úterý 31. března 2015

Putování s dinosaury speciál-Monstra pravěkých oceánů, 3. část


Třetí a zároveň závěrečná část trilogie Monstra pravěkých oceánů, která patří do úspěšné řady televize BBC Putování s dinosaury a stejně jako předchozí speciály Země obrů a Obří dráp provázená britským zoologem Nigelem Marvenem, nám ukáže mořská monstra ještě nebezpečnější, než kdy předtím. Podíváme se totiž do skutečného pekelného akvária!

Poslední část začíná tam, kde druhá skončila. Ukáže se, že Nigel při Megalodonově výpadu spadl do vody, což jej velice vyděsilo. Obrovský žralok se ale přiblíží k lodi znovu a Nigel na něj konečně upevní kameru, předtím, než Megalodon sežere návnadu. O pár dnů později kamera vyplave na hladinu a Nigel a tým uvidí fascinující záznam, při kterém obří žralok napadne pravěkou velrybu Cetotherium. Když ale dalo třetí nejnebezpečnější moře týmu tolik zabrat, jak to asi bude s těmi dalšími? Dále se Ancient Mariner posouvá do Jury před 150 miliony let. Nigel se hodlá setkat s největším mořským zabijákem všech dob, Liopleurodontem. Využije speciálního repelentu na tyto plazy a s kameramanem se ponoří do jurského oceánu po setmění. Na mršině Leedsichthyse, dvacetimetrové ryby, kterou Nigel před časem viděl umírat, hoduje několik Liopleurodontů. Nigel a kameraman se k nim přiblíží opravdu hodně blízko, ale nakonec se jeden odváží je napadnout. Naštěstí uniknou, aby mohli navštívit skutečné pekelné akvárium. Nejnebezpečnějším mořem všech dob je Křídový oceán Severní Ameriky před 75 miliony let. Na souši vládne Tyrannosaurus Rex, ale voda je domovem ještě větších potvor. To je důvod, proč se o této době budeme dozvídat jako o pekelném akváriu. Nigel pozoruje žraloky, Elasmosaury i Xiphactiny při plavbách oceánem. I když se do moře nechce potopit, nakonec se rozhodne zaplavat si s obří želvou Archelonem. To ale bude osudová chyba, protože sám sebe i tým dostane do vážného nebezpečí. Člun napadne rodina Mosasaurů, nakonec vše vypadá v dobrý konec, ale v noci se všichni vrátí, zatímco lidé na palubě spí... Pokračování zůstává neodhalené. Režisérem trilogie byl Jasper James a skvělou hudbu opět složil Ben Bartlett.

Pravěká zvířata, která se v epizodě objevují: Megalodon, Cetotherium, Liopleuorodon, Leedsichthys, Methriorhynchus, Hybodus, Mosasaurus, Squalicorax (popsán jako žralok), Xiphactinus (o kterém Nigel tvrdí, že kdyby ďábel choval ryby, byla by tohle jedna z nich), Halisaurus, Hesperornis, Archelon, Elasmosaurus, Pteranodon a Tyrannosaurus Rex.

Příště už popisek první epizody další slavné série, Putování s pravěkými zvířaty!!!

3 komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější