pondělí 16. března 2015

Lovcem dinosaurů, 2. kolo

Po delší době tu konečně máme druhé kolo soutěže Lovcem dinosaurů! Asi netřeba uvádět, že v prvním kole odpověděli všichni správně a ulovili si tak své první prehistorické zvíře. Obávám se však, že aby vůbec existoval nějaký vítěz, někdo, kdo ostatní v počtu nalovených tvorů předběhne, budu muset otázky občas ztížit. Každému bych přál dobré umístění, ale přece jen bych také rád viděl nějakého pravého vítěze. Avšak, uvidíme... Ke stálým šesti soutěžícím jsem zařadil ještě Ankylosaura z webu Svět paleontologie, který si přál se soutěže též zúčastnit, aby mohl dohnat ostatní, dám mu dnes netradičně dvě zadání (jedno za minule, kdy ještě přihlášen nebyl). No, jdeme na to!

DINOSAURSS
Úlovky: Stegosaurus

Napiš jméno dinosaura, který žil v Argentině před 230 miliony let a patřil mezi vůbec první z nastávajícíh vládců druhohor. Byl jen asi metr dlouhý a jeho jméno znamená "zloděj úsvitu". Co byl zač?

MARTINORAPTOR
Úlovky: Velociraptor

Napiš jméno starodávného savcovitého plaza, který žil v období Permu za mladších prvohor a byl vybaven podivnou plachtou na zádech. Zdánlivě možná připomínal býložravého Edaphosaura, ale ve skutečnosti to byl nelítostný zabiják. Vážil možná více, než 200 kilogramů. Byl to...?

BLOGPLATEOSAURUS
Úlovky: Smilodon

Jednalo se o jednoho z prvních velkých členovců. Žil v období Kambria v mladších prvohorách a jeho fosílie se mimo jiné našly i mezi burgesskými břidlicemi z Kanady. Měl dvojici chapadel u ústního otvoru a jeho zjev byl celkově až neskutečně mimozemský. Odhady o velikosti jsou různé, ale má se za to, že možná měřil i 2 metry. Znáš název jednoho z prvních velkých predátorů?

MATOUŠ PAVLÍK
Úlovky: Therizinosaurus

V Mongolsku žil před 75 miliony let obrovitý masožravec z čeledi Tyrannosauridae, který se svou délkou i váhou rovnal samotnému T-Rexovi ze Severní Ameriky. Tento titán měřil 12 metrů a vážil nejméně 5 tun. Zřejmě byl postrachem všeho živého, od hadrosauridů přes menší dravce až po obrovitého Therizinosaura. Jak se predátor jmenoval?

MATT
Úlovky: Archaeopteryx

Období Jury bylo obdobím velkých dinosaurů, včetně mohutných dravců. V Severní Americe žil v té době, před nějakými 150 miliony let, šestimetrový dravec s tlamou plnou ostrých zubů. Možná lovil i ve smečkách. Jeho hlavním poznávacím znakem byl však zvláštní roh na čenichu-neví se, k čemu vlastně sloužil. I jméno samotného dinosaura zní v překladu "rohatý ještěr". Byl to...?

NONYCHROMEK
Úlovky: Pteranodon

Tento živočich se vyskytoval v Severní Americe, především na bažinatém pobřeží pravěkého Texasu, před 75 miliony let. Byl to krokodýl, ale ne jen tak ledajaký, měřil totiž 15 metrů. Se svou velikostí si klidně mohl troufnout i na veliké dinosaury, ať už býložravé, tak snad i masožravé. Zřejmě patřil mezi největší krokodýlovité v historii... Jak se jmenoval?

ANKYLOSAURUS

1. Byl to malý dinosaurus, který sdílel svět prehistorického Německa, včetně lomu Solnhofen, s Archaeopteryxem. Často s ním byl vyobrazován a patřil mezi nejmenší dinosaury. Zřejmě lovil hmyz. V sérii filmů Jurský park dokázal i přes svůj nevelký vzrůst natropit některým lidem dost obrovských problémů. Jak se jmenoval?

2. V Jižní Americe žil možná ještě docela nedávno podivný savec z řádu Litopterna. Měl zvláštní chobot, možná zbytkem těla trochu připomínal velblouda, ale mezi dnešními zvířaty nemá žádného příbuzného. Za jeho vyhynutím možná stáli šavlozubí tygři a jiní lovci, kteří přitáhli ze severu a začali místní megafaunu lovit. Ta ovšem nebyla k odražení útoku těchto dravců nijak vybavena.

Tak tedy, mnoho štěstí! Uvidíme, kdo z Vás se v průběhu času stane tím pravým lovcem dinosaurů! Nezapomeňte, že odpovědi máte psát rovnou do komentářů, jelikož má každý jiné zadání, nějaké opisování vůbec nehrozí! Nevím, zda se dalšího kola dočkáte ještě tento měsíc, proto bych Vám doporučil tento blog častěji sledovat, abyste to zjistili...

13 komentářů:

dinosaurss řekl(a)...

Myslím, že Eoraptor :-)

Maty26 řekl(a)...

Je nějaká výhra? Ptám se jen ze zvědavosti... Taková jména jsem v životě neslyšel... Třeba ten Therizinosaurus (to jsem zkopíroval). Když bych to měl přečíst tak si polámu jazyk. X-D

Maty26 řekl(a)...

Máš vlastně mail? Asi dost blbá otázka, že?

Martinoraptor řekl(a)...

Co by tak mohlo být hmmm, že by Dimetrodon :)

nonychromek řekl(a)...

Deinosuchus.

nonychromek řekl(a)...

Mimochodem,na mém blogu je nový článek.

nonychromek řekl(a)...

Já mám také nejradši Image Impact a BBC

nonychromek řekl(a)...

Jinak tu taky.

nonychromek řekl(a)...

To taky já jen zapomněl, jak se ta firma jmenuje tak jsem ji nejmenoval.

nonychromek řekl(a)...

Já taky.

matt řekl(a)...

ceratosaurus

Ankylosaurus řekl(a)...

1. compsognathus

Matouš Pavlík řekl(a)...

Tarbosaurus ;)

Okomentovat

Nejčtenější