animatroniky také pro předchozí a pozdější seriály z dílny Impossible Pictures, včetně seriálu Pravěk útočí (Primeval), jenž začal vycházet o rok později. Prehistorický park byl vyroben pro stanice ITV, ProSieben, M6 a Animal Planet. Nedlouho před premiérou mu byla vyrobena také vlastní webová stránka s několika propagačními fotografiemi a videoklipem z první epizody, zobrazujícím útok tyranosaurů na stádo triceratopsů. Dále byla k seriálu vytvořena také malá knížka, kterou zpracovala Susan Evento.


Prehistorický park je jedním z důvodů, proč se zajímám o pravěk a přírodu celkově. Když jsem jej poprvé viděl - i když ne v době jeho premiéry na britské ITV, nýbrž poté, co byl v Česku vydán na DVD společností InterSonic - hned mě zaujal. V angličtině bychom řekli "it stole a huge part of my heart". Jak Nigel letos na jaře na svém twitterovém účtu uvedl, jediný důvod, proč nikdy nebyla natočena plánovaná druhá série, byl ten, že Prehistorický park nebyl na ITV takovým hitem. Všude jinde ve světě měl ale obrovský úspěch. Stal se tak jedním z těch pořadů, které zaznamenaly mnohem větší popularitu mimo zemi svého vzniku, avšak z finančních důvodů kvůli nižší sledovanosti v Británii nemohla být druhá řada natočena. Je to velká škoda, Prehistorický park by si totiž více než jednu sérii rozhodně zasloužil! I těch šest epizod, jež existují, a snad i speciál Building the Impossible o jejich natáčení, však přinesly radost mnoha lidem zajímajícím se o pravěk, mladým i starým. A jistě se mnou zasouhlasíte, že je to seriál naprosto úžasný...


Dnes je tedy den k oslavě 15. výročí Prehistorického parku! Co takhle si dnes odpoledne nebo večer připomenout, jak Nigel zachránil Terrence a Matildu?

1 komentář:

hajznberk řekl(a)...

Byl to fakt dobrej seriál.

Okomentovat

Nejčtenější