středa 23. března 2016

Základní údaje o čeledích dinosaurů-Troodontidae

Na další článek do rubriky "Podivuhodné zprávy ze světa pravěku" jste nemuseli čekat dlouho. Tentokrát jde o další část mého projektu Základní údaje o čeledích dinosaurů. Nyní se už podíváme na menší dinosaury!

Název čeledi: Troodontidae,
Autor názvu a popisu: Charles W. Gilmore, 1924,
Nejznámější zástupci: Troodon, Byronosaurus, Mei Long a další,
Doba výskytu: Pozdní Jura až konec Křídy.
Troodon byl prvním popsaným dinosaurem Ameriky, stejně jako vůbec první vědecky popsaný dinosaurus kontinentu. Za jeho popisem stál Joseph Leidy, známý přírodovědec, který ho popsal roku 1856 na základě několika zubů. Ty považoval Leidy za ještěrčí, baron Nopsca v roce 1901 uvedl, že Troodon byl megalosaurid. Bylo to až v polovině 20. let 20. století, když byla Gilmorem zavedena samostatná čeleď Troodontidae. Tento podivuhodný dinosaur se totiž hodně lišil i od dromaeosauridů, kterými se jinak mnoha znaky podobal. Bylo to především díky dlouhému, ostrému drápu na zadních končetinách. Nebyl tak velký jako u raptorů, ale určitě se zvířeti hodil buďto při lovu malé kořisti, jako byli malí savci, nebo při držení masa. Troodon nebyl žádný obr, měřil na délku asi 2 metry. Podobně to bylo s dalšími zástupci čeledi. Mongolský Byronosaurus, který žil před 75 miliony let spolu s Velociraptorem, měl nevroubkované zuby. To je mezi Troodontidy skutečná zvláštnost-všechny ostatní druhy měly na zubech vroubky. Vlastně i ostatní theropodní nebo-li masožraví dinosauři měli takové zuby, s výjimkou primitivních ornithomimidů (pštrosích dinosaurů) a některé rybožravých spinosauridů. Saurornithoides měl Byronosaurovým společníkem, také žil v Mongolsku před 75 miliony let. Mezi další známé rody patří Borogovia. Všechny tyto druhy, včetně Troodona, měly několik výjimečných znaků: prvním bylo stereoskopické vidění. Když hledali malou kořist, bylo užitečné. Zadruhé, měli tenké nártní kosti-podobně jako ornithomimidi a tyrannosauridi. Zatřetí, kostra připomínala kostru ptáků, většina druhů asi byla opeřená, a měli také velký mozek. Troodontidi byli jedněmi z nejchytřejších dinosaurů. Bambiraptor patří mezi ně, byl to asi nejchytřejší dinsoaurus vůbec. Je ale pravda, že inteligence troodonů se asi rovnala inteligenci dnešních kasuárů, což bylo mezi dinosaury mnoho, ale zřejmě nedovedli plánovat. Aby lokalizovali malou kořist, měli Troodontidi i speciálně vyvinutý sluch, v mnohém podobný sovám. Možná, že požírali malé savce žijící pod zemi. Mezi nejstarší Troodontidy patří Anchiornis, podivný dinosaur s peřím z Číny před 160 miliony let. Víme dokonce, jakou měl barvu, bylo to zjištěno v roce 2010. Byl černobílý s červenou chocholkou na hlavě. Troodontidi vymizeli spolu s ostatními dinosaury před 65 miliony let, ale potomci dinosaurů, ptáci, mohli vzejít právě z takto vzhlížejících dinosaurů...




Na prvních dvou obrázcích vidíte druh Troodon formosus (druhý obr. je z Dinosaur Planet), na třetím je Saurornithoides a na posledním obrázku se nachází rekonstrukce Anchiornise v pravých barvách... Snad jste si článek užili!

1 komentář:

Ankylosaurus řekl(a)...

Moc krásný článek :). Jen bych měl dvě připomínky. Bambiraptor patří do čeledi Dromaeosauridae a Anchiornis do kladu Avialae. Jedná se sice bezpochyby o zajímavé dinosaury, ale nejsou do této čeledi zařazeni.

Okomentovat

Nejčtenější