neděle 31. prosince 2017

Soutěž Dinosauři 2017

Nastal poslední den roku, a na tomto blogu se tedy objevuje velká soutěž o dinosaurech a prehistorii. Jejími předchůdci byly Novoroční soutěž, Soutěž Dinosauři 2011, Soutěž Dinosauři 2012, Soutěž Dinosauři 2013, Soutěž Dinosauři 2014, Soutěž Dinosauři 2015 a Soutěž Dinosauři 2016. Tak jako předchozí soutěže, skládá se ze 20 otázek, k nimž je připojena i jedna bonusová. Co správná odpověď, to bod. I s bonusovou otázkou tedy můžete získat maximálně 21 bodů. Jestliže na nějakou otázku nezodpovíte správně, ale zodpovíte bonusovou otázku, přičte se Vám tento bod k dobru. Pokud na bonusovou otázku zodpovíte špatně, žádný bod se Vám nestrhne. Pokud máte zájem o účast v této soutěži, napište to do komentářů pod článek. Odpovědi posílejte na e-mail haasvojt@volny.cz . Odpovědi nikde nevyhledávejte, nebylo by to vůči ostatním soutěžícím čestné. Nepište prosím, co chcete na diplom, obrázky totiž vyberu sám. Vyhodnocení a předání diplomů pak nastane zhruba v polovině ledna příštího roku, který již klepe na dveře... Nezbývá, než Vám popřát mnoho štěstí. Pusťte se do toho...

1. Bylo v Ordoviku v severní Evropě tepleji než v severní Africe?

2. Ve kterém geologickém období Země se poprvé objevují krytosemenné rostliny?

3. Na jakém místě a ve kterém geologickém období žil ankylosaur Gargoyleosaurus?

4. Jaké délky dosahoval Dryosaurus?

5. Jak se jmenuje theropodní dinosaurus, kterého známe z jediného exempláře, jenž byl dlouhý 5 metrů, vážil asi půl tuny a jeho kostra byla nalezena v oxfordském jílu v Anglii? Žil v období Jury a pobýval na ostrovech, kde se živil zdechlinami a zřejmě i malými ptakoještěry.

6. Napište, k čemu používali sauropodi svůj dlouhý krk (minimálně dvě informace)?

7. Žil Ceratosaurus kromě Severní Ameriky a zřejmě též i Tanzanie v Portugalsku?

8. Je pravda, že obrovský, ostrý dráp Baryonyxe byl 25 až 35 centimetrů dlouhý? K čemu ho tento dinosaurus používal?

9. Jakými rostlinami se během mezozoika živili býložraví dinosauři?

10. Do které skupiny zvířat (třída, řád apod.) patřil Merychippus?

11. Napište jméno slavného českého malíře, který spolupracoval s předním českým paleontologem Josefem Augustou, a kromě ilustrací pro kupříkladu dobrodružné knihy maloval i svět pravěku.

12. Mohla se Opabinia setkat s červem rodu Ottoia?

13. Měl Cearadactylus rozpětí křídel 4 metry nebo 9 metrů?

14. Co jsou to ichnofosilie? Nápověda: nejedná se o kosterní pozůstatky pravěkých tvorů.

15. Napište jméno chobotnatce, který se nachází na obrázku:


16. Jak se jmenuje dromaeosauridní dinosaurus, nebo-li raptor, který byl objeven tento rok a který byl výborným plavcem? Měl prodloužený krk, typické srpovité drápy, a žil v Mongolsku před 75 miliony let.

17. Tento rok byl také pojmenován první český dinosaurus, kterému kdy bylo uděleno jméno. Žil v období Křídy před 94 miliony let a žil na tehdy existujícím rýnsko-českém ostrově. Jak zní alespoň jeho rodové jméno?

18. Tento rok byl objeven plaz druhu Eusaurosphargis dalsassoi. Byl to anapsid, diapsid nebo synapsid?

19. V roce 2017 popsaný vyhynulý hýl rodu Pyrrhula crassa žil ve Švýcarsku, v Norsku nebo na Azorách?

20. Byl japonský Fukuiraptor dromaeosaurid nebo ne?

Bonusová otázka: Napište jméno obrovského sauropodního dinosaura, jednoho z největších vůbec, o kterém pojednával dokumentární film Attenborough a obrovský dinosaurus (v anglickém originále Attenborough and the Giant Dinosaur), a jenž byl v době vydání filmu označován jen jako "obří titanosaur". Nápověda: Jméno dostal tento živočich teprve tento rok.

Doufám, že se Vás zúčastní co nejvíce, a že se Vám bude dařit...

Nyní je na čase popřát všem návštěvníkům tohoto blogu, a tedy i případným účastníkům této soutěže, vše nejlepší do Nového roku 2018! Rok 2017 byl bohatý na objevy jak paleontologické, tak zoologické. Bylo znovuobjeveno několik živočišných i rostlinných druhů, jež byly považovány za vyhynulé, byly učiněny kroky k ochraně přírody, stejně jako kroky kontroverzní, jež ji ohrožují. Nezbývá než říci, že musíme i v roce 2018 bojovat za ochranu přírody, a já o ní budu i nadále psát... Ještě jednou, vše nejlepší do Nového roku!

6 komentářů:

Martinoraptor řekl(a)...

Hlásím se (obvyklý e-mail) a souběžně s tím, bych ti rád popřál vše nejlepší do nového roku, ať se ti daří v životě i na blogu :)

HAAS řekl(a)...

[1]: Děkuji za přání, já Tobě taky přeji všechno nejlepší do Nového roku! A už se těším na tvé další články. :-)

Safaripark team řekl(a)...

Vsechno nejlepsi, hodne zdravi a at se Ti vse vydari podle Tvych prani. Zkratka uspesny rok 2018. :-)

Kaatedocus řekl(a)...

Přeji vám vše nejlepší do Nového roku 2018.

HAAS řekl(a)...

[3]: Děkuji. :-)

HAAS řekl(a)...

Uzavírka soutěže, odteď už se nikdo nemůže přihlásit!

Okomentovat

Nejčtenější