pátek 25. března 2016

Správce dinosauřího parku - Rozhodnutí o budoucnosti Isle of Die

Máme tu Velikonoční prázdniny, a s nimi dnes, v pátek 25. března, přichází i další část Správce dinosauřího parku! Jak jsem slíbil, z Tedova ostrova se nyní dostavíme do Spojených států, kde probíhá důležitá debata...

Rozhodnutí o budoucnosti Isle of Die

Ve mě, Oliverovi, Charlesovi i všech ostatních se mísí různé pocity. Na jednu stranu jsme nadšeni, na druhou zklamáni a naštváni. Od pondělí se jednalo o budoucnosti nejpozoruhodnějšího z ostrovů naší planety, Isle of Die. Tento ostrov, na kterém přežila pravěká zvířata, nemá ve světě obdoby. Od té doby, co byl objeven, dělaly si na něj nároky různé světové mocnosti. Již několikrát se jednalo o jeho rozdělení, kolonizaci apod. Až dosud však nepatřil žádnému státu. Nespravovala ho žádná instituce a tak zůstal bez lidského osídlení, tak jako před miliony let. Jednání, které tento týden proběhlo ve Washingtonu, se účastnilo mnoho pracovníků Dinosauřího parku. Já jako správce samozřejmě nesměl chybět, Oliver jakožto přírodovědec a cestovatel, znalý Isle of Die více, než kdokoliv jiný, seděl přímo mezi nejdůležitějšími aktéry debaty. Vedle něj byl posazen Charles, ředitel parku. Sešlo se zde na osmnáct Ochránců pravěké zvěře, speciální organizace, která vznikla teprve nedávno, a která bojuje proti Operaci Hon na Kronosaura a aktivně se zapojuje do ochrany Isle of Die. Řada miliardářů do Washungtonu přijela s nabídkou koupi ostrova za strašlivé peníze, v tom případě by ostrov patřil jim. Samozřejmě nechyběli zástupci zemí, jako USA, Čína a další ekonomičtí leadeři. V pondělí jsme se kvůli rozhořčení mnoha Ochránců pravěké zvěře nemohli na ničem dohodnout. Zdálo se, že Isle of Die bude kolonií jedné ze zemí, která vyhraje jakousi slovní válku. Také ti boháči se agresivně a zuřivě zapojili do diskuse a představili své návrhy. Lišácky předstírali zájmy o přírodu ostrova, ale ve skutečnosti mají určitě své vlastní plány. Mnozí odborníci na ekosystém, a to nejen Ochránci, však v úterý jejich návrhy zcela zamítli. Během úterního odpoledne jsme se shodli na tom, že Isle of Die by neměl být osídlen a zůstat stále ztraceným světem. Zvířata i rostliny, které jej obývají, nesmíme jen tak zničit! Překvapivě, tato slova padla i od lidí, od kterých jsme do předtím vůbec nečekali... V noci z úterý na středu nikdo z nás nemohl usnout. Pracovníci Dinosauřího parku i Ochránci pravěké zvěře během noci promýšleli, co udělat pro to, abychom se přesto vyhnuli katastrofě. Ve středu ráno jsme se u snídaně shodli na tom, že Isle of Die by mohlo padnout nám. Zkusíme pro to udělat skutečně nejvíce. Jenže co mohou dvě maličké organizace proti těm, kteří vládnou polovině planety?

Ale věřte nebo ne, po nesmírně dlouhé, unavující, vysilující a ke konci už i nudné diskusi, Ochránci vymohli velkou část ostrova! A že bude pod jejich ochranou i s přislíbením Spojených států, to bylo slíbeno! Je to naprosto neuvěřitelné, tento boj jsme vyhráli! Protože Dinosauří park patří o Ochráncům, otevírají se před námi velké možnosti, především však samozřejmě možnost trvalé ochrany ostrova... V noci ze čtvrtka na pátek opět nikdo z nás nemohl usnout. Byli jsme všichni nadšeni... Ale vše se podařilo tak docela. Západní část ostrova nám "přidělena" nebyla. Nejprve se zdálo, že by mohla patřit Číně, což nás mírně zděsilo kvůli orientální medicíně a podobných záležitostech, které chtě nechtě mohou Isle of Die ohrozit. Pak se ale dostala do rukou jednoho z těch miliardářů, a k tomu se hned připojili další a jako v obchodě, rozprodali si část ostrova... Je to možná území, které zabírá jen jednu velkou pláž se skalisky a útesy, kus deštného lesa a malé plochy plání porostlých podivně vzhlížejícími travinami... Ale pravda je ta, že jakékoliv zasáhy do takové části ostrova mohou být fatální pro celý tamní ekosystém. Doufáme tedy, že vše dobře dopadne, a miliardáři si se západem ostrova nebudou dělat, co chtějí. Mnoho lidí však pochybuje o té bezproblémovosti. Asi nás čeká ještě další bitva. Rozhodně to bude bitva děsivější, než setkání dvou rohatých dinosaurů při boji o teritorium, nebo boj rangerů s utíkajícím Siamotyrannem!

Doufám, že se Vám tato část líbila! Naši hrdinové teď na čas mohou být v klidu, i když brzy je bude opět stíhat další boj!

3 komentáře:

martinoraptor řekl(a)...

Ačkoliv se tam vlastně nic moc akčního nedělo, byla to dost napínavá část - už se těším na příští.

martinoraptor řekl(a)...

Díky, už to chtělo změnu image :)

Bleskobleska řekl(a)...

Moc děkuji :)

Okomentovat

Nejčtenější